Grunnskule og vidaregåande opplæring

Oppdatert 20.08.2024

Grunnopplæringa vil seie grunnskule og vidaregåande opplæring. Opplæring på grunnskulenivået er eit kommunalt ansvar. Fylkeskommunen har ansvar for opplæringa på vidaregåande nivå. Private skular godkjende etter privatskulelova kan også tilby grunnopplæring.

Statsforvaltaren har ansvaret for at eksamen i grunnskulen og på vidaregåande skule, nasjonale prøver og obligatoriske elektroniske kartleggingsprøver blir gjennomførte etter gjeldande lover og retningslinjer.

Statsforvaltaren rettleiar fylkeskommunale, kommunale og private skuleeigarar etter opplæringslova og privatskulelova. Vi skal òg føre tilsyn med at dei offentlege skuleeigarane driv i samsvar med gjeldande lover og forskrifter.

Mobbing og andre former for krenkande ord og handlingar

Alle elevar har rett til eit trygt og godt skulemiljø som fremjar helse, inkludering, trivsel og læring. Viss du som elev ikkje har det trygt og godt på skulen, skal skulen hjelpe til. Viss skulen ikkje hjelper til, kan du ta kontakt med oss hjå Statsforvaltaren. Vi har meir informasjon om korleis du får ein trygg skuledag utan mobbing.

Klage til Statsforvaltaren

Statsforvaltaren behandlar klager på enkeltvedtak etter føresegnene i opplæringslova og privatskulelova med tilhøyrande forskrifter. Ei klage på eit enkeltvedtak skal sendast først til den instansen som har gjort vedtaket. Dersom denne instansen ikkje gir medhald i klaga, eller ikkje avviser saka, skal ho sendast til Statsforvaltaren for endeleg behandling.

Statsforvaltaren behandlar klager på enkeltvedtak etter føresegnene i opplæringslova og friskulelova med tilhøyrande forskrifter. Viss du ønskjer å klage på eit enkeltvedtak, sender du klagen din til den instansen som har gjort vedtaket. Dersom denne instansen ikkje gir deg medhald i klagen din, blir klagen automatisk sendt vidare til Statsforvaltaren for endeleg avgjerd.

Vis meir


Publisert 03.07.2025

Elevens beste og elevens rett til medvirkning ved individuelt tilrettelagt opplæring

Elever som ikke har tilfredsstillende utbytte av ordinær opplæring kan ha rett til individuelt tilrettelagt opplæring (ITO). Før det kan fattes vedtak om dette må pedagogisk psykologisk tjeneste (PPT) utarbeide en sakkyndig vurdering av elevens behov. Både under PPT sin utredning av elevens behov, og når det skal fattes vedtak om ITO må elevens beste og elevens rett til medvirkning sikres.


Publisert 02.07.2025, Sist endra 01.07.2025

Meldeplikt til barneverntjenesten

Opplæringsloven pålegger alle som er på skolen å være oppmerksomme på forhold som kan føre til tiltak fra barneverntjenesten (oppmerksomhetsplikt). Opplysningsplikten til barnevernet trer under gitte omstendigheter inn (meldeplikt). Meldeplikten setter taushetsplikten til side. En slik melding er ikke et enkeltvedtak, foresatte har derfor ikke klagerett på bekymringsmeldingen.


Publisert 02.07.2025

Kva gjer PPT?

PPT står for pedagogisk psykologisk rådgjevingsteneste.  PPT skal hjelpe slik at alle har eit inkluderande, likeverdig og tilpassa pedagogisk tilbod i barnehage og skole. Kvar kommune og fylkeskommunen skal ha ei slik teneste. PPT sitt mandat er heimla i opplæringslova § 11-13, barnehagelova § 33 og privatskolelova § 3-6.

 


Publisert 01.07.2025, Sist endra 01.07.2025

Individuell tilrettelegging

Individuell tilrettelegging er regulert gjennom tre rettighetsbestemmelser, som finnes i opplæringsloven kapittel 11. I opplæringsloven er begrepet spesialundervisning, erstattet med begrepet individuell tilrettelegging.


Publisert 27.03.2025, Sist endra 27.03.2025

Tilskudd til arbeid med innføring av ny opplæringslov

Fylkeskommunen, kommuner og privatskoler i Rogaland kan søke Statsforvalteren om tilskudd til gjennomføring av tiltak for god innføring av ny opplæringslov.


Publisert 25.03.2025

Ny veileder om atomhendelser for barnehager og skoler

Veilederen skal bidra til at skoler, barnehager og andre som driver opplæringstilbud for barn og unge er best mulig forberedt på atomhendelser som gir radioaktive luftbårne utslipp i Norge. Veilederen er laget som en del av det løpende beredskapsarbeidet.


Publisert 25.03.2025, Sist endra 25.03.2025

Tilskudd til skolemiljøteam - søknadsfrist 5. mai

For 2025 er det bevilget 45 millioner kroner til skolemiljøteam i kommunene. Alle kommuner kan søke, men Udir oppfordrer særlig små kommuner til å søke. Merk at målgruppen også kan være barnehagene i kommunen. 


Publisert 21.03.2025

Alle skoleeiere skal informere om retten til opplæring i og på samisk

Statsforvalterne minner om at alle offentlige skoleeiere skal informere elever og foresatte om retten til opplæring i og på samisk. 


Publisert 17.03.2025

Alle elevar i vidaregåande opplæring har rett til å fullføre

Elevar med individuelt tilrettelagd opplæring har rett til opplæring fram mot studie- og yrkeskompetanse, sjølv om dei har nådd måla i IOP.


Publisert 10.03.2025

Privat grunnskuleopplæring i heimen

Skuleåret 2024/2025 er det 34 barn i Rogaland som får privat grunnskoleopplæring. Denne opplæringa inneber at foreldra sjølve underviser barna sine heime. Kommunane har plikt til å føre tilsyn med at opplæringa oppfyller krava i opplæringslova § 22-5.