Miljø og klima

Oppdatert 20.12.2023

Miljøvern er eit omfattande fagfelt som dekkjer alt frå arealforvaltning og førebygging av forureining til kartlegging av naturmangfald, klimatiltak og forvaltning av fisk og vilt.

Alle sektorar har eit ansvar for å ta omsyn til miljøet i si eiga verksemd. Statsforvaltaren skal medverke til at miljø- og arealpolitikken til regjeringa blir gjennomført på regionalt og lokalt nivå. Kommunane har ei sentral rolle i miljøvernarbeidet. Rettleiing og oppfølging av kommunane er derfor ei viktig oppgåve for oss. 

Vis meir

Det er vår oppgave å ta vare på trøndersk natur - på dyrene, plantene og alt det andre livet i den. Vi tar også vare på din og min helse og velferd.

Blåvingevannnymfe. Foto: Bjørn Rangbru

Vi jobber for at vi i Trøndelag har et levende hav og en rik kyst, livskraftige elver og innsjøer, frodige våtmarker, mangfoldige skoger, storslåtte fjellandskap og verdifulle kulturlandskap. Vi tar vare på din og min helse og velferd gjennom å legge til rette for et godt by- og bomiljø, et aktivt friluftsliv og et stabilt klima. I tillegg bidrar vi til at du og jeg kan leve i et giftfritt miljø og puste inn ren luft. 

På menyen over kan du lese mer om våre oppgaver og hva vi tar vare på. Hvis du har spørsmål  eller ønsker å snakke med oss, så ta gjerne kontakt!

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.

26.04.2024

Vis hensyn til sjøfugl i hekketiden

Nå har hekketiden for sjøfugl og andre fuglearter startet. Dette er en sårbar periode for fugl der de trenger tid og ro til å kurtisere, bygge reir, legge egg og passe unger. I enkelte verneområder er det ferdselsforbud i denne perioden. Hva gjør du når en måke lager reir på taket ditt?


25.04.2024

Vedtak – revidert tillatelse til Holtålen gjenvinningsstasjon – Fjellregionen interkommunale avfallsselskap AS

Statsforvalteren har revidert tillatelsen etter forurensningsloven til mottak og mellomlagring av avfall på Holtålen gjenvinningsstasjon.


09.04.2024

Høring – søknad om mudring og utfylling i sjø ved Marøystrand – Nærøysund kommune

Statsforvalteren i Trøndelag har mottatt søknad fra Marøystrand Næringsområde AS om tillatelse etter forurensningsloven til mudring og utfylling i sjø ved Marøystrand næringsområde, Nærøysund kommune datert 20.02.2024.


03.04.2024

Frivillig skogvern - høring av verneforslag for 19 områder

19 områder som foreslås for vern er nå på høring. Verneforslagene innebærer ni nye naturreservat, ni utvidelser av eksisterende naturreservat, og utvidelse og sammenslåing av ett naturreservat. Områdene er tilbudt fra grunneier gjennom frivillig vern av skog.


22.03.2024

Selbu kommune søker om tillatelse til utslipp fra nye Mebond renseanlegg.

.


22.03.2024

Frivillig skogvern - høring av verneforslag for 19 områder

Statsforvalteren sender verneforslag for 19 områder på høring. Verneforslagene innebærer ni nye naturreservat, ni utvidelser av eksisterende naturreservat og utvidelse og sammenslåing av ett naturreservat. Områdene er tilbudt fra grunneier gjennom frivillig vern av skog.


20.03.2024

Høring – søknad om tiltak i sjø – utfylling med sprengstein ved Jøsnøya – Hitra kommune

Statsforvalteren i Trøndelag har mottatt søknad fra Hitra kommune om utfylling i sjø på eiendommene gb.nr. 123/1 og 123/3 ved Jøsnøya, Hitra.


19.03.2024

Tilsynsaksjon mot virksomheter som håndterer farlig avfall

I perioden mars til mai skal Statsforvalteren føre tilsyn med virksomheter som håndterer farlig avfall.


18.03.2024

Søknad om endring av tillatelse – Røros gjenvinningsstasjon – FIAS AS

Fjellregionen interkommunale avfallsselskap AS, FIAS AS, søker om økt ramme for mottak og mellomlagring av enkelte avfallsfraksjoner på Røros gjenvinningsstasjon.


29.02.2024

Oppstart av verneprosess for frivillig skogvern

Vi melder om at vi starter opp verneprosess med hjemmel i naturmangfoldloven § 42. Områdene kommer som tilbud fra grunneier, og Allskog og Norskog har vært grunneiernes forhandlingspartner. Ivaretakelse av biologisk mangfold og truet natur er viktig i kampen mot klima- og naturkrisen.


Fleire nyhende Få nyheitsvarsel

Vakttelefon rovvilt 93060221

Ringes ved påskyting/felling av rovvilt og for å søke om akutte forebyggende tiltak eller skadefelling.

Vakttelefonen er bemannet i tiden:

1. juni - 15. oktober kl. 07.00 - 22.00.

2. januar - 31. mai og 16. oktober - 23. desember kl. 09.00 - 19.00

24. desember - 1. januar kl. 10.00 - 14.00 

Utenom disse tidene anbefaler vi å sende en melding til vakttelefonen, og vi tar kontakt.