Kronikk: Hva er lovlig og hva er forbudt i en nasjonalpark

I en nasjonalpark er dagens bruk av området tillatt. Men hva betyr det at det vil bli forbud eller begrensinger på ny bruk?

Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.

Publisert 11.02.2015

Bygningsmessige tiltak og nye terrenginngrep

I en nasjonalpark er det vanlig med forbud mot oppføring av nye bygg, veier og kraftledninger. I forslag til vern av Lofotodden er dette også hovedregelen, men med noenunntak. Siden økt beitebruk vil være ønskelig åpnes det for at det settes opp nødvendige gjetebuer og andre installasjoner som er viktig for bruk av områdene for beite. Det skal også være mulig å søke om oppføring av gapahuker og utedo etter verneforskriften i de områdene hvor det er mange turgåere. Dette kan bidra til å kanalisere ferdselen og er viktig av sanitære årsaker.

Eksisterende hytter vil kunne vedlikeholdes uten søknad. Større tiltak som innebærer fasadeendring eller utbygging, samt bygging av uthus/utedo i tilknytning til eksisterende hytter, kan det gis tillatelse til etter søknad. Det kan også gis tillatelse til å føre opp nye hytter til erstatning for hytter som av en eller annen årsak må rives eller ødelegges av naturkreftene. Planen for Lofotodden nasjonalpark åpner for at det kan bygges en ny bygning på eksisterende tuft etter bolig på Bunes og to bygninger på henholdsvis Tuv og Ånstad. Alternativt holdes Tuv og Ånstad utenfor nasjonalparken.

Dersom det opprettes en nasjonalpark, vil det ikke rokke ved grunneierforholdene. Det betyr at de som eier grunnen, fortsatt har suveren rett til å nekte tiltak på sin eiendom – for eksempel oppsetting av bygg.

Kraftledninger er ansett som en viktig samfunnsinteresse. Ideelt sett må kraftnett legges utenfor verneområdet eller følge eksisterende krafttraseer. Er samfunnsinteressen stor kan det gis dispensasjon.

Fiske, bærplukking og jakt

Fiske, jakt og bærplukking kan foregå som før.

Ferdsel

Retten til fri ferdsel i utmark (allemannsretten) er en viktig forutsetning for den norske friluftslivstradisjonen og skal ivaretas i forvaltningen av nasjonalparker.  Det betyr at det ikke legges begrensninger på turer til fots, heller ikke i regi av turistforeninger, skoler, barnehager, ideelle lag og foreninger. Organisert ferdsel må derimot ha tillatelse dersom den kan skade naturmiljøet. Et eksempel kan være guida turer på samme fjelltopp hele sommersesongen, da dette kan medføre særlig stor slitasje i sårbare områder.

Motorferdsel

Motorferdsel på havet er tillatt selv der nasjonalparkens grenser går ut i havet. På land må det søkes om dispensasjon for bruk av motoriserte kjøretøyer. Forbudet gjelder ikke ved brann, ambulanse og tilsvarende oppdrag. Det gjelder heller ikke ved transport av syke/skadde beitedyr. Det kan gis tillatelse til nødvendig transport av varer og utstyr enten med helikopter eller snøscooter i forbindelse med landbruk, vedlikehold og transport av varer til hytter, hogst og andre godkjente tiltak i verneområdet som krever transport.

Hogst

I en nasjonalpark er plantelivet fredet og kan ikke fjernes/skades med unntak av bærplukking. Men mye av verneverdiene er knyttet til det åpne landskapet. Det er derfor et ønske om at kratt ryddes og skog hugges/holdes nede. I forslaget til verneforskrift står det derfor at forbudet mot å skade planter/fjerne planter ikke er til hinder for fjerning av fremmede treslag, vedhogst og rydding av lauvskog i samsvar med retningslinjer gitt i forvaltningsplanen.

Denne kronikken tok for seg noen av de tingene vi får mest spørsmål om ved vern. Mer detaljer om hva som reguleres av vern framgår i forlag til verneforskrift for Lofotodden nasjonalpark.

Roar Høgsæt, fylkesmiljøvernsjef, Fylkesmannen i Nordland

 

 

Om teksten

Teksten er en kronikk som sto på trykk i Lofotposten og Lofot Tidende i uke 7 2015. Dette er den andre av flere kronikker som omhandler vern av Lofotodden nasjonalpark. Målet med serien er å informere om bakgrunnen for oppstart av verneplanarbeidet og hvilke konsekvenser etablering av nasjonalpark vil ha. Lenke til kronikker som tidligere er publisert ligger i høyremargen. 

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.