Barnevern

Oppdatert 12.03.2024

Barnevernets hovedoppgave er å sikre at barn og unge som lever under forhold som kan skade deres helse og utvikling, får nødvendig hjelp og omsorg til rett tid. Barnevernet skal dessuten bidra til trygge oppvekstkår for alle barn og unge. Hvis du er misfornøyd med barnevernet, kan du klage til Statsforvalteren.

Kommunens oppgaver

Alle kommuner skal ha en barnevernstjeneste som utfører det daglige arbeidet etter barnevernloven. Barnevernstjenesten skal sette i verk hjelpetiltak for barnet og familien. Hjelpen kan gis i form av råd og veiledning, eventuelt i kombinasjon med andre hjelpetiltak. Vanlige hjelpetiltak er for eksempel barnehageplass, støttekontakt, råd og veiledning og avlastningstiltak i hjemmet.

Barnevernstjenesten har også ansvar for å gripe inn dersom tiltakene i hjemmet ikke er tilstrekkelige for å ivareta barnets behov. Barnevernstjenesten kan da for en periode i samråd med foreldrene formidle plass i fosterhjem eller på institusjon, eller på et senter for foreldre og barn. Dersom et barn skal plasseres utenfor hjemmet uten foreldrenes samtykke, må det treffes vedtak om dette i barneverns- og helsenemnda.

Barn og unges rett til å klage på barnevernet

Barn og ungdom som har kontakt med barnevernet, har rett til å klage. Du kan si din mening om det barnevernet gjør, sånn at det kan bli bedre. Det gjelder uansett om du bor hjemme, i fosterhjem eller på barnevernsinstitusjon. Du kan klage på alt du mener ikke er riktig. Statsforvalteren skal passe på på at barnevernet gjør jobben sin, og en av de viktigste oppgavene våre er å følge med på at barnevernet følger lover og regler. Derfor kan du klage til oss.

Si ifra her

På denne siden kan du lese mer og se eksempler på hva andre barnevernsbarn har klaget på.

Hvis det haster veldig, kan du ringe Alarmtelefonen for barn og unge, tlf. 116 111.

Vi gir også råd og hjelper alle som tar kontakt med oss: barn, ungdom, besteforeldre, mamma, pappa, fosterforeldre, barnevernstjenesten og barnevernsinstitusjoner. Hvis du er voksen og ønsker å klage på barnevernet, ber vi deg bruke vårt digitale meldingsskjema Melding til Statsforvalteren.

Barneverns- og helsenemnda

Barneverns- og helsenemnda har myndighet til å ta avgjørelser blant annet i saker om omsorgsovertakelse og i saker som gjelder tvangsinngrep overfor ungdom med alvorlige adferdsvansker. Avgjørelser som er fattet av barneverns- og helsenemnda, kan bringes inn for domstolene. Denne nemnda hette tidligere fylkesnemnda, men endret navn til barneverns- og helsenemnda med den nye barnevernsloven.

Statsforvalterens oppgaver

Statsforvalteren fører tilsyn med barnevernsvirksomheten i kommunen. Dette innebærer blant annet at Statsforvalteren behandler klager på barnevernstjenestens saksbehandling og tar stilling til om barnevernstjenesten har utført sitt arbeid etter barnevernloven og forvaltningsloven.

Statsforvalterener klageinstans for enkeltvedtak som barnevernstjenesten fatter etter barnevernloven. Dette vil i de fleste tilfeller være saker der barn eller foreldre klager over at de ikke får det hjelpetiltaket de ønsker.

Statsforvalteren fører også tilsyn med at barn på barnevernsinstitusjoner får forsvarlig omsorg og god behandling. Videre skal tilsynet se til at barna blir behandlet hensynsfullt og med respekt for den enkeltes integritet. Dette innebærer blant annet at barn som blir utsatt for tvang på en barnevernsinstitusjon, kan klage til Statsforvalteren.

Vis mer

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.

Publisert 31.03.2014

Tildeling av stillingar - styrking av kommunalt barnevern 2014

Søknadane om stillingar i barnevernet for 2014 er nå behandla.


Publisert 14.03.2014

Tilsette i barnevernet treng ikkje lenger samtykke frå Fylkesmannen for å vitna i barnefordelingssaker

Frå 1. januar i år kan barneverntenesta, uhindra av teieplikt, gi opplysningar til domstolen i saker som gjeld foreldreansvar, kvar barnet skal bu og samvær.


Publisert 14.03.2014

Endringar i barnevernlova frå 1. januar 2014

Mellom anna er plikta til å gi forsvarlege tenester lovfesta, barneverntenesta sitt ansvar for barn etter omsorgsovertaking er presisert og fristen for å bringe eit vedtak i fylkesnemnda inn for domstolen er korta ned til ein månad.


Publisert 14.03.2014

Endra tilsynsordning for barn i forsterheim

Frå 1. februar 2014 er det kommunen og ikkje barnevernstenesta som skal føre tilsyn.


Publisert 04.02.2014

Årsrapport tilsyn med barnevernet i 2013

Årsrapport for Fylkesmannens tilsyn med barnevernet i Rogaland 2013 er no klar.


Publisert 04.02.2014

Årsrapport tilsyn med barnevernet i 2013

Årsrapport for Fylkesmannens tilsyn med barnevernet i Rogaland 2013 er no klar.


Publisert 25.04.2013

Fylkesmannens årsrapport på barnevernområdet 2012

Fylkesmannen er klage- og tilsynsmyndigheit på barnevernområdet. Årsrapporten for 2012 er no utarbeidd.


Publisert 05.12.2012

Kartlegging av barnevernet i små kommunar

Kartlegginga som KS har gjennomført, gir svar på spørsmål knytt til utfordringar små kommunar  har på området.


Publisert 26.11.2012

Rettleiar om tvangsekteskap og æresrelatert vald

Rettleiaren er først og fremst retta mot kommunalt og statleg barnevern. Han inneheld kunnskap og beskriv rutinar til bruk i arbeidet med den enkelte saka som omhandlar tvangsekteskap og æresrelatert vald.


Publisert 18.09.2012

Betre vern for barn utsett for menneskehandel

Nye føresegner i barnevernloven gjer at barn som er i fare for å bli utsett for menneskehandel, kan bli plasserte førebels i institusjon utan samtykke frå barnet. Føremålet er å ivareta barnet sitt umiddelbare behov for vern og omsorg.