Husdyr

Oppdatert 04.04.2024

Husdyrproduksjon er den viktigste produksjonen målt i verdiskaping og sysselsetting i norsk landbruk. I Norge er det mer enn 800 000 storfe, over èn million sauer, over 1,5 millioner slaktegriser, over 4 millioner høner og mer enn 62 millioner kyllinger. Vi har også andre husdyr som hjort, lama, geit, kanin, and, gjess og kalkuner.

Husdyrproduksjonen kan deles inn i to hovedformer:

  • Grovfôrbaserte produksjoner – som melkeproduksjon (ku og geit) og kjøttproduksjon (ku, sau og geit) – utnytter i hovedsak lokale arealressurser til matproduksjon og bidrar til å opprettholde kulturlandskap gjennom beiting og slått.
  • Kraftfôrkrevende produksjoner, som svine- og fjørfeproduksjon.

Husdyrkonsesjon

Husdyrkonsesjonsordningen regulerer det kraftfôrbaserte husdyrholdet og omfatter svine- og fjørfeproduksjon. Regelverket skal legge til rette for at svine- og fjørfeproduksjonen fordeles på flest mulig gårdsbruk, og setter grenser for hvor stor produksjon av svin og fjørfe et gårdsbruk kan ha. Du finner mer informasjon om husdyrkonsesjon på nettstedet til Landbruksdirektoratet.

Erstatningsordninger og tilskudd

Statsforvalteren har ansvar for erstatningsordninger i husdyrproduksjonen, tilskudd til forebyggende tiltak mot rovviltskader og konfliktdempende tiltak og erstatning for tap av husdyr og tamrein til rovvilt.

Kommunene behandler søknader om tilskudd, gjennomfører stikkprøvekontroller ved gårdsbruk og veileder bønder. Statsforvalteren er koordinator og rådgiver overfor kommunene. Landbruksdirektoratet har ansvar for hovedutbetalingene til bøndene.

Mattilsynet har ansvar for dyrehelse og næringsmiddelkontroll. Landbruksdirektoratet har ansvaret for kvoteordningen for melk.

Avvikling av pelsdyrhold

Stortinget har bestemt at pelsdyrproduksjonen skal avvikles innen 1. februar 2025. Pelsdyrbønder kan søke Statsforvalteren om kompensasjon dersom du avvikler før denne fristen. Søknadskjemaet ligger på nettsiden til Landbruksdirektoratet.

Vis mer

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.

Publisert 24.01.2022

Kommunar og vaktdistrikt kan søkje stimuleringstilskot for å sikre veterinærtenester

Tilskotet skal bidra til å sikre tilfredsstillande tilgang på tenester frå dyrehelsepersonell i næringssvake område. Frist for å søkje er 8. april!


Publisert 14.01.2022

Tilskudd til tiltak i beiteområder 2022 OBB - organisert beitebruk

Det er viktig at beitelaga belyser behova gjennom å søkje om tilskot etter dei behova som er ute i beiteområdet. Søknadane og rapportering blir elektronisk behandla, og det er gjennom søknad om tilskot behova for investeringstilskot blir belyst. Rogaland har eit lite kronebeløp (400.000 kroner) til fordeling. Dette er om lag på nivå med 2020, og noko meir enn i fjor. Statsforvaltaren i Rogaland melder i frå om at vi har eit auka behov for midlar til tilskot til investeringar i beiteområda som er i bruk gjennom organisert beitebruk (OBB). Vi er eit av dei store beitefylka, med stor aktivitet i beitelaga, men likevel er tilskotspotten ein av dei minste.


Publisert 06.01.2022

Tre søknader om erstatning etter utbrot av fugleinfluensa

Etter utbrotet av fugleinfluensa i november i fjor har Statsforvaltaren motteke tre søknader om erstatning etter offentlege pålegg. Søknadene er innvilga, og dei tre søkarane har fått fyrste delutbetaling. 


Publisert 15.12.2021

Kan du husdyrfag? – Kom til oss!

Vi har ledig stilling til deg som er dedikert og har lidenskap for landbruk og husdyr. Vi er på leit etter rett person, og har mange gode kollegaer som vil bidra med kunnskap. 


Publisert 13.12.2021

Spreieareal-kalkulatoren er oppdatert

Kalkulatoren er eit hjelpemiddel for å berekne tal gjødseldyreiningar og krav til spreieareal etter forskrift om organisk gjødsel. Statsforvaltaren i Rogaland har nå oppdatert kalkulatoren.


Publisert 08.12.2021

Mjølkeproduksjonen skal ned i 2022

Som følgje av koronapandemien har det vært større etterspurnad av mjølk dei siste to åra. No viser prognosane ein pårekna nedgang i etterspurnaden og mjølkebehovet komande år. Difor blir forholdstalet for kumjølk sett ned for 2022. Det betyr mindre mjølkeproduksjon nasjonalt og regionalt. 


Publisert 12.11.2021, Sist endret 13.11.2021

Portforbud for fjørfe og andre fugler er innført

Fugleinfluensa er påvist i et fjørfehold i Klepp kommune i Rogaland. Alt fjørfe, og andre fugler i fangenskap i Rogaland sør for Boknafjorden (inkludert Kvitsøy), må nå holdes inne, eventuelt ute i en innhegning med tett tak.  


Publisert 29.10.2021

Held trykket oppe på mjølkefjøs i 2022

Landbrukspartnarskapet i Rogaland varslar ekstra fokus på mjølkefjøs for inntil 30 kyr med basis i eiga kvote og eige grovfôrgrunnlag ved tildeling av investeringmidlar i landbruket. Andre grupper med prioritet er nye grøntprodusentar med marknadsadgang og klima- og miljø-tiltak.


Publisert 29.10.2021

Regjeringa vil senke taka for mjølkekvote

I Hurdalsplattforma vil regjeringa senke kvotetaka for mjølkeproduksjon for kumjølk mot 500 000 liter frå dagens nivå til 963 000 liter, korrigert for forholdstalet på 1,07. Korleis påverkar endringa mjølkeproduksjonen i Rogaland og for bøndene som ynskjer å utvida produksjonen?


Publisert 22.10.2021

Urfe-seminar skapte engasjement og matglede på Moi

Interessa og etterspurnaden av bevaringsverdige storferasar har vært aukande dei siste åra. Den 18. oktober blei produsentar, interessentar, rådgjevarar og Ryfylkekokken samla på eit innhaldsrikt fagmøte. Møtet blei arrangert i samarbeid med Urfe SA, Nortura og Statsforvaltaren i Rogaland.