Fiskeforvaltning

Oppdatert 14.02.2024

Statsforvaltaren har ansvar for forvaltninga av laks og sjøaure, sårbare bestandar av innlandsfisk og fisk i regulerte vatn.

Statsforvaltaren samlar inn fangststatistikk frå lakse- og sjøaurefisket, registrerer deltaking i sjølaksefisket og deler ut tilskot frå det statlege fiskefondet. Overvaking er viktig for å kunne ta vare på og styrkje fiskebestandane. Statsforvaltaren har tett kontakt med grunneigarar og jakt- og fiskelag, og samarbeider tett med politiet, Statens naturoppsyn og Kystvakta om oppsyn med fiskeressursane.

Miljødirektoratet har ansvar for fiskereguleringar i elv og sjø og utarbeider forskrifter for fiske av laks og sjøaure.

Fylkeskommunen har ansvar for innlandsfisk av ikkje-trua bestandar i vatn som ikkje er regulerte. Fylkeskommunen har også ansvar for tildeling av fiskeoppdrettskonsesjonar.

Vis meir

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.

Publisert 11.03.2019

Vefsna endelig tilbake i fangststatistikken

I 2018 ble det innrapportert en totalfangst av avlivet og gjenutsatt laks fra nordlandselvene på 24,7 tonn. Etter 30 år med fredning av laksen ble Vefsna endelig åpnet for et begrensa laksefiske som ga en fangst på 3,2 tonn laks.


Publisert 02.05.2018

Lakselusa spiser opp villaksen og sjøørreten

Lakselus tar livet av mye laks, og svært mye sjøørret. Vil tiltakene som er satt i verk være tilstrekkelig til å hindre at nedgangen fortsetter?


Publisert 19.04.2018

Laksefiske i sjø 2018

Fisketidene for sjølaksefiske i Nordland er i uforandret fra 2016. Fristen for å registrere seg til sjølaksefiske er 1. juni 2018.


Publisert 07.03.2018

Varierende fangster - Beiarelva holder stand

I 2017 ble det innrapportert en totalfangst av avlivet og gjenutsatt laks fra nordlandselvene på 26,1 tonn. Dette er på samme nivå som i 2016. I likhet med forrige sesong bidro Beiarelva sterkt med totalt 8,3 tonn laks.  


Publisert 14.11.2017

Forslag til undersøkelser i vassdrag med bestander av laks og sjøørret i Nordland

Elver og vann som er i risiko for ikke å nå målet om god vannkvalitet skal overvåkes. Fylkesmannen har utarbeidet et opplegg for overvåking av anadrome vassdrag i Nordland.


Publisert 08.11.2017

Vefsna i skarp rute mot 50 tonn laks i året

Vefsna og åtte andre elver i Vefsn og Leirfjord er friskmeldt etter mange år med gyrosmitte. Nå starter arbeidet med å få Vefsna opp på full produksjon. Når det er oppnådd, vil Vefsna trolig være landsdelens beste vassdrag etter Tana, med et årlig fangstkvantum på over 50 tonn i året


Publisert 16.10.2017

Friske vassdrag i Vefsn

Fylkesmannen i Nordland inviterer nå til markering av at Vefsna og åtte mindre elver i området er  friskmeldt, etter å ha vært smittet av Gyro i svært lang tid.


Publisert 08.05.2017

Nytt om Vefsnvassdragene og Ranavassdraget

Vi går nå inn i femte året i friskmeldingsperioden etter behandlingene av vassdragene i Vefsna-regionen. Om prøvene i 2017 også viser fravær av gyroparasitten, kan elvene bli friskmeldt til høsten.  Etter friskmelding er det klart for å la laksen ta i bruk Vefsna ovenfor Laksforsen.  


Publisert 28.04.2017

Kan bedre kunnskap og gode tiltak redde laksebestandene?

Siden 1970-tallet kan mengden villaks i Nordland være redusert med så mye som 80 %. I tida som er gått er kunnskapen om status til de ulike bestandene stadig blitt forbedret. Det er også gjennomført en rekke tiltak for å sikre at de overlever. Spørsmålet er imidlertid om dette er tilstrekkelig.


Publisert 18.04.2017

En million til vilt- og fisketiltak i Nordland

Et overordnet mål for alt miljøarbeid er bærekraftig utvikling. Bruk av tilskuddsordninger kan bidra til dette. Fylkesmannen har nå fordelt i overkant av en millioner kroner til ulike vilt- og fisketiltak i Nordland.