Barnehage og opplæring

Oppdatert 13.08.2024

Barn og unge har rett til ei god utviklings- og opplæringstid frå barnehagealder til fullført vidaregåande opplæring.

  • Retten til barnehageplass gjeld for barn som fyller eitt år seinast innan utgangen av november det året det blir søkt om barnehageplass. Barnet kan få plass i kommunal eller ikkje-kommunal barnehage.
  • Barn og unge har plikt og rett til ei tiårig grunnskuleopplæring frå dei fyller seks år, og rett til å få denne finansiert av det offentlege. Det er kommunane som har ansvaret for grunnskuleopplæringa.
  • Dei som har fullført grunnskulen eller tilsvarande opplæring, har rett til vidaregåande opplæring. Retten til vidaregåande opplæring varer fram til du har oppnådd studiekompetanse eller yrkeskompetanse. Dette er nye reglar som gjeld frå 1. august 2024 når ny opplæringslov trer i kraft. Det er fylkeskommunen som har ansvar for opplæring på vidaregåande skule.

Statsforvaltaren gjennomfører tilsyn og behandlar klagar

Statsforvaltaren skal informere og rettleie innbyggjarar og eigarar av barnehagar og skular etter opplæringslova, privatskulelova og barnehagelova med tilhøyrande forskrifter. Statsforvaltaren er også klageinstans for enkeltvedtak på desse områda og fører tilsyn etter opplæringslova og barnehagelova.

Tilskot til skular og barnehagar

Det er i hovudsak skule- eller barnehageeigaren og kommunane som har rett til offentlege tilskot. Statsforvaltaren har oppgåver knytte til kontroll, klage og oppfølging av slike tilskot.

Vis meir


07.07.2025

Midlertidig dispensasjon fra utdanningskravet og pedagognorm i barnehagen

I Barnehageloven § 1 stilles det krav om at alle barnehager skal ha en forsvarlig pedagogisk bemanning.

 


Endra 04.07.2025

Politiattest i barnehagen

Alle som skal arbeide i barnehage, må levere politiattest. Dette gjeld både faste og mellombelse tilsetjingar, og personar som skal arbeide i barnehagen i kortare periodar – også under 14 dagar.


03.07.2025

Elevens beste og elevens rett til medvirkning ved individuelt tilrettelagt opplæring

Elever som ikke har tilfredsstillende utbytte av ordinær opplæring kan ha rett til individuelt tilrettelagt opplæring (ITO). Før det kan fattes vedtak om dette må pedagogisk psykologisk tjeneste (PPT) utarbeide en sakkyndig vurdering av elevens behov. Både under PPT sin utredning av elevens behov, og når det skal fattes vedtak om ITO må elevens beste og elevens rett til medvirkning sikres.


02.07.2025, Endra 01.07.2025

Meldeplikt til barneverntjenesten

Opplæringsloven pålegger alle som er på skolen å være oppmerksomme på forhold som kan føre til tiltak fra barneverntjenesten (oppmerksomhetsplikt). Opplysningsplikten til barnevernet trer under gitte omstendigheter inn (meldeplikt). Meldeplikten setter taushetsplikten til side. En slik melding er ikke et enkeltvedtak, foresatte har derfor ikke klagerett på bekymringsmeldingen.


02.07.2025

Kva gjer PPT?

PPT står for pedagogisk psykologisk rådgjevingsteneste.  PPT skal hjelpe slik at alle har eit inkluderande, likeverdig og tilpassa pedagogisk tilbod i barnehage og skole. Kvar kommune og fylkeskommunen skal ha ei slik teneste. PPT sitt mandat er heimla i opplæringslova § 11-13, barnehagelova § 33 og privatskolelova § 3-6.

 


01.07.2025, Endra 01.07.2025

Individuell tilrettelegging

Individuell tilrettelegging er regulert gjennom tre rettighetsbestemmelser, som finnes i opplæringsloven kapittel 11. I opplæringsloven er begrepet spesialundervisning, erstattet med begrepet individuell tilrettelegging.


27.06.2025

Regjeringen vil innføre nasjonale individregistre for barnehage og grunnskole

Regjeringen har vedtatt muligheten for Kunnskapsdepartementet å innføre nasjonale individregistre for barn i barnehage og grunnskole. Formålet er å skaffe et bedre kunnskapsgrunnlag for å følge opp barn og unges utvikling og sikre likeverdige tilbud i hele landet.

Endringene gjelder fra 01.07.2025


24.06.2025

Kommunelederkonferanse for Vestland, Rogaland og Agder - arbeid med menneskerettigheter i stramme økonomiske tider

Bufdir inviterer i samarbeid med Kultur- og likestillingsdepartementet (KUD) og Statsforvalterne i Vestland, Rogaland og Agder til en innholdsrik konferanse der tema er hvordan vi kan sørge for at alle innbyggere får sine rettigheter oppfylt - også i en presset kommuneøkonomi.


24.06.2025

Endringer i barnehageloven

Stortinget har nylig vedtatt endringer i barnehageloven. De største endringene er knyttet til godkjenning, forskriftshjemler og tilskudd til private barnehager. Endringene som er omtalt i artikkelen gjelder fra 1. august 2026.


20.06.2025

Invitasjon til samling for privatskolene

Statsforvalteren i Rogaland inviterer private skoler til samling i Stavanger. Målet med samlingen er bla. å informere og reflektere rundt sentrale bestemmelser i privatskole- og opplæringsloven.


Fleire nyhende Få nyheitsvarsel