Fri rettshjelp

Oppdatert 29.12.2023

Fri rettshjelp er støtte til nødvendig juridisk bistand til personer som ikke har økonomi til å dekke slike utgifter selv. Ordningen gjelder kun saker av spesielt stor personlig og velferdsmessig betydning. I noen sakstyper er det et vilkår at den som søker om fri rettshjelp fyller bestemte inntekts- og formuesgrenser.

Kan du få dekket behovet for rettshjelp på annen måte?
Inntekts- og formuesgrenser
Egenandel
Eksempler på saker som kan gi rett til fri rettshjelp
Slik går du fram for å søke om fri rettshjelp

Kan du få dekket behovet for rettshjelp på annen måte?

Hvis du kan få dekket behovet ditt for juridisk bistand på andre måter eller gjennom andre ordninger, vil du som hovedregel ikke få fri rettshjelp. Dette gjelder for eksempel hvis du har en forsikring som dekker utgifter til juridisk bistand, eller hvis du er medlem i en organisasjon som dekker slike utgifter. Det samme gjelder hvis det offentlige kan gi deg opplysninger og veilede deg om saken du søker fri rettshjelp til. I slike tilfeller må du benytte deg av disse alternative ordningene.

Inntekts- og formuesgrenser

For å få fri rettshjelp må du i noen sakstyper ha bruttoinntekt og nettoformue under fastsatte grenser, som er:

  • Enslige: Maks årsinntekt 350 000 kroner og maks nettoformue 150 000 kroner
  • Ektefeller og andre som lever sammen: Maks samlet årsinntekt kr 540 000 og maks nettoformue 150 000 kroner
  • Det er brutto inntekt på årsbasis som blir lagd til grunn. Inntekt som det ikke blir betalt skatt av skal ikke inngå i beregningsgrunnlaget. Du må gi opplysninger om økonomien din når du søker om fri rettshjelp. Du dokumenterer opplysningene med kopi av skattemelding, lønnsslipp eller utbetalingsbilag fra Nav.

Når vi vurderer større formuesverdier, for eksempel bolig, fritidsbolig, bil og fritidsbåt er det ligningsverdien ved siste skattemelding som legges til grunn. Formue som består av egen bolig eller driftsmidler ser vi likevel normalt bort fra når vi vurderer om du har formue som overskrider formuesgrensen.

Selv om inntekten og formuen din er over de fastsatte grensene, kan du unntaksvis få fri rettshjelp hvis utgiftene til juridisk bistand blir store i forhold til din økonomiske situasjon.

Du kan bruke rettshjelpskalkulatoren vår for å finne ut om du oppfyller vilkårene for fri rettshjelp.

Egenandel

Dersom du får fri rettshjelp, skal du betale en egenandel av utgiftene hvis du har en årlig bruttoinntekt på 100 000 kroner eller mer. Egenandelen kan ikke falle bort eller reduseres.

  • Hvis du får fri rettshjelp i en sak der det ikke gjelder inntekts- og formuesgrenser, skal du likevel ikke betale egenandel.
  • Hvis du får fritt rettsråd, er egenandelen én gang salærsatsen, som er 1215 kroner fra 1. januar 2024.
  • Får du fri sakførsel, er egenandelen 25 prosent av utgiftene, oppover avgrenset til 8 ganger salærsatsen, det vil si 9720 kroner.

Advokat eller rettshjelper krever inn egenandelen, og du skal i utgangspunktet betale egenandelen på forskudd.

Eksempler på saker som kan gi rett til fri rettshjelp

Du kan få fri rettshjelp enten som fritt rettsråd (juridisk bistand utenfor domstolsbehandling) eller som fri sakførsel (juridisk bistand i saker for domstolene, fra og med stevning). Dersom du får fri rettshjelp, kan du i noen tilfeller også få dekket egne utgifter, som for eksempel utgifter til tolk eller en medisinsk utredning.

Sivilrettsforvaltningen har mer informasjon om hvilke sakstyper som kan gi rett til fri rettshjelp:

I hvilke saker kan du få fri rettshjelp i form av fritt rettsråd (sivilrett.no)

I hvilke saker kan du få fri rettshjelp i form av fri sakførsel (sivilrett.no)

Slik går du fram for å søke om fri rettshjelp

Du kan søke Statsforvalteren om fritt rettsråd. Det er statsforvalteren i fylket der du bor eller oppholder deg over noe tid som behandler søknaden. I mange prioriterte sakstyper kan advokaten eller rettshjelperen innvilge fritt rettsråd dersom inntekts- og formuesgrensene er oppfylt. Da trenger du ikke selv sende søknad til Statsforvalteren.

