Forurensning

Oppdatert 05.01.2024

Statsforvalteren er forurensningsmyndighet for en lang rekke virksomheter og tiltak, og kan gi tillatelse til aktiviteter som kan medføre forurensning. Ansvarsområdene våre omfatter blant annet helse- og miljøfarlige kjemikalier, avfall og gjenvinning, luftforurensning og støy samt forurensning av vann og grunn.

Dette er noen av Statsforvalterens oppgaver etter forurensningsloven:

  • behandle utslippssøknader og føre tilsyn med landbaserte industribedrifter. Mange bedrifter trenger ikke egen tillatelse fra Statsforvalteren, men skal følge gjeldende forskrifter. Dette gjelder blant annet for pukk- og asfaltverk, fyringsanlegg og skipsverft.
  • behandle utslippssøknader og føre tilsyn med avfallsbehandlingsanlegg som avfallsdeponier, mottaks- og sorteringsanlegg, bilvrakplasser og behandling av avløpsslam.
  • behandle utslippssøknader og føre tilsyn med avløpsanlegg i store tettsteder.
  • behandle søknader om mudring, dumping og utfylling i sjø og vassdrag.
  • føre tilsyn med at virksomheter oppfyller leveringsplikten for farlig avfall og andre generelle plikter i forurensings- og avfallsforskriftene
  • følge opp områder med forurenset grunn og nedlagte kommunale deponier.
  • veilede og føre tilsyn med kommunene på områder der kommunen er forurensningsmyndighet.

Vis mer


Publisert 21.10.2022

Tillatelse etter forurensningsloven til utfylling av sand på Storøyodden i Bærum kommune

Statsforvalteren har ferdigbehandlet søknad fra Bærum kommune om tillatelse etter forurensningsloven til utfylling av sand på sandstrender på Storøyodden i Bærum kommune. 


Publisert 19.10.2022

Tillatelse etter forurensningsloven til utslipp i anleggsfase i forbindelse med utbygging av Fellesprosjektet Ringeriksbanen og E16 Jong - Krokskogen

Statsforvalteren har ferdigbehandlet søknad fra Nye Veier AS om tillatelse etter forurensningsloven til utslipp i anleggsfase i forbindelse med utbygging av Fellesprosjektet Ringeriksbanen og E16 Jong - Krokskogen. 


Publisert 17.10.2022

Tillatelse etter forurensningsloven til utslipp av kommunalt avløpsvann fra Nedre Romerike avløpsrenseanlegg

Statsforvalteren har ferdigbehandlet søknad av 30.06.2022 fra Nedre Romerike Avløpsselskap IKS, om tillatelse til utslipp av kommunalt avløpsvann fra Nedre Romerike avløpsrenseanlegg i Lillestrøm kommune.


Publisert 07.10.2022

Tillatelse etter forurensning til peling i sjø ved Lindøya fergebase i Oslo kommune

Statsforvalteren har gitt Ruter AS tillatelse etter forurensningsloven til mudring i form av peling i sjø ved Lindøya fergebase i Oslo kommune.


Publisert 03.10.2022

Midlertidig tillatelse til å motta og prosessere fett-slam ved Veas

Statsforvalteren i Oslo og Viken har gitt Veas selvkost AS midlertidig tillatelse etter forurensningsloven til å motta og prosessere fettslam.


Publisert 30.09.2022

Tillatelse etter forurensningsloven til mudring i Frognerkilen

Statsforvalteren i Oslo og Viken har gitt Oslo kommune, vann- og avløpsetaten, tillatelse etter forurensningsloven til mudring i Frognerkilen i forbindelse med etablering av ny pumpeledning for avløp. 


Publisert 30.09.2022

Tillatelse til terrenginngrep i forurenset grunn på Tjernsmyr - E18 Lysaker-Ramstadsletta

Statens vegvesen har fått tillatelse til terrenginngrep i forurenset grunn på Tjernsmyr i forbindelse med at det skal bygges en erstatningsdam for salamander.


Publisert 28.09.2022

Tillatelse etter forurensningsloven til mudring og utfylling ved Søly båthavn i Moss kommune

Statsforvalteren har gitt Moss seilforening tillatelse etter forurensningsloven til mudring og utfylling av masser i sjø ved Søly båthavn i Moss kommune.


Publisert 27.09.2022

Tilsyn med kunstgressbaner som benytter plastholdig innfyll

Statsforvalteren i Oslo og Viken har kontrollert om idrettsbaner har gjennomført nødvendige tiltak for å forhindre plastgranulat på avveie.


Publisert 26.09.2022

Tillatelse etter forurensningsloven til mudring i Slemmestadbukta i Asker kommune

Statsforvalteren har gitt Asker kommune tillatelse etter forurensningsloven til mudring i Slemmestadbukta i Asker kommune.