Helse, omsorg og sosialtenester

Oppdatert 19.08.2024

Alle som treng det, skal få gode og forsvarlege helse- og sosialtenester – uavhengig av alder, inntekt og diagnose. Det er i stor grad kommunane og helseføretaka (sjukehusa) som tilbyr desse tenestene.

Staten har ansvar for å sikre like rammevilkår gjennom regelverk og økonomiske rammer. Staten har òg ansvar for å føre tilsyn og kontroll med helse- og sosialtenestene. Mykje av tilsyns- og kontrollarbeidet blir gjort av Statsforvaltaren.

Vis meir


03.09.2024

Tilskudd veiledning av studenter og ansatte

Bli veiledningskommune! Helsedirektoratet utlyser nå en ny tilskuddsordning for veiledning av studenter og ansatte i de kommunale helse- og omsorgstjenestene. God veiledning er avgjørende for å motta praksisstudenter, nyutdannede og nyansatte på en måte som gjør at de utvikler seg faglig og trives.


28.08.2024

Invitasjon til webinar om alkoholloven og alkoholpolitiske planer

Statsforvalteren i Innlandet inviterer sammen med Kompetansesenter for rus, region Øst (Korus-øst) til webinar om alkoholloven:

 

Tirsdag 10.09.2024 fra klokken 09:30 til ca. 11.00


23.08.2024

Webinar - Hva er CRPD og hva betyr det for din kommune?

Statsforvalteren i Innlandet og USHT Innlandet inviterer til webinar med CRPD (FN-konvensjon om rettigheter for mennesker med nedsatt funksjonsevne) som tema. Bli med å lær mer om CRPD.


15.08.2024

Nytt program mot utenforskap: - Flere må være tett på

I Innlandet står 7500 unge mellom 20 og 29 år utenfor utdanning og jobb. Statsforvalteren i Innlandet jobber for å bekjempe ungt utenforskap, og har sammen med flere andre laget et program om temaet for å informere og inspirere til innsats.


13.08.2024

Er du ungdomsforelder og vil vite mer om russ og endret avgangsfeiring?

En ny informasjonsvideo gir deg innsikt i hvordan forberedelser til russetida preger de tre årene på videregående, og det sosiale presset og kjøpepresset som mange opplever. Du får også høre om tiltakene som nå gjøres for å gjøre avgangsfeiringen mer inkluderende, og både ungdom, foreldre og fagfolk gir råd til deg som vil bidra.


18.07.2024

Gran kommune har søkt om fylkesbytte fra Innlandet til Akershus

Kommunestyret i Gran vedtok den 20.6.2024 å søke om fylkesbytte til Akershus. Statsforvalteren i Innlandet har mottatt søknaden, og informert fylkeskommunene, grensekommunene og andre aktuelle høringsparter.


24.06.2024

Svikt i autorisasjonkontroll av helsepersonell

Statsforvaltaren har dei siste åra hatt fleire saker der det er avdekt at arbeidsgjevarar ikkje har hatt gode nok tilsetjingsrutinar. Hos fleire verksemder i helsetenesta er det derfor  naudsynt med betre rutinar for å tilsetja helsepersonell, særleg gjeld det autorisasjonsstatus.


31.05.2024

Frokostmøte med Statsforvalterens enhet for helse- og omsorg 2024

Statsforvalteren i Innlandet ved enhet helse- og omsorg inviterer kommunene til digitalt frokostmøte første fredag i måneden, fra klokken 08:30 til 09:15.


29.05.2024

Webinar - Hvordan kan bruk av koordinator og IP være verktøy i utvikling av gode pasientforløp og bærekraftige tjenester?

Kommunene i Innlandet har etterspurt informasjon/opplæring i IP og koordinator. Vi hos Statsforvalteren inviterer derfor til et webinar den 11. september, der vi setter lys på dette sett opp mot bærekraftige tjenester. 


16.05.2024

Fagdag om kvalitet i tjenester for personer med utviklingshemming

Utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester Innlandet (USHT) inviterer i samarbeid med Statsforvalteren i Innlandet ansatte i kommunehelsetjenesten og andre interesserte til fagdag om livsfortellingsarbeid og beslutningsstøtte, og hvordan det kan bidra til å oppfylle menneskerettigheter (CRPD) og krav i veilederen Gode helse og omsorgstjenester for personer med utviklingshemming.


19.04.2024

Millioner å vinne: Lager film om å inkludere ungdom bedre

Ungdom som faller utenfor i skole og arbeidsliv er tema når studentene på Den norske TV-skolen lager informasjonsprogram sammen med Statsforvalteren i Innlandet. Hvis vi blir bedre til å inkludere, er det millioner å spare og store menneskelige gevinster å hente.


11.04.2024

Fagdag for demensnettverket i Innlandet

Demensnettverket i Innlandet inviterer til digital fagdag 14. mai. Tema for samlingen er (mot)ivasjon i demensomsorgen.


21.03.2024

"Barnets beste - en veileder for deg som jobber i NAV"

Barnets beste skal være et moment i alle vurderinger NAV gjør som berører barn. Vår innsats – eller mangel på innsats – kan få store konsekvenser, spesielt for barn og unge som vokser opp i vanskelige levekår.


20.03.2024, Oppdatert 20.03.2024

Webinar om bestemmelsene om samarbeid, samordning og barnekoordinator i velferdstjenestelovgivningen

Det inviteres til webinar 26. april 2024 kl 11-12.30 som omhandler bestemmelsene om samarbeid, samordning og barnekoordinator i velferdstjenestelovgivningen.


04.03.2024

Oppsummering av klagesaker etter sosialtjenesteloven i 2023

I 2023 behandlet Statsforvalteren i Innlandet 287 klager på vedtak etter sosialtjenesteloven.  Vi stadfestet de aller fleste vedtakene som det klages på. Vi hadde ekstra oppmerksomhet gjennom året på barneperspektivet i Nav og barnets beste-vurderinger.


29.02.2024

Randi L. Beitdokken er ny velferdsdirektør

Randi L. Beitdokken har takket ja til å bli ny velferdsdirektør. Hun starter i jobben i løpet av våren.


27.02.2024

Innlandets demenskonferanse 2024

Innlandets demenskonferanse ble i år arrangert på Lillehammer med en fulltegnet deltakerliste.  Konferansen går over to dager med varierte foredragsholdere. Konferansen arrangeres av Statsforvalteren i Innlandet, Utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester (USHT) Innlandet og Forskningssenter for Aldersrelatert funksjonssvikt og sykdom, Sykehuset Innlandet.


23.02.2024

Hvordan forebygge omsorgssvikt og adferdsvansker?

Kommunene skal sørge for gode oppvekstvilkår - og ha en plan for å forebygge at barn og ungdom utsettes for omsorgssvikt eller får atferdsvansker. Her kan du lære mer om hvordan jobbe med en slik plan. 


23.02.2024

Hvordan forebygge omsorgssvikt og adferdsvansker?

Kommunene skal sørge for gode oppvekstvilkår - og ha en plan for å forebygge at barn og ungdom utsettes for omsorgssvikt eller får atferdsvansker. Her kan du lære mer om hvordan jobbe med en slik plan.


23.02.2024

Nye regler for flyktninger fra Ukraina

Regjeringen har bestemt at ordningen med kollektiv beskyttelse skal forlenges med ett år. Fra 1. mars 2024 vil flyktningene som hovedregel ikke få forlenget oppholdstillatelsen hvis de i tillegg til Ukraina også er statsborger i et annet, trygt land.


Fleire nyhende Få nyheitsvarsel