Sammen om å løfte bonden

Innleggsholder Kåre Skogstad Foto: Helga Hellesø.

Rådgiveren kan spille en sentral rolle i å avdekke psykisk uhelse i møte med bønder, og kan dermed påvirke omfanget av utfallet. Utfordringen er ikke nødvendigvis mangel på signaler, men kanskje heller rådgiverens kapasitet og kompetanse til å bistå.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 08.11.2022

Onsdag 26. oktober var i overkant av 50 rådgivere fra sentrale aktører tilknyttet Rogalandsbonden samlet til inspirasjonssamling for bedre bondevelferd. Hovedtemaet var psykisk helse i landbruket, et viktig og vanskelig tema som brakte flere ut av komfortsonen. Flere i forsamlingen tok til orde for at dette var et etterlengtet tema som det er på tide å sette på dagsorden.

De oppmøtte fikk høre sterke historier fra bønder, fortalt både direkte og indirekte, og fra andre foredragsholdere. Det ble en samling med ærlighet, sterke historier og faglige gode råd.

De som holdt innlegg under samlingen var; Kåre Skogstad (bonde med egne erfaringer fra god drift til dyretragedie), Gerd Signy Solberg Omland (kommuneoverlege), Gorm Sanson (spesialveterinær dyrevelferd og -helse), Kari Skårland Susort (familieterapeut) og Oddvar Vignes (bonde, foredragsholder og forfatter).

Avslutningsvis ble det utført en liten spørreundersøkelse som vil bli fulgt opp av en mer omfattende spørreundersøkelse. Denne skal sendes ut til et større antall rådgivere i Rogaland.

Samlingen var en del av prosjektet «Kompetanseheving for bedre bondevelferd», der initiativtakerne er Nortura, Prima og Fatland. Prosjektet er støttet av Rogaland fylkeskommune.

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.