Kommunestruktur

Oppdatert 02.01.2023

Norge har 356 kommuner. Fastsetting og endring av kommunegrenser blir regulert av inndelingsloven.

Statsforvalteren skal veilede kommuner, folkevalgte og private i spørsmål om inndelingsloven og prosessene ved grenseendring og grensefastsettelse.

Ved behov kan vi også hjelpe kommuner med å forhandle fram en avtale om økonomisk oppgjør ved grensejustering eller deling.

Vi kan også gjøre lovlighetskontroll med budsjettvedtak etter at utredning om sammenslåing eller deling er satt i gang. 

Vis mer

Bærekraftige satsinger 

Kommunestruktur er et av tre satsingsområder i embetet. De to andre områdene er Klimaomstilling og Barn og unge. Gjennom samordnet innsats skal vi løfte satsingsområdene og bidra til en bærekraftig framtid.

Overordna mål for Kommunestruktur 

Kommuneinndelingen skal, innenfor rammene av det nasjonale felleskapet, legge grunnlag for et funksjonsdyktig lokalt folkestyre og en effektiv lokalforvaltning. Kommunene skal være formålstjenlige enheter som kan gi innbyggerne og næringslivet gode og likeverdige tjenester og forvaltning med sikte på en bærekraftig utvikling. 

Statsforvalteren har en fast oppgave fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet (KMD) om å "stimulere til diskusjoner om utfordringer i de enkelte kommunene, synliggjøre konsekvenser av status quo og der det er hensiktsmessig bidra til kommunesammenslåinger." (Virksomhets- og økonomiinstruks). 

Alle FNs bærekraftsmål er aktuelle i arbeidet med en bærekraftig kommunestruktur. 

Samordnet innsats 

Satsingsområdet Kommunestruktur er organisert i en arbeidsgruppe hvor samtlige avdelinger i embetet er representert.  

Målgruppen for vårt arbeid er alle som legger til rette for, eller arbeider med, kommunale tjenester og kommunal forvaltning, medlemmer i politiske råd og utvalg/politikere, kommunal/politisk ledelse i kommunene, samt private og frivillige velferdsorganisasjoner, næringsliv, fylkeskommune, helseforetak og andre statlige virksomheter.  

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.

Publisert 10.12.2018

Preikestolen blir overført til Strand kommune

Kommunal- og moderniseringsdepartementet har vedtatt at grensa mellom kommunane Forsand og Strand skal justerast slik at områda nord for Lysefjorden skal tilhøyra Strand kommune.


Publisert 30.06.2017

KOMMUNEREFORMA: Kompensasjon til dei som blir ufrivillig åleine

Eigersund, Time, Gjesdal, Strand og Tysvær får om lag 10 millionar kroner totalt i kompensasjon. 


Publisert 23.06.2017

Invitasjon til felles kommunestyremøte for Forsand og Sandnes

I samband med at Stortinget har vedtatt at Forsand og Sandnes skal bli ein kommune, blir det kalla inn til felles kommunestyremøte.


Publisert 23.06.2017

Invitasjon til felles kommunestyremøte for Finnøy, Rennesøy og Stavanger

I samband med at Stortinget har vedtatt at Rennesøy, Finnøy og Stavanger skal bli ein kommune, blir det kalla inn til felles kommunestyremøte. 


Publisert 07.06.2017

Fylkesmannen vurderer lovlegkontroll av Forsand-vedtaket

Fylkesmannen vurderer å ta kommunen sitt avvisingsvedtak i går opp til lovlegkontroll av eige tiltak. Bakgrunnen er at kommunestyret truleg hadde plikt til å ta den aktuelle saka opp til behandling.


Publisert 30.03.2017

Fylkesmannens rolle i grensejusteringssaker

Fylkesmannen har så langt i år mottatt éin søknad knytt til justering av kommunegrensa i ein kommune som inngår i kommunereforma (Forsand). Saka er utsett, men ikkje lagt vekk.


Publisert 16.12.2016

Kommunereform: Fylkesmannen tilrår at heile Ombo blir ein del av "nye Stavanger"

Heile Ombo bør bli ein del av "Nye Stavanger", meiner Fylkesmannen i Rogaland. Dette kjem fram i tilleggsbrevet til den tidlegare tilrådinga vår. Me rår ikkje til grenseendringar i Jøsenfjorden.


Publisert 27.09.2016

Kommunereforma: Fylkesmannen tilrår danning av fleire nye kommunar

Forsand bør danna ny kommune i lag med Strand og ikkje Sandnes, meiner Fylkesmannen i Rogaland. I den faglege tilrådinga vår foreslår me fleire endringar frå 1. januar 2020.


Publisert 26.09.2016

Kommunereforma: Fylkesmannen si tilråding blir presentert i morgon

Det er Stortinget som har det siste ordet, men korleis meiner Fylkesmannen i Rogaland at den framtidige kommunestrukturen bør vera i Rogaland? Det får du svaret på i morgon. Du kan få med deg framlegginga "i levandes live" på både mobil, nettbrett og PC. 


Publisert 01.09.2016

Kommunereforma: Den regionale ressursgruppa har avslutta arbeidet sitt

I går var det siste møtet i den regionale ressursgruppa for kommunereforma. Hovudtemaet i møtet var status i arbeidet med Fylkesmannen si tilråding som skal presenterast 27. september.