Forurensning

Oppdatert 05.01.2024

Statsforvalteren er forurensningsmyndighet for en lang rekke virksomheter og tiltak, og kan gi tillatelse til aktiviteter som kan medføre forurensning. Ansvarsområdene våre omfatter blant annet helse- og miljøfarlige kjemikalier, avfall og gjenvinning, luftforurensning og støy samt forurensning av vann og grunn.

Dette er noen av Statsforvalterens oppgaver etter forurensningsloven:

  • behandle utslippssøknader og føre tilsyn med landbaserte industribedrifter. Mange bedrifter trenger ikke egen tillatelse fra Statsforvalteren, men skal følge gjeldende forskrifter. Dette gjelder blant annet for pukk- og asfaltverk, fyringsanlegg og skipsverft.
  • behandle utslippssøknader og føre tilsyn med avfallsbehandlingsanlegg som avfallsdeponier, mottaks- og sorteringsanlegg, bilvrakplasser og behandling av avløpsslam.
  • behandle utslippssøknader og føre tilsyn med avløpsanlegg i store tettsteder.
  • behandle søknader om mudring, dumping og utfylling i sjø og vassdrag.
  • føre tilsyn med at virksomheter oppfyller leveringsplikten for farlig avfall og andre generelle plikter i forurensings- og avfallsforskriftene
  • følge opp områder med forurenset grunn og nedlagte kommunale deponier.
  • veilede og føre tilsyn med kommunene på områder der kommunen er forurensningsmyndighet.

Vis mer


Publisert 15.06.2022

Avslag på søknad om endring av tillatelse etter forurensingsloven til utfylling i sjø ved Drammen havn

Statsforvalteren har avslått søknad om endring av tillatelse etter forurensningsloven til utfylling i sjø ved Drammen havn i Drammen kommune. 


Publisert 10.06.2022

Tillatelse etter forurensningsloven til Aass Bryggeri AS

Statsforvalteren har ferdigbehandlet søknad fra Aass Bryggeri AS, om ny tillatelse til bryggeri- og drikkevareindustri ved Ole Steens gate 10, Drammen kommune.


Publisert 23.05.2022

Tillatelse etter forurensningsloven til mudring ved nytt Vikingtidsmuseum i Langviksbukta i Oslo kommune

Statsforvalteren har gitt Statsbygg tillatelse etter forurensningsloven til mudring i Langviksbukta i Oslo kommune.


Publisert 19.05.2022

Endring av tillatelse etter forurensningsloven for Bane NOR- Moss – endring av vilkår om utslipp til Verlebukta

Statsforvalteren i Oslo og Viken har i vedtak av 19.05.2022 ferdigbehandlet søknad om endring av tillatelse for anleggsarbeid for jernbaneutbygging i Moss kommune. Statsforvalteren endrer grenseverdiene for utslipp av kobber og sink til Verlebukta.


Publisert 06.05.2022

Tillatelse etter forurensningsloven til utslipp fra anleggsarbeider - E18 Lysaker til Ramstadsletta - E105 Gjønnestunnelen

Statsforvalteren i Oslo og Viken har i vedtak av 06.05.2022 ferdigbehandlet søknad fra Statens vegvesen, hvor det søkes om tillatelse etter forurensningsloven til utslipp fra anleggsarbeider i forbindelse med bygging av Gjønnestunnelen i Bærum kommune. Statsforvalteren gir tillatelse til omsøkt tiltak på fastsatte vilkår. Klagefrist er satt til 03.06.2022.


Publisert 05.05.2022

Landsomfattende tilsyn med kunstgressbaner

Kunstgressbaner med gummigranulat skal kontrolleres i en landsomfattende tilsynsaksjon som Statsforvalteren gjennomfører på oppdrag for Miljødirektoratet. Formålet er å sjekke om eierne følger det nye regelverket som skal hindre at gummigranulat sprer seg i miljøet.


Publisert 03.05.2022

Tillatelse etter forurensningsloven til mudring og utfylling i Drammenselva i forbindelse med oppføring av ny bybru

Statsforvalteren i Oslo og Viken har gitt Drammen kommune tillatelse etter forurensningsloven til mudring og utfylling i Drammenselva i forbindelse med riving av eksisterende bybru og oppføring av ny bybru. 


Publisert 21.04.2022

Avslag på søknad om tillatelse etter forurensningsloven til mudring ved Akerskogen i Råde kommune

Statsforvalteren har avslått søknad fra Grønbukt Syd Bryggeforening om tillatelse etter forurensningsloven til mudring ved Akerskogen med dumping av masser ved Midtre Sletter, i Råde kommune.


Publisert 21.04.2022

Avslag på søknad om tillatelse etter forurensningsloven til mudring ved Akerskogen i Råde kommune

Statsforvalteren har avslått søknad fra Akerskogen Bryggeforening om tillatelse etter forurensningsloven til mudring ved Akerskogen med dumping av masser ved Midtre Sletter, i Råde kommune.


Publisert 07.04.2022

Vedtak om dispensasjon fra vilkår om rensekrav og krav om akkreditert prøvetaking - Gol renseanlegg - Gol kommune

Statsforvalteren har ferdigbehandlet søknaden fra Gol kommune om dispensasjon fra vilkår om rensekrav og krav om akkreditert prøvetaking ved Gol renseanlegg i Gol kommune.