Krisehåndtering og samordning

Oppdatert 08.04.2024

Ansvarsprinsippet innebærer at den instansen som er ansvarlig for et område i en normalsituasjon, også har ansvaret ved ekstraordinære hendelser og kriser. Nærhetsprinsippet betyr at kriser skal håndteres på lavest mulig nivå.  

Statsforvalteren kan samordne innsatsen

Ved større kriser og katastrofer er det ofte flere instanser som er involvert i krisehåndteringen. I slike situasjoner kan Statsforvalteren samordne innsatsen. Hvis det blir aktuelt å iverksette en slik regional samordning, skal det opprettes kontakt mellom Statsforvalteren og de berørte etatene. Her kan fylkesberedskapsrådet være et viktig forum.

Fylkesberedskapsråd i alle fylker

Fylkesberedskapsrådet er satt sammen av ledere av offentlige beredskapsetater, kommuner, næringsliv og frivillige organisasjoner. Rådet er et forum for gjensidig orientering om beredskapsarbeid, og i en krisesituasjon vil rådet være Statsforvalterens sentrale samarbeids- og støtteorgan.

Ved krig har Statsforvalteren myndighet til å ivareta viktige samfunnsinteresser hvis kommunikasjonen med regjeringen blir brutt.

Vis mer


Publisert 26.06.2022

Varsel om flomfare, oransje nivå i fjellområder nordvest i Innlandet

NVE varsler om fortsatt flomfare, oransje nivå for elver og bekker i fjellområder nordvest i Innlandet. Kommunene Dovre, Lesja, Skjåk, Lom, Vågå, Sel og Folldal er omfattet av det oransje varselet.. Det kan føre til stengte veier og bruer. NVE ber om at en holder seg oppdatert om situasjonen, rydder vekk verdier fra utsatte områder og rydder stikkrenner, kummer og andre vannveier for grus, kvist o.l Les mer på varsom.no

 


Publisert 06.05.2022

Skogbrannfare og behov for tiltak

Denne uka har det vært 4 skogbranner og 12 markbranner i Innlandet. Det er oransje farenivå for skogbrann, og det ser ut som om regnet uteblir. Kommunene kan selv innføre lokal forskrift med forbud om å gjøre opp ild.


Publisert 29.04.2022

Stor fare for skogbrann i Sør-Norge

DSB og Varsom.no (meteorologisk institutt) advarer om stor skogbrannfare i Sør-Norge. Det er lokalt stor gress- og lyngbrannfare og veldig store områder kan bli berørt.  Vi minner om det generelle forbudet mot å tenne bål og grille i skog og annen utmark i perioden 15. april til 15. september.


Ukraina-krisen

Krigen i Ukraina: Her finner du viktige lenker til nettsider og nyheter for kommuner, frivillige og andre som blir berørt av situasjonen.   


Publisert 23.01.2020

Utbrudd av nytt coronavirus i Kina

Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet arbeider nå med å forberede hvordan helsetjenesten skal kunne håndtere situasjonen dersom det nye coronaviruset kommer til Norge.