Innbyggerne påvirker verneforslaget

Vi har fått mange gode innspill under høringen av forslag til Lofotodden nasjonalpark og styringsgruppa har nå justert grensen og forskriftene ut fra innspillene.

Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.

Publisert 18.02.2015

Vannkraftinteressene blir ikke berørt at det nye forslaget til avgrensing av nasjonalparken. Det kom inn flere forslag til grenseendring fra Lofotkraft. For Sørvågvassdraget som er et vernet vassdrag fant styringsgruppa ikke grunn til å foreta justeringer. Men for Krokvannet, Litlforsvatnet og Kringeldalsvatnet har vi tatt de omsyn som trengs om det blir aktuelt å søke om vannkraftutbygging her. Grensen er derfor endret mye her.

På Fredvang har lokalbefolkningen bedt om at en sone rundt drikkevannskilden ikke vernes i tilfelle det skulle være behov for arbeid omkring vatnet. Grensen er derfor trukket betydelig lengre tilbake her.

Grensene er trukket lenger unna Å. Området kan være viktig for utvikling på Å med mulighet for næring, infrastruktur, hytte- og husbygging. Samtidig er området en viktig innfallsport til nasjonalparken hvor det er aktuelt å bruke midler til informasjon, forsterking av sti-nettet med steinlegging e.l. for å forhindre slitasje i terrenget.

Tuv, Ånstad og sentrale områder på Helle tas ut. På Tuv og Ånstad er det store kulturminneinteresser, disse vil ivaretas gjennom kulturminneloven. Derimot er det ikke registrert særlige naturinteresser og det er bygninger her som påvirker landskapet allerede. Vi har derfor valgt å ta områdene ut av forslag til nasjonalpark. Arealene her forvaltes da etter plan og bygningsloven og kulturminnelovgivingen. På Helle er det i dag tre hytter. Området rundt Buvågen utgjør et eget landskapsrom som er lite synlig fra sjøen. Siden området allerede er bebygd med tre hytter/fritidshus og det ikke er vesentlige naturverdier i nærområdet til vågen har vi valgt å holde dette området utenom nasjonalparken.

Ved å justere grensene ved Einangen har vi klart å både ta hensyn til grunneiernes ønsker og  vern av de viktigste miljøverdiene.

Slik vernet er utformet og forskriftene laget vil ikke vernet påvirke fiskeriene slik vi kjenner dem i dag. Siden vi ikke kjenner framtidas fiskerier er forslag til forskrifter endret slik at det åpnes for mindre tiltak etter søknad. Slik sikrer vi at framtidige fiskerier ikke blir hindret av vern.

I tillegg til de justeringene som er nevnt over har vi foretatt en del justeringer av grensene i fjellområdene noe som har redusert arealet som foreslås vernet.

Vi mener at de endringene vi har foretatt gir en god balanse mellom brukerinteresser og miljøinteresser. Vi vil samtidig takke for de mange gode innspillene vi har fått som har ført fram til dette resultatet.

Lillian Rasmussen, ordfører i Moskenes kommune
Stein Iversen, ordfører i Flakstad kommune
Roar Høgsæt, fylkesmiljøversjef, Fylkesmannen i Nordland

Kronikk trykt i Lofotposten 16. februar. Dette er den fjerde av flere kronikker som omhandler vern av Lofotodden nasjonalpark. Målet med serien er å informere om bakgrunnen for oppstart av verneplanarbeidet og hvilke konsekvenser etablering av nasjonalpark vil ha. Lenke til kronikker som tidligere er publisert ligger i høyremargen.

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.