Plan- og bygningsrett

Oppdatert 20.12.2023

Det er kommunene som har ansvar for arealplanlegging og gir byggetillatelser innenfor kommunegrensene. Kommunal- og distriktsdepartementet er øverste plan- og bygnings­myndighet. Statsforvalteren er klageinstans i byggesaker og saker som gjelder reguleringsplaner.  

Klage på byggesaker og reguleringsplaner

Som klageinstans skal Statsforvalteren bidra til å sikre at bygningspolitiske mål i lover, forskrifter og arealplaner ivaretas på best mulig måte. Statsforvalteren skal likevel også legge vekt på det kommunale selvstyret.

Hvem kan klage?

Tiltakshaver, naboer og andre klageberettigede kan klage på kommunens vedtak i bygge- og reguleringssaker. Klagen skal sendes til kommunen. Dersom kommunen ikke endrer vedtaket sitt, sender de saken videre til Statsforvalteren for endelig avgjørelse.

Saksbehandlingstid

Statsforvalteren skal prioritere saker der en klage fører til utsatt iverksetting av et vedtak. Disse sakene skal behandles innen 6 uker. I andre tilfeller skal Statsforvalteren prioritere sakene etter hvor viktige de er for den enkelte og samfunnet. Saksbehandlingstiden skal ikke være på mer enn 3 måneder. 

Statsforvalterne registrerer plan- og bygningssaker i et eget system. På denne siden kan du se saksbehandlingstider og antall saker vi er på etterskudd med.

Vis mer

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.

Publisert 02.03.2021, Sist endret 08.03.2021

To hus på garden?

Ved søknad om å bygge bustad nummer to, eller kårbustad, på ein gard må det vurderast om huset er eit nødvendig tiltak for landbruksdrifta - ut frå ressursgrunnlaget på garden. Det må òg gis særskilt løyve for å kunne ta i bruk dyrka jord til eit slikt føremål. 


Publisert 25.02.2021

Synfaring i byggeklager

Statsforvaltaren får ofte spørsmål om å dra på synfaring i byggesaker som vi klagehandsamar. Spørsmålet om når vi må gjennomføre synfaring er ikkje særskilt regulert i plan- og bygningslova.


Publisert 26.10.2020

Ulovlegheitsoppfølging etter plan- og bygningslova

Kommunane har plikt til å følgje opp avvik frå plan- og bygningslova. 


Publisert 07.10.2020

Estetikk og visuelle kvalitetar

Plan og bygningslova er ei ja-lov. Dersom tiltaket oppfyller alle krav i lova skal kommunen gi byggeløyve. Eit av krava er at tiltaket må ha gode visuelle kvalitetar.


Publisert 23.09.2020

Gjer om opphevinga av reguleringsplan for Loen i Klepp

Fylkesmannen oppheva den 4. september to reguleringsplanvedtak frå Klepp kommune. Vi har no gjort om den eine opphevinga, og stadfesta detaljreguleringsplanen for Loen.


Publisert 07.09.2020

Opphevar planar for Loen og Kleppeloen barneskule i Klepp

Fylkesmannen har som settefylkesmann oppheva to planvedtak frå Klepp kommune. Vi kom til at konsekvensutgreiinga for naturmiljø, landskap og friluftsliv for den eine planen var mangelfull. Klagene frå naboar og innbyggjarar vart dermed tekne til følgje.


Publisert 01.09.2020

Privatrettslege forhold i byggjesaker

Kommunen skal som hovudregel ikkje ta stilling til privatrettslege forhold i byggjesaker. Dersom det er openbert at søkaren ikkje har rett til å disponere over tiltaket, skal kommunen avvise søknaden.


Publisert 07.05.2020

Lovbrotsgebyr for manglande ferdigattest kan ikkje rettast til ansvarleg søkjar

Kommunane har mange oppgåver i arbeidet med å følgje opp moglege brot på plan- og bygningslova. Fylkesmannen har i vedtak av 28.04.2020 oppheva eit lovbrotsgebyr som var retta til ansvarleg søkjar for manglande innsending av ferdigattest.


Publisert 21.04.2020

Fylkesmannen opphevar dispensasjonar til å byggje 153 bustadar på Askøy

Mange kommunar har planar som krev at skulene skal ha tilstrekkeleg kapasitet før det vert ført opp nye bustader. Fylkesmannen har i ei sak frå Askøy no avslått dispensasjonar frå dette kravet som ville føre til 153 nye bustader.


Publisert 20.04.2020

Avslag på oppføring av balkongar i 2. etasje i "Portalen"

Bergen kommune avslo søknad om dispensasjon for dei bygde balkongane i 2. etasje i bygget «Portalen». Vedtaket vart klaga på av Bergen boligbyggelag (BOB), men Fylkesmannen stadfesta avslaget 16.04.2020. Vilkåra for å gi dispensasjon etter plan- og bygningslova er ikkje oppfylte.