Grunnskole og videregående opplæring

Oppdatert 12.03.2024

Grunnopplæringen består av grunnskole og videregående opplæring. Opplæring på grunnskolenivå er et kommunalt ansvar. Fylkeskommunen har ansvar for opplæring på videregående nivå. Private skoler godkjent etter privatskoleloven kan også tilby grunnopplæring.

Statsforvalteren har ansvaret for at eksamen i grunnskolen og på videregående skole, nasjonale prøver og obligatoriske elektroniske kartleggingsprøver blir gjennomført etter gjeldende lover og retningslinjer.

Statsforvalteren veileder fylkeskommunale, kommunale og private skoleeiere etter opplæringsloven og privatskoleloven. Vi skal også føre tilsyn med at skoleeierne driver i samsvar med gjeldende lover og forskrifter.

Mobbing og andre former for krenkende ord og handlinger

Alle barn og unge har rett til et trygt og godt skolemiljø uten mobbing og krenkelser. Hvis du som elev ikke har det trygt og godt på skolen, skal skolen hjelpe til. Hvis skolen ikke hjelper til, kan du ta kontakt med oss hos Statsforvalteren. Vi har mer informasjon om hvordan du får en trygg skoledag uten mobbing. 

Klage til Statsforvalteren

Statsforvalteren behandler klager på enkeltvedtak etter bestemmelsene i opplæringsloven og privatskoleloven med tilhørende forskrifter. Hvis du ønsker å klage på et enkeltvedtak, sender du klagen til den instansen som har truffet vedtaket. Dersom denne instansen ikke gir medhold i klagen din, blir klagen automatisk sendt til Statsforvalteren for endelig behandling.

Vis mer


Publisert 16.04.2021

Anbefalt litteratur - modul 3

Les gjerne følgande akademiske tekstar som er fritt tilgjengelege:


Publisert 16.04.2021

Oppgåver til modul 3

Snever eller vid forståing av kritisk tenking?


Publisert 26.03.2021

Oppdatert smitteveiledere for barnehage og skole

Smittevernveilederne for barnehage og skole oppdatert. Endringane vil gjelde frå 12. april 2021.


Publisert 23.03.2021

Oppgåver modul 2

Spenningsfeltet mellom kritikk og legitimering:


Publisert 23.03.2021

Anbefalt litteratur modul 2

Til modul 2 under Demokrati og medborgarskap er følgande tekstar anbefalt:


Publisert 10.03.2021

TIlskotsordning for sommarskole

Utdanningsdirektoratet har lagt ut informasjon om ny tilskotsordning for tilbod om sommarskole.


Publisert 08.03.2021, Sist endret 08.03.2021

Meld frå ved opplæring heime

Skuleeigarar har plikt til å melde frå til Statsforvaltaren når dei avgjer å gje delar av opplæringa heime på gult nivå i trafikklysmodellen, eller ved raudt nivå som er avgjort lokalt.


Publisert 05.03.2021

Oppdatert rettleiar frå Bufdir

Bufdir har oppdatert rettleiaren om korleis barnehagar, skolar og SFO kan handtere bekymring for at tilsette har utsett barn for vald eller seksuelle overgrep.


Publisert 22.02.2021

Ekstraordinær innsamling i BASIL/GSI

Det vil i løpet av mars/april vere ei ekstraordinær datainnsamling gjennom BASIL/GSI for å få oppdatert kunnskap om konsekvensane av lokale smitteutbrudd for tilbodet til barn og unge


Publisert 18.02.2021

Berekraftig utvikling i skulen

Seks filmar med tilhøyrande refleksjonsoppgåver gir støtte til lokal kompetanseutvikling i Berekraftig utvikling. Dette er eitt av tre tverrfaglege tema i dei nye læreplanane. 


Kva er berekraftig matproduksjon?

Nettsida bærekraftigmatproduksjon.no syner på ein pedagogisk måte den kompliserte samanhengen mellom matproduksjon, klima og bruk av areal.

Vi følgjer familien Hansen som stiller nokre spørsmål før dei kan bestemme seg for kva dei skal ha til middag. Mellom anna lurer dei på: "Skal vi velje vegetarburgar eller hamburgar?", "Har dyra hatt det bra?", "Er det så viktig at maten er produsert i Norge?" og "Kva kostar det eigentleg?".

Nettsida passar fint for å formidle korleis maten blir produsert. Bruk gjerne nettsida i skolen!

Sida er produsert i samarbeid mellom Statsforvaltaren i Vestfold og Telemark og fleire miljø- og landbruksorganisasjonar.