Jordvern

Oppdatert 08.04.2024

Vi trenger dyrket og dyrkbar jord for å sikre matforsyning på lang sikt. Derfor bør vi i størst mulig grad unngå å bygge veier, boliger og industribygg på dyrket mark. Jordvern innebærer å sikre at den beste jorda fortsatt brukes til å dyrke mat, og ikke blir omdisponert til andre formål.

Presset på matjordarealer varierer mye fra region til region, med overskudd av arealer, gjengroing og dårlig vedlikehold i enkelte områder, og underskudd, nedbygging, mangel på arealer til å spre husdyrgjødsel og høye leiepriser i andre områder.

De delene av landet med byer og tettsteder som vokser mest, har også de mest produktive jordbruksområdene. De siste 50 årene er det omdisponert mer enn en million dekar jordbruksareal til andre formål. I arealplanleggingen må utbyggingsbehov, transportsystemer, grønnstruktur, friluftsinteresser, biologisk mangfold og kulturminnevern vurderes samlet. 

Vis mer

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.

Publisert 09.01.2023

Nasjonal jordvernpris 2023 - kandidat frå Rogaland?

Statsforvaltaren ønskjer forslag til kandidatar frå Rogaland som fortener nasjonal jordvernpris 2023.


Publisert 09.01.2023

Bruksstruktur ute av kontroll?

I ei tid med fokus på kostnader i landbruket er det viktig å ta opp eit tema som bruksstruktur. Vi erfarer at det er manglande fokus på bruksstruktur når kommunar skal godkjenne leigekontraktar, og også når det gjeld vurdering av konsesjonssaker ved kjøp av tilleggsjord.


Publisert 09.12.2022

Også landbruket må redusere nedbygginga av matjord

– Landbruket må også ta sin del av ansvaret, sa Sandra Borch på konferansen om jordvern i landbruket som blei arrangert 5. desember. Bodskapen kom også fram av andre innlegg i møtet.  


Publisert 21.11.2022

Invitasjon til nasjonal konferanse «Jordvern i landbruket» 5. desember

Landbruks- og matdepartementet, Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag arrangerer konferansen «Jordvern i landbruket» måndag 5. desember.


Publisert 14.09.2022

Taktskifte i jordvernet – ryddejobben er i gang

All jordbruksjord som er omdisponert i kommuneplanane er nødvendigvis ikkje bygd ned. No vurderer fleire kommunar å føre tilbake godkjende byggeområde til jordbruksføremål.  


Publisert 14.06.2022

Samordna statleg fråsegn til Klepp kommuneplan 2022 - 2033

Klepp kommune har hatt samfunnsdel med arealstrategi og arealdelen av kommuneplanen 2022 – 2033 til offentleg ettersyn. Statsforvaltaren har kome med ein statleg samordna fråsegn til kommuneplanen. Norges vassdrags- og energidirektorat og Statsforvaltaren har kome med motsegner til kommuneplanen.


Publisert 13.04.2022

Matsikkerheit og beredskap på dagsorden

Pandemi, klimaendringar, krig i Ukraina og auka prisar på både gjødsel og energi har gitt stor auke i matvareprisar. Matsikkerheit er logisk nok blitt eit sentralt beredskapstema, og jordvern blir ein viktig del av dette. Nå kan kommunane søkje om tilskot til arbeid med jordvernstrategi.


Publisert 24.03.2022

Her er beskjeden til kommunane «Ta vare på matjorda»

Landbruks- og matminister Sandra Borch og Kommunal- og distriktsminister Bjørn Arild Gram har ein klar bodskap om jordvern i eit eige brev til kommunane av 23.03.2022.


Publisert 23.03.2022

83 000 dekar jordbruksareal planlagt utbygd i kommuneplanar

I ny rapport frå SSB kjem det fram at det i godkjende kommuneplanar for heile landet er ein samla arealreserve på 589 km2 for bustad- og næringsføremål. Av dette utgjer 83 km2 jordbruksareal – 83 000 dekar.


Publisert 27.01.2022

NIBIO-webinar om kunnskapsgrunnlag for jordvern

Gjekk du glipp av NIBIO sine webinar om jordvern? Du kan du sjå dei i opptak her, og lære meir om korleis du kan nytte NIBIO sitt kart Kilden, databaser og statistikk i arealforvaltninga.