Næringsutvikling

Oppdatert 08.04.2024

Statsforvaltaren skal leggje til rette for næringsutvikling og innovasjon i samarbeid med andre regionale og lokale aktørar. Regionale og lokale fortrinn og moglegheiter skal vernast og utviklast, slik at vi sikrar det økonomiske grunnlaget for framtida. Statsforvaltaren skal også medverke til å skape eit godt samspel mellom landbruket og andre sektorar. 

Samarbeid om fylkesplanar, næringsplanar, Inn på tunet-tiltak, reiselivsplanar, utvikling av matproduksjonen, skogbruksplanar og bioenergiprogram står sentralt i dette arbeidet. 

Statsforvaltaren har ei pådrivarrolle knytt til Innovasjon Noregs utviklingsprogram for lokalmat. Utviklingsprogrammet har økonomiske  verkemiddel innan  områda vekstbedrift, bedriftsnettverk, kompetanse og omdømmebygging.

Innovasjon Noreg forvaltar bedriftsretta midlar til investering og bedriftsutvikling (IBU-midlar). Fylkeskommunen har ansvaret for regionalt næringsprogram og forvaltning av midlar til regional tilrettelegging, kystskogbruket og rekruttering og kompetanseheving  på landbruks- og matområdet.

Vis meir

Både Fylkesmannen i Nordland, Nordland fylkeskommune og Innovasjon Norge i Nordland, har sentrale roller og oppgaver i gjennomføringen av landbruks- og matpolitikken. Fra 1. januar 2020 forvaltes regionale tilskuddsmidler for landbruket av Nordland fylkeskommune. 

Nyheter

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.

Publisert 03.12.2013

Informasjon om bygdemobilisering som satsingsområde

Fylkesmannen i Nordland har igangsatt et prosjekt hvor målet er å øke kompetansen og engasjementet omkring bygdemobilisering i Nordland.


Publisert 20.11.2013

Hva med snacks laget av kuskinn - eller spekepølse for damer?


Publisert 16.10.2013

Ungdomsseminar i Mosjøen

Nordland Landbruksselskap, 4H Nordland, Helgeland Regionråd, Norges Forskningsråd og Fylkesmannen i Nordland, arrangerer seminar i Mosjøen 5. og 6. november.


Publisert 18.06.2013

Midler til arktisk landbruk fordelt

Styret for forvaltning av midler til utvikling av arktisk landbruk har behandlet søknader etter første søknadsomgang som var 30. april 2013.


Publisert 29.04.2013

Tilskudd til bygdeutvikling

Det er fremdeles bygdeutviklingsmidler tilgjengelig, og Fylkesmannens landbruksavdeling ønsker flere gode prosjektsøknader. Kanskje er dette en mulig finansiering av deres prosjekt.


Publisert 20.03.2013

Tilskudd til utvikling av Arktisk landbruk

Næringsaktører, forvaltning, forsknings- og kunnskapsmiljøer og organisasjoner i landbruket i Nord-Norge kan kan innen 30. april søke om tilskudd til utvikling av Arktisk landbruk.


Publisert 08.03.2013

Besøksordning for unge bønder i Nordland

Har du overtatt en gård i løpet av de to siste årene, er under 35 år og ønsker hjelp til å kartlegge de mulighetene som gården gir? Da er kanskje dette en ordning som passer deg?


Publisert 15.01.2013

Godkjenning av rådgivere til Besøksordning for unge bønder

Innovasjon Norge inviterer til en informasjonsdag om ordningen "Besøksordning for unge bønder". Deltakelse på denne samlingen vil gi status som godkjent rådgiver for ordningen.


Publisert 09.01.2013

Melkeproduksjon med muligheter

Tine Nord har utarbeidet en rapport som viser at melkeproduksjonen i Nordland har et stort potensiale for verdiskaping.


Publisert 18.12.2012

RNP Nordland - strategiske satsingsområder

Det nye Regionalt Næringsprogram for landbruket i Nordland (RNP) 2013-2016 inneholder tre strategiske satsingsområder - kompetanse, rekruttering, innovasjon og entreprenørskap.