Søknad om fri rettshjelp til en sak i utlandet skal alltid sendes til Statsforvalteren i Oslo og Viken. Dersom du bor i utlandet og har en sak i Norge, skal du sende søknaden til Statsforvalteren i det fylket som enten du eller saken har nærmest tilknytning til. Dersom hverken du eller saken har tilknytning til et bestemt fylke, sender du søknaden til Statsforvalteren i Oslo og Viken. 

Nettstedet rettsrad.no har mer informasjon rettet mot advokater og andre rettshjelpere

Aktuelle skjema:

digitalt skjema for privatpersoner som skal søke om fri rettshjelp

egenerklæringsskjemaet til Sivilrettsforvaltningen (sivilrett.no)

Vis mer


Publisert 04.01.2024

Ny salærsats for advokater i rettshjelpsaker

Den offentlige salærsatsen fra 1. januar 2024 tilsvarer 1 215 kroner for advokater og 972 kroner for tolker. Den nye salærsatsen gjelder for arbeid som er avsluttet etter 1. januar 2024.


Publisert 06.01.2023

Nye inntekts- og formuesgrenser for fri rettshjelp samt ny salærsats for advokater

Fra 01.01.2023 har inntekts- og formuesgrensene økt. De nye grensene er nå bruttoinntekt på kr 350 000,- for enslige og kr 540 000,- for ektefeller og andre som lever sammen med felles økonomi. Formuesgrensen for fri rettshjelp er kr 150 000,- netto.


Publisert 01.07.2022

Nyheter om rettshjelp

Obligatorisk elektronisk innsendelse av salæroppgaver og søknader mv.


Publisert 10.01.2022

Ny salærsats for advokater mv. i straffesaker og i rettshjelpssaker og nye stykkprissatser for medisinsk sakkyndige

Den offentlige salærsatsen i saker om fri rettshjelp avsluttet i 2022 er kr 1 121 ekskl. mva. for advokater, og kr. 896 ekskl. mva. for tolker som er næringsdrivende


Publisert 06.01.2021

Ny salærsats for advokater mv. i straffesaker og i rettshjelpssaker og nye stykkprissatser for medisinsk sakkyndige

Den offentlige salærsatsen i saker om fri rettshjelp avsluttet i 2021 er kr 1085 ekskl. mva for advokater, og kr. 868 ekskl. mva for tolker som er næringsdrivende


Publisert 15.05.2020

Forslag til ny rettshjelpslov med tittelen «Likhet for loven»

Rettshjelpsutvalget har i NOU 2020: 5 Likhet for loven: Lov om støtte til rettshjelp, den 30.04.2020 fremlagt forslag til ny lov.

Forsalget er i sin helhet rettet mot personer som ikke selv har økonomi til å kjøpe advokattjenester.


Publisert 09.01.2020

Endra salærsats frå 01.01.2020

Den offentlege salærsatsen i saker om fri rettshjelp avslutta i 2020 er kr 1 060,- ekskl. mva for advokatar, og kr. 848,- ekskl. mva for tolkar som er næringsdrivande, for mer informasjon: regjeringen.no


Publisert 05.12.2019

Nytt rundskriv om fri rettshjelp i EØS/NAV-saka

Sjå lenke til artikkel på regjeringen.no, og lenke til nytt rundskriv om fri rettshjelp. Fri rettshjelp utan behovsprøving  bli ikkje gitt før etter at NAV har fatta nytt vedtak. Dette fordi NAV tek opp desse sakene og fattar nytt vedtak på eige initiativ:


Publisert 10.01.2019

Endra salærsats frå 01.01.2019

Den offentlege salærsatsen i saker om fri rettshjelp avslutta i 2019 er kr 1 040,- ekskl. mva for advokatar og kr. 832,- ekskl. mva for tolkar som er næringsdrivande.

 


Publisert 03.07.2017

Endringar i rettshjelpslova

Det er vedteke endringar i lov 13.juni 1980 nr.35 om fri rettshjelp frå 1.juli 2017.