Naturmangfold

Oppdatert 08.04.2024

Naturen skal forvaltes slik at planter og dyr som finnes naturlig i Norge, skal sikres i levedyktige bestander. Vi skal også ta vare på den variasjonen som finnes i naturtyper, landskap og geologi.

Alle har ansvar for naturmangfoldet

Alle typer inngrep i naturen kan true naturmangfoldet. Vi må derfor alltid vurdere konsekvensene av inngrep som for eksempel større veier eller nye boligområder.

De to viktigste lovene for å ta vare på naturmangfoldet er naturmangfoldloven og plan- og bygningsloven. Naturmangfoldloven pålegger myndighetene å vurdere tiltak når naturen er truet.

Statsforvalteren bidrar til å sikre at leveområder, arter og naturressurser blir tatt vare på, blant annet ved å kontrollere at kommunene følger naturmangfoldloven, og sikre at kunnskap om miljøet blir lagt til grunn for kommunale beslutninger.

Truede arter og naturtyper

Mer enn 2000 plante-, sopp- og dyrearter står i fare for å bli utryddet i Norge. Regjeringen har utpekt noen av de truede artene og naturtypene som «prioriterte arter» eller «utvalgte naturtyper». Disse blir det tatt særlige hensyn til i forskrifter til naturmangfoldloven. Statsforvalteren har ansvar for det faglige grunnlaget for nye handlingsplaner for noen av de prioriterte artene og utvalgte naturtypene og for å gjennomføre tiltak når planene er vedtatt. I mange tilfeller blir tiltakene utført i samarbeid med grunneiere, kommuner og foreninger.

Fremmede arter

Fremmede arter er planter og dyr som ikke hører naturlig hjemme i vår natur. Mer reising, mer handel og et mildere klima er noen av årsakene til at det kommer nye fremmede arter til Norge.

Det er viktig at fremmede arter ikke skader økosystemene våre. Statsforvalteren deltar i arbeidet med å bekjempe fremmede skadelege arter, blant annet ved å fjerne fremmede planter fra verneområder og informere hageeiere om hvilke planter de helst ikkje bør bruke. Statsforvalteren har også oppgaver knyttet til kartlegging og overvåkning av fremmede arter. 

Vis mer

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.

Publisert 14.10.2013

Nettkurs i naturmangfaldlova

På nettsidene til Miljødirektoratet kan tilsette i kommunar og andre interesserte ta e-læringskurs om kapittel 2 i naturmangfaldlova. Kurset handlar om kva krav som blir stilt til offentlege avgjerder gjennom naturmangfaldlova.


Publisert 24.06.2013

Naturtypekartlegging og kartlegging av kystfuruskog sommaren 2013

Fylkesmannen i Rogaland gjennomfører sommaren 2013 naturtypekartlegging i hovudsak i Sola, Time, Hå, Gjesdal, Tysvær og Eigersund ved hjelp av konsulentane Ecofact og Biofokus sommaren 2013.


Publisert 07.06.2013

Tilskot til tilpassa drift på økologisk funksjonsområde for svarthalespove

Fylkesmannen vil oppmode alle grunneigarar som har hekkande svarthalespove på sin eigedom til å søke om tilskot til å ta vare på den truga fuglearten. Svarthalespoven hekkar i graseng, og tilskotet skal sikre at hekkeområdet får vere i fred for slått og anna aktivitet fram til 5. juli. Svarthalespoven er særskilt beskytta gjennom Forskrift om svarthalespove (Limosa limosa) som prioritert art.


Publisert 02.05.2013

Seminar nytt forskningsprosjekt villrein Setesdal Vesthei og Ryfylkeheiane

Verneområdestyret for landskapsvernområde Setesdal Vesthei, Ryfylkeheiane og Frafjordheiane, arrangerer seminar om forskningsprosjekt på villrein fredag 14. juni på Sølvgarden hotell på Rysstad.


Publisert 29.04.2013

Kartleggjing av store hole eiker

Store hole eiker er ein eigen naturtype. Det er vel kjent at det på gamle eiketre veks mange raudlisteartar, mosar og lav. Men det er særleg  raudlista biller og sopp som er knytte til slike tre.Fylkesmannen kartlegg hole eiker og ønskjer no innspel om kvar dei finst. Dette kan gjerast på fleire måtar.


Publisert 03.01.2013

Sjekk miljøet der du er

Kart er no tilgjengeleg via App’en ”Miljøstatus kart” utvikla av Klif for iPhone, iPod touch og iPad. Her finn du informasjon om dyr, plantar, kulturminne, forureining og naturtypar som er kartlagt i nasjonalt program for kartlegging og overvaking av biologisk mangfald.


Publisert 11.12.2012

Vil du ha melding om miljønyheiter?

Du kan velge å bli varsla om nye oppslag på nettsidene våre. Tenesta er enkel å bruke og du kan endre vala dine så ofte du vil, når det passar deg.


Publisert 12.11.2012

Kartlegging av marine naturtypar er godt i gang i Rogaland

Måndag 5. november var representantar frå kommunar, Rogaland fylkeskommune, fiskeridirektoratet og Fylkesmannen samla i Statens Hus for å få ein oppdatering på kartlegginga av marine naturtypar som for tida går føre seg i fylket.


Publisert 24.10.2012

Romsa sikra for allmenta


Publisert 02.07.2012

Naturtypekartlegging og kartlegging av verna område sommaren 2012

Det vil i sommar gå føre seg fleire typar naturkartlegging i fylket. Tid for kartlegging vil vera avhengig av framdrifta i arbeidet, vær m.m. Vi vil derfor orientera grunneigarar og andre med denne kunngjeringa.