Husdyr

Oppdatert 04.04.2024

Husdyrproduksjon er den viktigste produksjonen målt i verdiskaping og sysselsetting i norsk landbruk. I Norge er det mer enn 800 000 storfe, over èn million sauer, over 1,5 millioner slaktegriser, over 4 millioner høner og mer enn 62 millioner kyllinger. Vi har også andre husdyr som hjort, lama, geit, kanin, and, gjess og kalkuner.

Husdyrproduksjonen kan deles inn i to hovedformer:

  • Grovfôrbaserte produksjoner – som melkeproduksjon (ku og geit) og kjøttproduksjon (ku, sau og geit) – utnytter i hovedsak lokale arealressurser til matproduksjon og bidrar til å opprettholde kulturlandskap gjennom beiting og slått.
  • Kraftfôrkrevende produksjoner, som svine- og fjørfeproduksjon.

Husdyrkonsesjon

Husdyrkonsesjonsordningen regulerer det kraftfôrbaserte husdyrholdet og omfatter svine- og fjørfeproduksjon. Regelverket skal legge til rette for at svine- og fjørfeproduksjonen fordeles på flest mulig gårdsbruk, og setter grenser for hvor stor produksjon av svin og fjørfe et gårdsbruk kan ha. Du finner mer informasjon om husdyrkonsesjon på nettstedet til Landbruksdirektoratet.

Erstatningsordninger og tilskudd

Statsforvalteren har ansvar for erstatningsordninger i husdyrproduksjonen, tilskudd til forebyggende tiltak mot rovviltskader og konfliktdempende tiltak og erstatning for tap av husdyr og tamrein til rovvilt.

Kommunene behandler søknader om tilskudd, gjennomfører stikkprøvekontroller ved gårdsbruk og veileder bønder. Statsforvalteren er koordinator og rådgiver overfor kommunene. Landbruksdirektoratet har ansvar for hovedutbetalingene til bøndene.

Mattilsynet har ansvar for dyrehelse og næringsmiddelkontroll. Landbruksdirektoratet har ansvaret for kvoteordningen for melk.

Avvikling av pelsdyrhold

Stortinget har bestemt at pelsdyrproduksjonen skal avvikles innen 1. februar 2025. Pelsdyrbønder kan søke Statsforvalteren om kompensasjon dersom du avvikler før denne fristen. Søknadskjemaet ligger på nettsiden til Landbruksdirektoratet.

Vis mer

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.

Publisert 15.02.2021

Pelsdyrfarmarar må betale tilbake tilskot

Statsforvaltaren har i to saker gjort løyvingar som i ettertid viser seg var feil. Slik gjeldande lovverk er utforma, har ikkje dei som leiger ut pelsdyranlegg rett på kompensasjon for avvikling av hald av pelsdyr. Vi må difor trekke desse midla tilbake.


Publisert 03.02.2021

Søk om tilskot til investeringar i organiserte beiteområde innan 15. mars 2021

Rogaland har i 2021 ein liten kronepott (300.000 kroner) til fordeling. Det er dessverre om lag 100.000 kroner mindre enn i 2020. Vi ber likevel beitelaga søkje om tilskot til alle dei behova som er ute i beiteområdet, då det er gjennom søknadane behova for investeringstilskot kjem fram. Tiltak som sikrar best mogleg utnytting av beite i utmark, reduserer tap av dyr på beite, og fremmer fellestiltak i beiteområdet, blir prioriterte.


Publisert 22.01.2021

Viktig at kompensasjonsordninga for pelsdyrnæringa blir endra

Forslag til endringar i lov om forbod mot hald av pelsdyr gir eit godt utgangspunkt for ei betre kompensasjonsordning. Statsforvaltaren i Rogaland meiner at ei endra ordning også bør ta omsyn til erfaringar med dagens regelverk.


Publisert 10.12.2020

Mjølkekvotar i 2021

Landbruks- og matdepartementet har fastsett forholdstalet for disponibel kvote for kumjølk til 1,07. Endringa gir ein auke på ca. 20 millionar liter mjølk over grunnkvota for Rogaland.


Publisert 25.11.2020

Hald klauvane reine og bruk klauvboks

Klauvsjukdommen digital dermatitt er på frammarsj i Noreg, og innsatsen til bøndene er avgjerande for å halde den i sjakk.


Publisert 29.10.2020

Nettmøte 18. november: Siste nytt om digital dermatitt

Data fra Kukontrollen viser at forekomsten av klauvsykdommen digital dermatitt øker raskt blant norske kyr i både melkeku- og kjøttfebesetninger. 


Publisert 21.09.2020

Ny vurdering av erstatningar etter pålegg om nedslakting

Fylkesmannen må vurdere fem allereie utbetalte saker på nytt. Årsaka er nye føringar frå Landbruksdirektoratet for berekning av erstatning for hus, bygningar, innreiing etter offentlege pålegg om nedslakting. Dei nye føringane kan bety større erstatning for bøndene. 


Publisert 08.09.2020

Husdyrkonsesjon, konsesjonsgrense og kontroll

Intensjonen med husdyrkonsesjonsregelverket er å legge til rette for spreidd husdyrproduksjon på fleire gardsbruk. Regelverket set grense for kor mange dyr som kan slaktast og utrangerast gjennom året, og kor mange dyr ein kan ha i produksjonen til ein kvar tid.


Publisert 08.07.2020

Sal av mjølkekvotar, korleis gjekk det i Rogaland?

Det er godkjend 66 kvotesal i Rogaland av totalt kring 5,3 millionar liter mjølk. Det er 75 prosent av det som kunne seljast i oppkjøpsordninga.


Publisert 08.07.2020

Stor optimisme blant melkebønder i Vindafjord

To tredjedeler av de med båsfjøs ønsker å bygge nytt fjøs i løpet av de neste 15 årene. Med en helt gjennomsnittlig melkekvote virker det som om budskapet om satsing på små og mellomstore bruk har nådd fram.