Fiskeforvaltning

Oppdatert 14.02.2024

Statsforvaltaren har ansvar for forvaltninga av laks og sjøaure, sårbare bestandar av innlandsfisk og fisk i regulerte vatn.

Statsforvaltaren samlar inn fangststatistikk frå lakse- og sjøaurefisket, registrerer deltaking i sjølaksefisket og deler ut tilskot frå det statlege fiskefondet. Overvaking er viktig for å kunne ta vare på og styrkje fiskebestandane. Statsforvaltaren har tett kontakt med grunneigarar og jakt- og fiskelag, og samarbeider tett med politiet, Statens naturoppsyn og Kystvakta om oppsyn med fiskeressursane.

Miljødirektoratet har ansvar for fiskereguleringar i elv og sjø og utarbeider forskrifter for fiske av laks og sjøaure.

Fylkeskommunen har ansvar for innlandsfisk av ikkje-trua bestandar i vatn som ikkje er regulerte. Fylkeskommunen har også ansvar for tildeling av fiskeoppdrettskonsesjonar.

Vis meir

 

 

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.

Publisert 10.07.2024

Laksefiske åpnes for noen vassdrag og fjorder

Miljødirektoratet har vedtatt å åpne for fiske etter anadrome laksefisk i noen vassdrag og fjordområder i fylket som tidligere var stengt etter ekstraordinære tiltak. I de gjeldende områdene er fisket fortsatt begrenses. Dette ble vedtatt i etterkant av den årlige midtveisevalueringen som Miljødirektoratet foretar i starten av juli. 


Publisert 27.06.2024

Informasjon om gyrobekjemping i Driva i 2024

Etter bekjempinga av Gyrodactylus salaris i Driva i 2023, er ikkje parasitten påvist. Likevel vil det i 2024 bli gjennomført supplerande behandling med klor for å sikre at parasitten er utrydda, spesielt i områda ovanfor fiskesperra. Dette skuldast usikkerheit om parasitten framleis er til stades der.


Publisert 24.06.2024

Stans i laksefiske i Trøndelag

På grunn av kritisk lavt innsig av laks i hele Norge, har Miljødirektoratet vedtatt å stenge for laksefiske i store deler av Trøndelag. 7 vassdrag i fylket stenges for fiske etter anadrome laksefisk, og all kilenotfiske i fylket stenges. I tillegg stenges det for fiske etter laks med stang og håndsnøre i sjøen.  Forbudet gjelder fra 24. juni, og gjelder ut 2024. 


Publisert 20.06.2024

Fiskeregler i sjø og elvemunninger

Mandag 24. juni trer en ny forskrift omkring fiske i sjøen i Trøndelag i kraft. Formålet til de nye reglene er å forhindre at laks og sjøørret blir tatt som bifangst ved fiske etter saltvannsfisk og gi disse artene nødvendig beskyttelse mot risiko for overbeskatning ved utløpet av vassdrag hvor disse vandrer.


Publisert 22.03.2024

Forbud mot fiske i Driva

Det er grunneierlaget som har ansvaret for å drive oppsyn, men vi er avhengig av at alle følger med. Det er viktig at alle tilfeller av ulovlig fiske rapporteres på Miljødirektoratets tipsside. På denne måten får vi et bilde på presset på vassdraget og kan vurdere å ha en felles kampanje med grunneierlag, Statsforvalter og Statens naturoppsyn. 


Publisert 13.12.2022

Laksefiske - Driva på høyde med Gaula?

Ja, du leste riktig. Driva har trolig vært der før, og det pågår nå et STORT arbeid som kan bringe elva på topp blant midt-norske elver i fangst av laks og sjøørret.


Publisert 12.12.2022

Nedsenking av garn i fritidsfiske i sjø og regler for fiske etter laksefisk ved utløp av vassdrag - høring av ny forskrift for Trøndelag

Statsforvalteren i Trøndelag kunngjør høring av «forskrift om utvidet påbud om nedsenkning av garn og om fiske ved utløp av vassdrag med anadrome laksefisk. Gjeldende regler for Nord- og Sør-Trøndelag skal erstattes.


Publisert 21.10.2022

Funn av død laks i Homla

Statsforvalteren undersøker i samarbeid med flere aktører hva som kan ha ført til laksedød i Homla.


Publisert 04.07.2022

Mistenker at gjedda har spredt seg til Snåsavatnet

Statsforvalteren mottok mandag formiddag melding om at det er observert gjedde i Snåsavatnet. - En potensiell katastrofe dersom observasjonen skulle stemme, sier klima og miljødirektør Line Lund Fjellvær.


Publisert 02.03.2022

Restaurerer lakseelva Gaula

Den siste tiden er det gjennomført omfattende arbeid med naturrestaurering av Gaula. Målet er å gjenopprette og forbedre tilstanden i økosystemet, slik at gyteforholdene for laksen blir bedre.