Husdyr

Oppdatert 04.04.2024

Husdyrproduksjon er den viktigste produksjonen målt i verdiskaping og sysselsetting i norsk landbruk. I Norge er det mer enn 800 000 storfe, over èn million sauer, over 1,5 millioner slaktegriser, over 4 millioner høner og mer enn 62 millioner kyllinger. Vi har også andre husdyr som hjort, lama, geit, kanin, and, gjess og kalkuner.

Husdyrproduksjonen kan deles inn i to hovedformer:

  • Grovfôrbaserte produksjoner – som melkeproduksjon (ku og geit) og kjøttproduksjon (ku, sau og geit) – utnytter i hovedsak lokale arealressurser til matproduksjon og bidrar til å opprettholde kulturlandskap gjennom beiting og slått.
  • Kraftfôrkrevende produksjoner, som svine- og fjørfeproduksjon.

Husdyrkonsesjon

Husdyrkonsesjonsordningen regulerer det kraftfôrbaserte husdyrholdet og omfatter svine- og fjørfeproduksjon. Regelverket skal legge til rette for at svine- og fjørfeproduksjonen fordeles på flest mulig gårdsbruk, og setter grenser for hvor stor produksjon av svin og fjørfe et gårdsbruk kan ha. Du finner mer informasjon om husdyrkonsesjon på nettstedet til Landbruksdirektoratet.

Erstatningsordninger og tilskudd

Statsforvalteren har ansvar for erstatningsordninger i husdyrproduksjonen, tilskudd til forebyggende tiltak mot rovviltskader og konfliktdempende tiltak og erstatning for tap av husdyr og tamrein til rovvilt.

Kommunene behandler søknader om tilskudd, gjennomfører stikkprøvekontroller ved gårdsbruk og veileder bønder. Statsforvalteren er koordinator og rådgiver overfor kommunene. Landbruksdirektoratet har ansvar for hovedutbetalingene til bøndene.

Mattilsynet har ansvar for dyrehelse og næringsmiddelkontroll. Landbruksdirektoratet har ansvaret for kvoteordningen for melk.

Avvikling av pelsdyrhold

Stortinget har bestemt at pelsdyrproduksjonen skal avvikles innen 1. februar 2025. Pelsdyrbønder kan søke Statsforvalteren om kompensasjon dersom du avvikler før denne fristen. Søknadskjemaet ligger på nettsiden til Landbruksdirektoratet.

Vis mer

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.

Publisert 19.10.2021

Stor interesse for kjøp av mjølkekvote for ku i Rogaland

Det er stor interesse for kjøp av mjølkekvotar for ku frå staten i 2021, og få produsentar får kjøpe heile kvotemengda dei har søkt om. Årsaka knyttast til prisen for kvotemjølk frå staten som er lågare enn marknadspris og at få produsentar vel å selja mjølkekvota.


Publisert 28.09.2021

Korleis søkje om beitetilskot?

Regelverket om beitetilskot kan være vanskeleg å forstå. Kva skal til for å få tilskot for dyr på beite, og kva med utmarksbeite? Vi skal prøve å gjere greie for kva du må vite for å søkje om beitetilskot.


Publisert 23.09.2021

Kven er Noregs beste klippar?

Det er i Bjerkreim det skjer. Laurdag 25. september skal Noregs ypparste klipparar knive om kven som er raskast og best til å klippe sau.


Publisert 17.09.2021

Seminar om gamle storferasar

Interessa for dei gamle storferasane er stigande og no er det tid for å bli inspirert og bygge kompetanse.


Publisert 02.08.2021

Ivrige jegerar er viktige bidragsytarar for overvaking av skrantesjuka

Haustjakta nærmar seg og jegerane er viktige bidragsytarar i arbeidet med overvaking av skrantesjuka. Jegerar tek prøver av felt hjortevilt som testast for CWD, såkalla skrantesjuke. Dette er eit vesentleg arbeid for kartlegging av skrantesjuka i Noreg.


Publisert 19.07.2021

Sommarens vakraste eventyr må vere dyr på beite

Mor med lam på vårbeite i grøne enger i fint vårvêr er eit av bileta vi gjerne vil syne frå Rogaland sitt landbruk på sitt beste. Heiabeiting på sommaren er kanskje ikkje like synleg. Utnytting av utmarka til beiting er ein næringsressurs, og det ligg mykje arbeid bak å nytte denne ressursen. Beiting er også viktig for klima og miljø, og pleie av kulturlandskapet og heia reduserer gjengroing.


Publisert 06.07.2021

Store strukturendringar i Europeisk mjølkeproduksjon

Auka konkurranse fører til større mjølkebruk og færre mjølkeprodusentar i Europeiske land. I Austerrike går trenden motsett veg, og deira kvalitetsstrategi er ein av grunnane.


Publisert 05.07.2021

Noreg må nytte potensialet for auka matproduksjonen

Pandemien har gitt auka mjølkeproduksjonen i Rogaland. Større forbruk av norske mjølkeprodukt og fråfall av grensehandel er ein del av forklaringa. Undersøkingar viser at den norske forbrukaren har blitt meir merksam på kvar maten kjem frå under pandemien, noko som understreker kor viktig det er å ha eit landbruk med transparent matproduksjonen og verdikjede. 


Publisert 30.06.2021

Ekte sauemangfald i Vindafjord – elleve rasar på eit bruk

Bevaringsverdige norske sauerasar er i medvind. Ingen av dei er lenger kritisk truga. Gardbrukar Arve Bakkedal frå Vindafjord bidrar til dette. Bakkedal har elleve av dei tolv nasjonale sauerasane i sin saueflokk. Fem av dei er bevaringsverdige.


Publisert 30.06.2021

Lovande prognosar for eit godt grovfôrår

Det er førebels for tidleg å stadfesta korleis grovfôrsesongen for 2021 blei. Dei fleste er godt nøgde med 1. slåtten, og no har dei ivrigaste starta haustinga av 2. slått.