Arealforvaltning

Oppdatert 20.12.2023

Det er i utgangspunktet kommunen selv som bestemmer hvordan arealene skal brukes, så lenge arealbruken er innenfor rammene av nasjonal politikk. Statsforvalteren er fagmyndighet innen landbruk, miljøvern, helse og samfunnssikkerhet, og skal sørge for at nasjonale interesser blir ivaretatt. I tillegg skal vi sikre at kommunale vedtak i plan- og byggesaker er i samsvar med gjeldende lovverk.

Nasjonale retningslinjer må følges

Stortinget og regjeringen gir retningslinjer og rammer som kommunene skal legge til grunn i arealforvaltningen. Statsforvalterens oppgave er å sørge for at kommunene ivaretar nasjonale interesser innenfor miljøvern, landbruk, helse og samfunnssikkerhet. Vi skal også se til at barn og unges interesser blir tatt vare på i planleggingen. Dersom den kommunale arealforvaltningen er i strid med nasjonale interesser, kan Statsforvalteren gripe inn.

Statsforvalteren kan gripe inn ved å fremme innsigelser til arealplaner eller klage på vedtak i byggesaker (dispensasjonsvedtak) som er i strid med arealplanen. Dersom kommunen velger å ikke ta innsigelsen til følge, går saken til mekling mellom partene. Hvis meklingen ikke fører fram, kan kommunen be om at saken oversendes til Kommunal- og distriktsdepartementet for endelig avgjørelse. 

Statsforvalteren er klageinstans

De som er berørt av kommunale vedtak i reguleringsplaner og byggesaker, og av vedtak etter jordloven, konsesjonsloven og odelsloven, kan klage til Statsforvalteren. Statsforvalteren behandler også klagesaker etter matrikkelloven, eierseksjonsloven, veiloven, tomtefesteloven og lov om kommunal forkjøpsrett. Statsforvalteren er i tillegg klageinstans i saker der det offentlige overtar privat eiendom etter plan- og bygningsloven (ekspropriasjon). Denne typen klager behandles først av kommunen. Dersom kommunen ikke gir klageren medhold, sender kommunen klagen til Statsforvalteren for endelig avgjørelse. 

Vis mer

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.

Publisert 08.03.2021

Innspill og innsigelser til planlegging av spennende boligområde på Sande i Sola

Områdeplanen legger opp til å etablere nye byggefelt sentralt i Sola kommune. Det er positivt at det fortettes i et område med forholdsvis god kollektivdekning, gangavstand til sentrumsfunksjoner og muligheter for et kortreist hverdagsliv. 


Publisert 19.02.2021

Dispensasjon frå arealplanar utfordrar nasjonale og regionale verdiar

I 2020 uttalte Statsforvaltaren i Rogaland seg til 487 dispensasjonssøknader. Vi klaga på 17 saker der kommunane hadde gitt dispensasjon mot våre råd. Dersom kommunen ikkje tek slike klagar til følgje, vert sakene som hovudregel avgjort av ein settestatsforvaltar.


Publisert 17.02.2021

Statens lokalisering - Rett statlig virksomhet på rett sted

l Bymiljøpakke Nord- Jæren, har Statsforvalteren et ansvar for å følge opp med en regional tilpasset strategi for lokaliseringen av statlige virksomheter. Arbeidet skal etter planen settes i gang i løpet av våren 2021.


Publisert 15.02.2021

Klare utfordringar og prioriteringar i planprogrammet til Suldal

Suldal kommune skal revidere både samfunns- og arealdel i kommuneplanen og har hatt planprogrammet ute til offentleg høyring.


Publisert 15.02.2021

God struktur og kopling til overordna mål i planprogrammet til Hå

Hå kommune skal revidere både samfunns- og arealdelen av kommuneplanen og har nyleg hatt planprogrammet ute på høyring. 


Publisert 12.02.2021

Nye næringsområde og masseuttak ved Kalberg/Kverneland utfordrar natur- og jordvern

Statsforvaltaren har i brev av 12.02.21 gitt uttale til høyring av Time kommuneplan fase 2 som gjeld avgrensa område i kommunen. Ut frå dei nasjonale og viktige regionale omsyn som Statsforvaltaren er sett til å ivareta, har vi faglege råd og motsegner til delar av planforslaget. Dei føreslegne næringsareala ved Kalberg og Kvernaland krev svært mykje areal og vi etterlyser meir overordna vurderingar for å finne lokalitetar med eit meir akseptabelt konfliktnivå knytt til biologisk mangfald, jordvern m.m.


Publisert 05.02.2021

Kommunal- og moderniseringsdepartementet har godkjent akvakultur i sjø ved Alstein

Nasjonale interesser ved tilrettelegging for akvakulturnæring er viktige, skriv departementet i godkjenningsbrevet. Alstein ligg i Jærstrendene landskapsvernområde og omsynet til naturtypar i sjø og lusesmitte skal vurderast i seinare handsaming etter akvakulturlova.


Publisert 07.12.2020

Statleg samordna uttale til endring av reguleringsplan for Svadberg industriområde i Hjelmeland kommune

Frå 2018 er det innført som fast ordning at Fylkesmannen skal samordne statlege motsegner til kommunale arealplanar etter plan- og bygningslova. I denne saka har Fylkesmannen og NVE motsegn til detaljreguleringsplanen for Svadberg industriområde i Hjelmeland kommune.


Publisert 06.11.2020

Luft på dagsorden - Siste nytt

God luftkvalitet er viktig for å bevare god helse. Her i Rogaland er vi så heldige at vi i all hovedsak har god luftkvalitet. Vi har allikevel opplevd perioder med høy luftforurensning.


Publisert 06.11.2020

Retningslinjene for støy i arealplanlegging er under revisjon

Det er nesten 2,1 millioner mennesker i Norge som er utsatt for støy over anbefalte verdier. Støy er det miljøproblemet som rammer flest mennesker. Den kan forstyrre nattesøvnen, redusere konsentrasjonen, føre til økt stressnivå og øker risiko for hjerte-og karlidelser.

Se Fylkesmannens uttalelse til reviderte støyretningslinjer T-1442 i dokumentlenka.