Næringsutvikling

Oppdatert 08.04.2024

Statsforvaltaren skal leggje til rette for næringsutvikling og innovasjon i samarbeid med andre regionale og lokale aktørar. Regionale og lokale fortrinn og moglegheiter skal vernast og utviklast, slik at vi sikrar det økonomiske grunnlaget for framtida. Statsforvaltaren skal også medverke til å skape eit godt samspel mellom landbruket og andre sektorar. 

Samarbeid om fylkesplanar, næringsplanar, Inn på tunet-tiltak, reiselivsplanar, utvikling av matproduksjonen, skogbruksplanar og bioenergiprogram står sentralt i dette arbeidet. 

Statsforvaltaren har ei pådrivarrolle knytt til Innovasjon Noregs utviklingsprogram for lokalmat. Utviklingsprogrammet har økonomiske  verkemiddel innan  områda vekstbedrift, bedriftsnettverk, kompetanse og omdømmebygging.

Innovasjon Noreg forvaltar bedriftsretta midlar til investering og bedriftsutvikling (IBU-midlar). Fylkeskommunen har ansvaret for regionalt næringsprogram og forvaltning av midlar til regional tilrettelegging, kystskogbruket og rekruttering og kompetanseheving  på landbruks- og matområdet.

Vis meir

Både Fylkesmannen i Nordland, Nordland fylkeskommune og Innovasjon Norge i Nordland, har sentrale roller og oppgaver i gjennomføringen av landbruks- og matpolitikken. Fra 1. januar 2020 forvaltes regionale tilskuddsmidler for landbruket av Nordland fylkeskommune. 

Nyheter

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.

Publisert 25.03.2015

Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri er lyst ut

Styrene for Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri har vedtatt årets utlysning. Det er satt av om lag 28 millioner til nye prosjekter i 2016. I tillegg harForskningsrådets program BIONÆR lyst ut midler til landbruksforskning.


Publisert 24.02.2015

Nisjesau til marked: Villsau og økologisk sau i Lofoten og Vesterålen

LofotenMat har gjennomført en kartlegging av produsenter og marked for villsau og økologisk saueproduksjon i Lofoten og Vesterålen. Nå er prosjektrapporten ferdig.


Publisert 29.01.2015

Rapporter fra prosjekter på Arktisk landbruk

Styret for forvaltning av midler til utvikling av arktisk landbruk har innvilget støtte til 24 ulike prosjekter. Tilsammen er drøyt 12,4 mill kr tildelt 16 ulike søkere.


Publisert 02.12.2014

Forprosjektet Vefsna Regionalpark avsluttet

Etter to års arbeid er forprosjektet nå avsluttet og sluttrapporten foreligger.


Publisert 20.11.2014

Vellykket konferanse om landbruk og rekruttering

Vil ungdommen til landbruket og vil landbruket ha ungdommen var konferansens tittel. Med dette som utgangspunkt ble det gjennom foredrag og diskusjon satt søkelyset på en del av de utfordringene som landbruket står overfor med hensyn til rekruttering.




Publisert 09.10.2014

Prosjektet «det eventyrlige vesterålslammet» er avsluttet.

Det treårige prosjektet har vært vellykket og det er laget en fyldig og god sluttrapport som bla.a. beskriver de ulike tiltakene som er gjennomført.


Publisert 17.09.2014

Studietur avlyst

Den planlagte studieturen for bedriftsledere i landbruket 21.-22- oktober er avlyst.


Publisert 21.08.2014

Spennede studietur for bedriftsledere i landbruket


Publisert 21.07.2014

Midler til utvikling av arktisk landbruk er fordelt for 2014

Fylkesmennene i Nord-Norge har hatt ca 6,25 mill kr til fordeling på søknader om støtte til utvikling av det arktiske landbruket i 2014. Midlene forvaltes sammen med midler til næringsformål fra Sametinget. I tillegg bidrar Nordland fylkeskommune med midler.


Publisert 11.07.2014

Omdømmebygging på mat- og reiselivsområdet - tilskudd

Hos Landbruks- og matdepartementet kan det innen 1.9.2014 søkes om støtte til prosjekter.