Husdyr

Oppdatert 04.04.2024

Husdyrproduksjon er den viktigste produksjonen målt i verdiskaping og sysselsetting i norsk landbruk. I Norge er det mer enn 800 000 storfe, over èn million sauer, over 1,5 millioner slaktegriser, over 4 millioner høner og mer enn 62 millioner kyllinger. Vi har også andre husdyr som hjort, lama, geit, kanin, and, gjess og kalkuner.

Husdyrproduksjonen kan deles inn i to hovedformer:

  • Grovfôrbaserte produksjoner – som melkeproduksjon (ku og geit) og kjøttproduksjon (ku, sau og geit) – utnytter i hovedsak lokale arealressurser til matproduksjon og bidrar til å opprettholde kulturlandskap gjennom beiting og slått.
  • Kraftfôrkrevende produksjoner, som svine- og fjørfeproduksjon.

Husdyrkonsesjon

Husdyrkonsesjonsordningen regulerer det kraftfôrbaserte husdyrholdet og omfatter svine- og fjørfeproduksjon. Regelverket skal legge til rette for at svine- og fjørfeproduksjonen fordeles på flest mulig gårdsbruk, og setter grenser for hvor stor produksjon av svin og fjørfe et gårdsbruk kan ha. Du finner mer informasjon om husdyrkonsesjon på nettstedet til Landbruksdirektoratet.

Erstatningsordninger og tilskudd

Statsforvalteren har ansvar for erstatningsordninger i husdyrproduksjonen, tilskudd til forebyggende tiltak mot rovviltskader og konfliktdempende tiltak og erstatning for tap av husdyr og tamrein til rovvilt.

Kommunene behandler søknader om tilskudd, gjennomfører stikkprøvekontroller ved gårdsbruk og veileder bønder. Statsforvalteren er koordinator og rådgiver overfor kommunene. Landbruksdirektoratet har ansvar for hovedutbetalingene til bøndene.

Mattilsynet har ansvar for dyrehelse og næringsmiddelkontroll. Landbruksdirektoratet har ansvaret for kvoteordningen for melk.

Avvikling av pelsdyrhold

Stortinget har bestemt at pelsdyrproduksjonen skal avvikles innen 1. februar 2025. Pelsdyrbønder kan søke Statsforvalteren om kompensasjon dersom du avvikler før denne fristen. Søknadskjemaet ligger på nettsiden til Landbruksdirektoratet.

Vis mer

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.

Publisert 18.11.2022

Utbetaling av erstatning til pelsdyroppdrettarane er forsinka

Landbruksdirektoratet vil utbetale forskot på inntil 90 prosent av bruksverdi eller 75 prosent av tidlegare takst.  


Publisert 10.11.2022

Forventar ytterlegare nedgang i mjølkeforbruket

Kombinasjon av nedgang i sal av mjølk i daglegvarehandelen etter pandemien og redusert kjøpekraft, vil gi redusert behov for kumjølk i 2023.


Publisert 09.11.2022

Bønder får kompensasjon for ikkje å produsere egg

Dette er eit grep som Omsetningsrådet gjer for å få bukt med overproduksjonen av egg, og er ei frivillig ordning for midlertidig opphald i eitt år i eggproduksjonen.


Publisert 27.09.2022, Sist endret 29.09.2022

Newcastlesjuka: Slaktekyllingbesetning i Time blir avliva etter mistanke som sjukdom

I helga blei den alvorlege fjørfesjukdommen Newcastlesjuke (Newcastle disease) påvist i ei verpehøns-besetning i Klepp kommune. I dag blir ei besetning slaktekylling i Time avliva etter mistanke om smitte.


Publisert 25.09.2022, Sist endret 25.09.2022

Utbrot av svært alvorleg fjørfesjukdom på Jæren

Mattilsynet varslar utbrot av den svært alvorlege fjørfesjukdommen Newcastlesjuke (Newcastle disease) i ei verpehønsbesetning i Klepp kommune. Risiko for smitte til menneske er svært låg, og det er trygt å eta egg og fjørfekjøt. 


Publisert 14.07.2022

Ny forskrift om særskilte kompensasjonsordninger etter avvikling av pelsdyrhold

Den nye forskriften utvider retten til kompensasjon for riving og opprydding. Forskriften trådte i kraft 8. juli 2022.


Publisert 01.07.2022

Informasjon om brev til produsentar av verpehøner og slaktekylling

Statsforvaltaren har ansvar for å føre kontroll med at husdyrkonsesjonsregelverket blir overhalde. Vi gjennomfører no kontroll av produksjonen i 2021. 


Publisert 30.06.2022

Portforbud for fjørfe grunnet smitte av høypatogen fugleinfluensa hos villfugl

På bakgrunn av smitte av høypatogen fugleinfluensa hos villfugl, har Mattilsynet innført portforbud for fjørfe i 17 kommuner i Rogaland. Dette er et viktig tiltak for å forhindre spredning av viruset og redusere risikoen for at fugler i kommersielle fjørfehold blir smittet.


Publisert 22.06.2022

Korleis er utviklinga for dei bevaringsverdige husdyrrasane?

NIBIO har publisert nøkkeltala for 2021 frå Norsk genressurssenter. Framleis er interessa for bruk av bevaringsverdige storferasar stor i ammekubesetningar. Populasjonen for sau har mindre endringar, kun to rasar har hatt ein nedgang.


Publisert 15.06.2022

Sal av mjølkekvote 2022

Frist for sal av grunnkvote er sett til 1. august 2022 med verknad 1. januar 2023. Årets jordbruksoppgjer gir ikkje endringar for dei som ønskjer å selja grunnkvote innan 1. august i år.