Landbruk og mat

Oppdatert 20.12.2023

Den viktigaste samfunnsoppgåva til norsk landbruk er å sikre nok trygg og variert mat av god kvalitet. Men landbruket medverkar òg til desentralisert busetjing og næringsliv over heile landet, miljøgode som bevaring av biologisk mangfald, kulturlandskap og dei karbonlagra som skogen og jorda utgjer. Landbruket speler òg ei viktig rolle for å vidareføre tradisjonell kunnskap og kultur.

Det er eit politisk mål å halde oppe eit levande landbruk i heile landet. Statsforvaltaren skal medverke til å gjennomføre den nasjonale landbrukspolitikken ved hjelp av informasjon, forvaltning av verkemiddel og lokalt tilpassa tiltak. Statsforvaltaren skal blant anna

  • gi råd og assistanse til kommunane
  • kontrollere kommunane
  • behandle klager på kommunale vedtak innanfor landbrukslovgivinga
  • arbeide saman med andre regionale etatar og organisasjonar for næringsutvikling innanfor jordbruk og skogbruk
  • arbeide for å nå nasjonale målsetjingar for omlegging til økologisk landbruk
  • arbeide for å avgrense nedbygging av dyrka og dyrkbar jord og skog

Statsforvaltaren rettleier også kommunar, organisasjonar, næringsaktørar og bønder om moglegheitene som finst i det offentlege systemet. Statsforvaltaren støttar opp under aktivitetar knytte til utvikling og bevaring av regionale matkulturar, kunnskapsoppbygging om mat og kunnskap om mat og helse, spesielt retta mot barn og unge.

Andre viktige offentlege aktørar innan landbruk er:

Vis meir

Landbruket i Nordland er en viktig basisnæring for mange av kommunene i fylket. Tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB) og Landbruksdirektoratet viser at tross nedgang i antall aktive landbruksforetak og nedgang i sysselsetting, holdes produksjonsvolum og arealbruk i grove trekk oppe.

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.

24.04.2024

Søk tilskudd til kommunal jordvernstrategi

Landbruksdirektoratet har lyst ut midler. Målgruppa for tilskuddsordningen er kommunene. Fristen for å søke er 20. august 2024.


23.04.2024

Informasjonsbrev til kommunene uke 17

Les ukas informasjonsbrev fra Landbruks- og reindriftsavdelinga


23.04.2024

Merk reir så du kan kjøre utenom

Flere fuglerarter som hekker i jordbrukslandskapet er trua og trenger tilrettelegging. Gårdbrukere i Nordland som tar hensyn til storspove og vipe, kan få miljøtilskudd.


23.04.2024

Nettverksmøte tre og skog

Velkommen til digitalt nettverksmøte for skog og treindustri i Nordland. Foredragsholdere denne gang er Jarle Løvland fra Nordlandsforskning og Runa Stenhammer Aanerød fra Statsforvalteren i Nordland.


23.04.2024

Ta hensyn til rein i kalvingstida

I april trekker reinen fra vinterbeite tilbake til vårbeite og kalvingsland. Simlene er veldig sårbare for forstyrrelser i kalvingsperioden


23.04.2024

Tilskudd til kommunale veterinærtjenester i Nordland 2024

Kommunene i Nordland har fått 23 954 578 kr til veterinærdekning i 2024.


22.04.2024

Fagsamling om utvalgte kulturlandskap og verdensarv i Nordland

Vi inviterer til fagsamling for gårdbrukere, grunneiere, frivillige og kommuner i Nordland som har utvalgte kulturlandskap i jordbruket eller verdensarvområde.


16.04.2024

Informasjonsbrev til kommunene uke 16

Les ukas informasjonsbrev fra Landbruks- og reindriftsavdelinga.


12.04.2024

Bygde biogassanlegg på familiegården og ble selvforsynt med strøm

Da Inge Hoemsnes (63) så sitt første biogassanlegg for 30 år siden fikk han ideen til å bygge sitt eget anlegg på familiegården. Nå inspirerer han andre bønder til å gjøre det samme, og ønsker å få med oppdrettsnæringen.


12.04.2024

Høsting og tørking av frø

Seminar om blomsterenger/slåttemark og tiltak for pollinerende insekter.


Fleire nyhende Få nyheitsvarsel