Avfall og gjenvinning

Oppdatert 22.01.2024

Avfall og gjenvinning omfattar innsamling, mottak, lagring, behandling, gjenvinning og anna handtering av avfall. Dette kan føre til utslepp av klimagassar, tungmetall og andre miljøgifter.

Farleg avfall

Farleg avfall kan ikkje handterast saman med vanleg avfall. Farleg avfall inneheld helse- og miljøfarlege kjemikaliar som kan føre til alvorleg forureining og skade menneske og dyr. Verksemder som produserer farleg avfall, har plikt til å levere avfallet til eit godkjent avfallsmottak. Før transport skal avfallet deklarerast elektronisk på www.avfallsdeklarering.no

Statsforvaltaren kan gi løyve

Statsforvaltaren er forureiningsstyresmakt for dei fleste avfallsanlegg og kan gi løyve til verksemd som fører til forureining. Dette omfattar anlegg for mottak, sortering og behandling av avfall, bilvrakplassar, deponi, komposteringsanlegg og forbrenningsanlegg. Når Statsforvaltaren gir slike løyve, må verksemda i nokre tilfelle setje i gang spesifikke tiltak for å minske ulempa for andre. Statsforvaltaren skal også hente inn avfallsplanar frå hamner og drive tilsyn med dei.

Statsforvaltaren kontrollerer avfallsanlegga for å sikre at krava i løyva blir etterlevde. Det er forureiningslova, avfallsforskriftene, internkontrollforskrifta og løyva som er gitt, som ligg til grunn for kontrollane. 

Vis meir

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.

Publisert 15.06.2016

Klageavgjerd for nytt anlegg for mottak og mellomlagring av kasserte kjøretøy ved Figgjoelva

Miljødirektoratet har handsama klagen frå Figgjo elveeigarlag og gitt medhald til Hermod Teigen AS sitt nye anlegg på Foss-Eikeland i Sandnes.


Publisert 10.05.2016

Refusjon av utgifter ved ryddeaksjonar

Hold Norge Rent viderefører ordningen med refusjon av utgifter for strandryddeaksjonar og liknande. Ingen utgifter er for små, skriv dei på nettsidenen sine.


Publisert 27.05.2015

Endring av løyve til Stena Recycling AS

Stena Recycling AS søkjer om endring av gjeldande løyve for returmetallanlegg i Mekjarvik, Randaberg kommune.


Publisert 11.05.2015

Nytt løyve til gjenvinning av betongavfall til Brødrene Flatebø AS

Fylkesmannen har gitt løyve etter forureiningslova til Brødrene Flatebø AS til årleg mottak, mellomlagring og gjenvinning av inntil 5000 tonn avfall av betong.


Publisert 28.04.2015

Tillatelse til drift av avfallsanlegg i Oltedal

Å O Transport AS kan drive omsøkt avfallsanlegg uten egen tillatelse fra Fylkesmannen som forurensningsmyndighet.


Publisert 10.03.2015

Førespurnad uttale til tiltaksplan for forureina grunn ved nedlagt skipsverft i Eidsbotn

Eigedomen tilknytt gnr.68 bnr.14 Eidsbotn i Karmøy kommune er forureina, på land og i botnsedimenta i sjøen, av organiske og uorganiske miljøgifter.


Publisert 17.02.2015

Søknad om løyve til mottak og mellomlagring av farleg avfall

SAR AS har søkt om løyve etter forureiningslova til mottak og mellomlagring av oljehaldig vatn/slop og spillolje i faste tankar i tankfarm på Asco-basen, Risavika sør i Sola kommune.


Publisert 16.02.2015

Søknad om endring av gjeldande løyve til mottak og mellomlagring av farleg avfall

Soltin AS har søkt om endra løyve på verksemda sitt tankanlegg på Storøy i Karmøy kommune.


Publisert 03.12.2014

Krav om eletronisk deklarering av farleg avfall

Alle som har plikt til å levere og rapportere farleg avfall, skal frå nyttår sende inn skjema elektronisk. Miljødirektoratet opnar Avfallsdeklarering.no frå 2015 og industriverksemder bør alt no starte omstilling til bruk av nettstaden.


Publisert 26.11.2014

Nytt løyve til avfallslagring i Tananger

Franzefoss Gjenvinning AS er gitt løyve til mottak og mellomlagring av farleg avfall på ASCO-basen i Sola kommune.