Grunnskole og videregående opplæring

Oppdatert 12.03.2024

Grunnopplæringen består av grunnskole og videregående opplæring. Opplæring på grunnskolenivå er et kommunalt ansvar. Fylkeskommunen har ansvar for opplæring på videregående nivå. Private skoler godkjent etter privatskoleloven kan også tilby grunnopplæring.

Statsforvalteren har ansvaret for at eksamen i grunnskolen og på videregående skole, nasjonale prøver og obligatoriske elektroniske kartleggingsprøver blir gjennomført etter gjeldende lover og retningslinjer.

Statsforvalteren veileder fylkeskommunale, kommunale og private skoleeiere etter opplæringsloven og privatskoleloven. Vi skal også føre tilsyn med at skoleeierne driver i samsvar med gjeldende lover og forskrifter.

Mobbing og andre former for krenkende ord og handlinger

Alle barn og unge har rett til et trygt og godt skolemiljø uten mobbing og krenkelser. Hvis du som elev ikke har det trygt og godt på skolen, skal skolen hjelpe til. Hvis skolen ikke hjelper til, kan du ta kontakt med oss hos Statsforvalteren. Vi har mer informasjon om hvordan du får en trygg skoledag uten mobbing. 

Klage til Statsforvalteren

Statsforvalteren behandler klager på enkeltvedtak etter bestemmelsene i opplæringsloven og privatskoleloven med tilhørende forskrifter. Hvis du ønsker å klage på et enkeltvedtak, sender du klagen til den instansen som har truffet vedtaket. Dersom denne instansen ikke gir medhold i klagen din, blir klagen automatisk sendt til Statsforvalteren for endelig behandling.

Vis mer


Publisert 17.03.2022

Tilsyn med elevane sin rett til eit trygt og godt skolemiljø

I 2021 førte Statsforvaltaren tilsyn med elevane sin rett til eit trygt og godt skolemiljø etter opplæringslova kap. 9a. Tilsyn blei gjennomført på skolar i Randaberg og Bjerkreim kommune. Vi fann lovbrot på alle skolane.


Publisert 15.03.2022

Deling av klasselister

Klasselister og elevlister er offentlege dokument. Skolar kan som hovudregel dele ut klasselister til føresette og elevar om dei ønskjer det.


Publisert 28.02.2022

Permisjon frå skulen

Alle barn i grunnskulealder har opplæringsplikt. Det er likevel mogleg å søkje permisjon frå den pliktige opplæringa. Føresegner om dette finst i opplæringslova § 2–11.


Publisert 28.02.2022

Rett til gratis skoleskyss

Elevar på 2.-10. årstrinn som bur meir enn fire kilometer frå skolen, har rett til gratis skoleskyss. For elevar på 1. årstrinn er skyssgrensa to kilometer. Elevar som har særleg farleg eller vanskeleg skoleveg, har rett til gratis skoleskyss uavhengig av kor langt det er til skolen. I tillegg er det reglar i opplæringslova om skyss for elevar som treng dette på grunn av funksjonshemming eller sjukdom.


Publisert 17.02.2022

Videreutdanning i samisk skoleåret 2022/2023

Lærere som vil ta videreutdanning i samisk kan søke om studiepermisjon. Søknadsfrist er 1. april 2022


Publisert 11.02.2022

Regjeringen foreslår å avlyse alle eleveksamener

Regjeringen foreslår å avlyse alle ordinære eksamener for elever våren 2022.
Forslaget skal på en kort høring før endelig beslutning vil bli tatt. 

 


Publisert 10.02.2022

Tidlig innsats og tverrfaglig samarbeid for barn og unge

Noen barn med behov for hjelp trenger tidlig innsats fra flere instanser. Kommunen har et helhetlig ansvar for barn og unge. Barnehage og skole er sammen med hjemmet de som best kan avdekke hvem som trenger hjelp. I tillegg kan det være behov for å samarbeide med for eksempel helsestasjonen eller andre helsetjenester.

Barnevernreformen trådte i kraft 01.01.2022. Reformen gir kommunen økt ansvar på barnevernområdet og skal bidra til å styrke det forebyggende arbeidet og tidlig innsats. Fra 01.08.2022 endres totalt 14 lover som gjelder barn og unge, slik at kommunene får en plikt til å sørge for at de ulike tjenestene jobber sammen.


Publisert 22.12.2021

Vi har avgitt høring til ny opplæringslov

Kunnskapsdepartementet har kommet med forslag til ny opplæringslov. Den nye loven gjelder fra tidligst 2024. Statsforvalteren i Rogaland har avgitt høringssvar.


Publisert 23.11.2021

Fylkesmannen pålegger videregående skoler å følge gratisprinsippet

Opplæring i offentlig skole er gratis i Norge. Fylkesmannen har gjennomført tilsyn med gratisprinsippet på 16 offentlige videregående skoler i Rogaland. Vi kontrollerte om skoleturer med overnatting var gratis for elevene.


Publisert 03.11.2021

En skole for vår tid - høringssvar

Statsforvalteren har avgitt høring på sluttrapporten til ekspertgruppa for skolebidrag; En skole for vår tid