Forurensning

Oppdatert 05.01.2024

Statsforvalteren er forurensningsmyndighet for en lang rekke virksomheter og tiltak, og kan gi tillatelse til aktiviteter som kan medføre forurensning. Ansvarsområdene våre omfatter blant annet helse- og miljøfarlige kjemikalier, avfall og gjenvinning, luftforurensning og støy samt forurensning av vann og grunn.

Dette er noen av Statsforvalterens oppgaver etter forurensningsloven:

  • behandle utslippssøknader og føre tilsyn med landbaserte industribedrifter. Mange bedrifter trenger ikke egen tillatelse fra Statsforvalteren, men skal følge gjeldende forskrifter. Dette gjelder blant annet for pukk- og asfaltverk, fyringsanlegg og skipsverft.
  • behandle utslippssøknader og føre tilsyn med avfallsbehandlingsanlegg som avfallsdeponier, mottaks- og sorteringsanlegg, bilvrakplasser og behandling av avløpsslam.
  • behandle utslippssøknader og føre tilsyn med avløpsanlegg i store tettsteder.
  • behandle søknader om mudring, dumping og utfylling i sjø og vassdrag.
  • føre tilsyn med at virksomheter oppfyller leveringsplikten for farlig avfall og andre generelle plikter i forurensings- og avfallsforskriftene
  • følge opp områder med forurenset grunn og nedlagte kommunale deponier.
  • veilede og føre tilsyn med kommunene på områder der kommunen er forurensningsmyndighet.

Vis mer


Publisert 07.02.2023

Endring av tillatelse etter forurensningsloven til mudring og utfylling ved Søly båthavn i Moss kommune

Statsforvalteren har fattet vedtak om endring av tillatelse etter forurensningsloven til mudring og utfylling av masser i sjø ved Søly båthavn i Moss kommune.


Publisert 31.01.2023

Tillatelse etter forurensningsloven til peling og utfylling i Numedalslågen i Kongsberg kommune

Statsforvalteren har gitt Kongsberg kommune tillatelse etter forurensningsloven til peling og utfylling i Numedalslågen i forbidelse med etablering av ny gang- og sykkelbru, i Kongsberg kommune.


Publisert 10.01.2023

Etterkunngjøring av tillatelse etter forurensningsloven til utslipp av kommunalt avløpsvann fra Gol tettbebyggelse i Gol kommune

Statsforvalteren i Oslo og Viken har i vedtak av 9.1.2023 ferdigbehandlet søknad fra Gol kommune hvor det søkes om tillatelse etter forurensningsloven til utslipp av kommunalt avløpsvann fra Gol tettbebyggelse, i Gol kommune. Statsforvalteren gir tillatelse til omsøkt tiltak på fastsatte vilkår. Klagefristen er 3 uker.


Publisert 10.01.2023

Mangelfull vurdering av miljørisiko ved brannøvingsplasser i Oslo og Viken

Totalt 9 tilsyn ble gjennomført i Oslo og Viken for å kontrollere at brannøvingsplassene overholder relevant regelverk og at det ikke forekommer ulovlig utslipp av perfluorerte stoffer.


Publisert 04.01.2023

Tillatelse etter forurensningsloven til mudring i sjø ved Slemmestadbukta og Bjerkåsholmen i Asker kommune

Statsforvalteren har gitt Asker kommune tillatelse etter forurensningsloven til mudring i sjø ved Slemmestadbukta og Bjerkåsholmen i Asker kommune. 


Publisert 08.12.2022

Tillatelse etter forurensningsloven til mudring og sprengning i Glomma og Nipa i Sarpsborg kommune

Statsforvalteren har gitt Sarpsborg kommune tillatelse etter forurensningsloven til mudring og sprengning i Glomma og Nipa i Sarpsborg kommune. 


Publisert 08.12.2022

Tillatelse etter forurensningsloven til mudring ved Alvimterminalen i Sarpsborg kommune

Statsforvalteren har gitt Borg Havn IKS tillatelse etter forurensningsloven til mudring ved Alvimterminalen i Sarpsborg kommune.


Publisert 08.12.2022

Endret tillatelse etter forurensningsloven til mudring og utfylling ved Søly Båthavn i Moss kommune

Statsforvalteren har fattet vedtak om endring av tillatelse etter forurensningsloven til mudring og utfylling av masser i sjø ved Søly båthavn i Moss kommune.


Publisert 02.12.2022

Tillatelse etter forurensningsloven til utslipp av kommunalt avløpsvann fra Rælingen kommune

Statsforvalteren i Oslo og Viken har ferdigbehandlet søknad av 31.11.2021 med tilleggsinformasjon mottatt 01.03.2022 fra Rælingen kommune, om tillatelse til utslipp av kommunalt avløpsvann fra Rælingen kommune.


Publisert 01.12.2022

Tillatelse etter forurensningsloven til utslipp av kommunalt avløpsvann fra Lørenskog kommune

Statsforvalteren i Oslo og Viken har ferdigbehandlet søknad av 31.11.2021 med tilleggsinformasjon mottatt 01.03.2022 fra Lørenskog kommune, om tillatelse til utslipp av kommunalt avløpsvann fra Lørenskog kommune.