Prosjekt Betre vasskvalitet i Hålandsvatnet

Hålandsvatnet sett frå Kuvomma i Randaberg. Foto: Margit Reiersen

Prosjekt Hålandsvatnet er eit samarbeid mellom Statsforvaltaren i Rogaland, Rogaland fylkeskommune, Randaberg kommune, Stavanger kommune, bondelaga, grunneigarar m.fl. Forureining har lenge vore eit problem, og målet er å få på plass fleire tiltak for å betre tilstanden i vatnet.    

Medan dei andre vassførekomstane i Jæren vannområde viser teikn til betring, har Hålandsvatnet peika seg ut i negativ retning. Mange er utolmodige, og vil ha raske resultat. Men det er grunn til å smøre seg med tolmod. Langvarig belastning frå jordbruk, avløp og anna aktivitet i nedslagsfeltet har resultert i svært fosforrike sediment. Første prioritert er å redusere dei årlege tilførslane som i dag overskrid toleevna til vassdraget.

Prosjektet grip over både jordbruk, avløp og natur. Margit Reiersen blei tilsett i august 2022 som prosjektleiar, og prosjektplanen blei godkjend i styringsgruppa 17. mars 2023. Saman med kommunane, fylkeskommunen, bøndene og interesseorganisasjonane i området er det sett i gang ei rekke tiltak. 

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.

Publisert 01.02.2023

Hålandsvatnet– seks søknadar er sendt til Miljødirektoratet

Miljødirektoratet sin søknadsfrist for tilskot til vassmiljøtiltak var 15. januar.  Totalt er det søkt om over 1,5 millionar til tiltak i regi av fellessatsinga på Hålandsvatnet. 


Publisert 10.01.2023

Inviterer hesteeigarar til møte om Hålandsvatnet

Saman med kommunane har prosjekt Hålandsvatnet invitert hesteeigarar til informasjonsmøte om lagring og bruk av hestegjødsel. Møtet finn stad på Kvernevik bydelshus 10. januar. 


Publisert 06.12.2022

Saman for eit reinare Hålandsvatn

Planlegginga er godt i gang for ei auka innsats rundt Hålandsvatnet i dei neste tre årene!


Publisert 14.10.2022

Rapport om tilførsler og avlastningsbehov for Hålandsvatnet

2. juni 2022, ble det avholdt et åpent møte om Hålandsvatnet på Varen kulturscene i Randaberg. Under møtet, ble det presentert en ny rapport om tilførsler av næringsstoffer og avlastningsbehov for Hålandsvatnet av forskere fra Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO) og Norwegian Research Centre (NORCE).