Husdyr

Oppdatert 04.04.2024

Husdyrproduksjon er den viktigste produksjonen målt i verdiskaping og sysselsetting i norsk landbruk. I Norge er det mer enn 800 000 storfe, over èn million sauer, over 1,5 millioner slaktegriser, over 4 millioner høner og mer enn 62 millioner kyllinger. Vi har også andre husdyr som hjort, lama, geit, kanin, and, gjess og kalkuner.

Husdyrproduksjonen kan deles inn i to hovedformer:

  • Grovfôrbaserte produksjoner – som melkeproduksjon (ku og geit) og kjøttproduksjon (ku, sau og geit) – utnytter i hovedsak lokale arealressurser til matproduksjon og bidrar til å opprettholde kulturlandskap gjennom beiting og slått.
  • Kraftfôrkrevende produksjoner, som svine- og fjørfeproduksjon.

Husdyrkonsesjon

Husdyrkonsesjonsordningen regulerer det kraftfôrbaserte husdyrholdet og omfatter svine- og fjørfeproduksjon. Regelverket skal legge til rette for at svine- og fjørfeproduksjonen fordeles på flest mulig gårdsbruk, og setter grenser for hvor stor produksjon av svin og fjørfe et gårdsbruk kan ha. Du finner mer informasjon om husdyrkonsesjon på nettstedet til Landbruksdirektoratet.

Erstatningsordninger og tilskudd

Statsforvalteren har ansvar for erstatningsordninger i husdyrproduksjonen, tilskudd til forebyggende tiltak mot rovviltskader og konfliktdempende tiltak og erstatning for tap av husdyr og tamrein til rovvilt.

Kommunene behandler søknader om tilskudd, gjennomfører stikkprøvekontroller ved gårdsbruk og veileder bønder. Statsforvalteren er koordinator og rådgiver overfor kommunene. Landbruksdirektoratet har ansvar for hovedutbetalingene til bøndene.

Mattilsynet har ansvar for dyrehelse og næringsmiddelkontroll. Landbruksdirektoratet har ansvaret for kvoteordningen for melk.

Avvikling av pelsdyrhold

Stortinget har bestemt at pelsdyrproduksjonen skal avvikles innen 1. februar 2025. Pelsdyrbønder kan søke Statsforvalteren om kompensasjon dersom du avvikler før denne fristen. Søknadskjemaet ligger på nettsiden til Landbruksdirektoratet.

Vis mer

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.

Publisert 16.06.2021

Landbruksbransjen held trykk på dyrevelferd

Kunnskap, trening og meistring er nøkkelord for å bli betre på dyrevelferd. Og nå blir det sett i verk fleire tiltak.


Publisert 01.06.2021

Portforbudet er opphevet fra 1. juni

Mattilsynet melder om at portforbudet for fjørfe og andre fugler holdt i fangenskap er opphevet fra 1. juni.

 


Publisert 25.05.2021

Nasjonale utviklingsmidlar til saueskole

No skal sauebønder få tilgang til eit heilskapleg kurstilbod med mål om betre drift og lønsemd på gardane.


Publisert 21.05.2021

Regionale midlar til utvikling av dyrehelsenett

Veterinærinstituttet ønsker å samle kunnskap om dyrehelse og dyrevelferd i ein database og gjere den lettare tilgjengeleg for bønder, veterinærar, næringsliv og forvalting.


Publisert 28.04.2021

Sau og land, hand i hand

Sau og lam på beitet - eit sikkert vårteikn. I saue-fylket Rogaland er det omkring 200 000 vinterfôra sauer som no er i gong med å lamme.


Publisert 06.04.2021

Regjeringa foreslår endringar i lov om forbod mot hald av pelsdyr

Fredag 26. mars 2021 blei forslaget til ny kompensasjonsordning godkjent i statsråd. Neste steg er behandling i Stortinget og mest sannsynleg kjem avgjerda før sommarferien.


Publisert 26.03.2021

No lanserast nye digitale løysningar for kvoteordninga for mjølk

I mars 2021 lanserer Landbruksdirektoratet ei ny digital løysing for eigare av landbrukseigedomar med ei grunnkvote, for mjølkeprodusentar og for forvaltninga. Den nye løysinga erstattar alle tidlegare papirskjema for ordninga.


Publisert 22.03.2021

Unngå ringormsmitte i beitesesongen

Prosjektet RingiRog - Ringorm i Rogaland - er ute med eit informasjonsskriv om den smittsame sjukdommen ringorm og kva du som bonde må vere merksam på i beitesesongen.


Publisert 19.02.2021

Pelsdyrproduksjonen er nær avvikla i Rogaland

I 2018 hadde kvar tredje pelsdyroppdrettar i Noreg bustadadresse i Rogaland, og nær 50 prosent av verdiskapinga i pelsdyrnæringa skjedde i vårt fylke. No visar det seg at avviklinga går mykje raskare enn forventa. 64 av 69 oppdrettarar med minkproduksjon har avvikla produksjonen.


Publisert 16.02.2021

Friskare gris med SPF i Rogaland

I Rogaland og Vestland har Norsvin starta prosjektet "Friskare gris med SPF-Rogaland og Vestland". Kort avstand mellom besetningane gjer det ekstra viktig med brei involvering og koordinering for å lukkast med omlegging til SPF.