Jordvern og landbrukseigedom

God planlegging og arealforvaltning er ein føresetnad for god samfunnsutvikling. Som fagmynde innanfor landbruk skal statsforvaltaren sørge for at jordvern og landbrukseigedom blir ivareteke i kommunal arealforvaltning.

Statsforvaltaren skal også sikre at kommunale vedtak er i samsvar med gjeldande lovverk, både som klageinstans og overordna organ.

Kommunane tek avgjerder for korleis areala skal brukast innanfor rammene av nasjonal politikk. Når kommunane fattar vedtak, som etter statsforvaltaren sitt syn går utanfor desse rammene, har Statsforvaltaren myndigheit til klage på dispensasjonsvedtak, fremje motsegn til kommuneplanar og reguleringsplanar, og omgjere vedtak etter jordlova og konsesjonslova.


Publisert 27.06.2016

Fylkesmannen fekk medhold i klage – jordvern

Settefylkesmannen i Sør-Trøndelag har oppheva og avslått ein dispensasjonssak frå Giske kommune, der Fylkesmannen si landbruksavdeling i Møre og Romsdal hadde klaga på kommunen sitt vedtak.


Publisert 27.06.2016

10 motsegner på vegne av jordvernet - kommuneplan Surnadal

Landbruksnæringa er, på lik line med andre næringar og kanskje i enda større grad, avhengig av kjente arealmessige rammer og moglegheit for utvikling. Fylkesmannen meiner at Surnadal kommune kunne prioritert landbruksnæringa og jordvernet enda sterkare enn kva forslaget til ny kommuneplan no legg til grunn. Dette for å nå dei nasjonale målsettingane om auka matproduksjon og sjølvforsyningsgrad, samt tydelige styringssignal om auka fokus på jordvern.


Publisert 15.06.2016

God kommuneplan for jordvernet i Averøy

Averøy kommune har hatt sin kommuneplan med arealdel ute på offentleg høyring. Fylkesmannen har verken motsegn eller faglege råd på vegne av landbruksinteressene, og vil gi ros til kommunen for å ha teke nasjonale føringar om eit sterkare jordvern på alvor.


Publisert 15.06.2016

Fylkesmannen trekkjer motsegn

Fylkesmannen hadde motsegn til Ålesund kommuneplan sin arealdel, der kommunen ville omdisponere ei dyrka mark på 14 daa til idrettsbane. Nytt forslag frå kommunen gjer at Fylkesmannen trekkjer motsegna.


Publisert 24.05.2016

Fylkesmannen fekk medhald i to klager - landbruk

Settefylkesmannen i Sør-Trøndelag har oppheva og avslått to dispensasjonssaker, høvesvis frå Giske og Eide kommunar, der Fylkesmannen si landbruksavdeling hadde klaga på kommunane sine vedtak. 


Publisert 03.05.2016

Jordvern - ei nasjonal interesse i arealplanlegginga

Kommunane og fylkeskommunane har ei viktig rolle i å følgje opp nasjonale jordvernmål gjennom lokal og regional arealplanlegging. Fylkesmannen si rolle er å bidra med rettleiing og formidling av statlege interesser tidleg i denne planlegginga. 


Publisert 18.04.2016

Gjorde om kommunen sitt vedtak

Fylkesmannen i Sør-Trøndelag gjorde om eit vedtak i Molde kommune om dispensasjon frå kommuneplanen sin arealdel, fordi vedtaket var ugyldig.


Publisert 14.04.2016

Motsegn på vegne av landbruksinteressene

Fylkesmannens landbruksavdeling har på vegne av landbruksinteressene  fremja motsegn på 8 punkt mot arealdelen av Aure kommune sin kommuneplan 2014-2026. Motsegna gjeld eitt bustadfelt, 5 område for fritidsbustader, eitt naustområde og ein campingplass. Fylkesmannen rår til at det vert sett ei gjennomgåande byggjegrense på 30 meter mellom fritidsbustad og dyrka mark, for å forhindre drifts- og miljømessige ulemper


Publisert 24.02.2016

Jordvern Møre og Romsdal

Møre og Romsdal har fått sin første Jordvernforening, då denne vart skipa under stiftingsmøte på Gjermundnes 15. februar 2016. Målet er å samle ei brei forståing og støtte for eit sterkt jordvern i Møre og Romsdal.


Publisert 18.02.2016

Nasjonal jordvernstrategi vedteken av Stortinget

Stortinget vedtok 8. desember 2015 samrøystes eit strengare vern av matjord, og skjerpar
målet for årleg omdisponering av dyrka mark frå maksimalt 6000 daa til 4000 daa.
Målsettinga skal skje gradvis, og omdisponeringsmålet skal vere nådd innan 2020.