Kommunestruktur

Oppdatert 02.01.2023

Norge har 356 kommuner. Fastsetting og endring av kommunegrenser blir regulert av inndelingsloven.

Statsforvalteren skal veilede kommuner, folkevalgte og private i spørsmål om inndelingsloven og prosessene ved grenseendring og grensefastsettelse.

Ved behov kan vi også hjelpe kommuner med å forhandle fram en avtale om økonomisk oppgjør ved grensejustering eller deling.

Vi kan også gjøre lovlighetskontroll med budsjettvedtak etter at utredning om sammenslåing eller deling er satt i gang. 

Vis mer

Bærekraftige satsinger 

Kommunestruktur er et av tre satsingsområder i embetet. De to andre områdene er Klimaomstilling og Barn og unge. Gjennom samordnet innsats skal vi løfte satsingsområdene og bidra til en bærekraftig framtid.

Overordna mål for Kommunestruktur 

Kommuneinndelingen skal, innenfor rammene av det nasjonale felleskapet, legge grunnlag for et funksjonsdyktig lokalt folkestyre og en effektiv lokalforvaltning. Kommunene skal være formålstjenlige enheter som kan gi innbyggerne og næringslivet gode og likeverdige tjenester og forvaltning med sikte på en bærekraftig utvikling. 

Statsforvalteren har en fast oppgave fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet (KMD) om å "stimulere til diskusjoner om utfordringer i de enkelte kommunene, synliggjøre konsekvenser av status quo og der det er hensiktsmessig bidra til kommunesammenslåinger." (Virksomhets- og økonomiinstruks). 

Alle FNs bærekraftsmål er aktuelle i arbeidet med en bærekraftig kommunestruktur. 

Samordnet innsats 

Satsingsområdet Kommunestruktur er organisert i en arbeidsgruppe hvor samtlige avdelinger i embetet er representert.  

Målgruppen for vårt arbeid er alle som legger til rette for, eller arbeider med, kommunale tjenester og kommunal forvaltning, medlemmer i politiske råd og utvalg/politikere, kommunal/politisk ledelse i kommunene, samt private og frivillige velferdsorganisasjoner, næringsliv, fylkeskommune, helseforetak og andre statlige virksomheter.  

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.

Publisert 03.03.2015

Nyttig nettside om kommunereforma og innbyggjarinvolvering

Måndag 2. mars blei nettstaden MinNyeKommune.no lansert, eit resultat av godt samarbeid mellom kommunane Time, Gjesdal, Hå, Klepp, Randaberg, Sandnes, Sola og Stavanger. Målet er at nettstaden skal gi oppdatert informasjon til innbyggjarane i desse kommunane.


Publisert 25.02.2015

Innbyggjarverktøyet er på plass

Det har vore etterspurt ei stund, men nå er ventetida over. Kommunal- og moderniseringsdepartementet (KMD) har fått laga eit ferdig verktøy for innbyggjarundersøkingar til bruk kommunereforma.


Publisert 12.02.2015

nykommune.no i ny og betre versjon

Ny kommune er eit utgreiingsverktøy for samanslåing av kommunar. Her får du oversikt over relevante nøkkeltal og utviklingstrekk både for enkeltkommunar og for den nye kommunen. Nå er ein ny versjon klar.


Publisert 10.02.2015

Fylkesmannen behandlar ikkje søknader om justering av kommunegrenser under kommunereforma.

Fylkesmannen starter ikkje nye utgreiingar om justering av kommunegrenser medan kommunereforma pågår.


Publisert 09.02.2015

Positivt samarbeid om kommunereforma

Dei fem kommunane i Jærrådet utvidar samarbeidet med Stavanger, Randaberg og Sola kommune i arbeidet med kommunereforma. Dette gjeld både utgreiingsarbeid og informasjon.


Publisert 06.02.2015

Samlar alle kommunane til stormøte

17. mars er alle kommunane i Rogaland inviterte til såkalla prosessamling i samband med kommunereforma. Involvering av både tilsette og innbyggjarar blir viktige tema.


Publisert 03.02.2015

- Informasjon og involvering er suksesskriteria

Korleis involvera innbyggjarane og næringslivet på ein god måte i arbeidet med kommunereforma? Det var temaet for eit møte arrangert av Kommunalt informasjonsforum Rogaland 27. januar.


Publisert 26.01.2015

Nyttig møte i regional ressursgruppe

Det første møtet i den regionale ressursgruppa for kommunereforma blei arrangert 20. januar på Statens Hus. Informasjonsutveksling og faglege råd er rettesnora framover.


Publisert 22.01.2015

Kva er nærdemokrati?

Styrka lokaldemokrati er eitt av måla med kommunereforma. Derfor har Distriktssenteret laga eit tidsaktuelt notat om nærdemokrati.


Publisert 18.12.2014

Informasjon er viktig i arbeidet med kommunereforma

Fylkesmannen vil etablere ei ressursgruppe for å sikre informasjon og kunnskapsdeling mellom kommunar og regionalt nivå, og det er nå invitert til første møte i gruppa.