Grunnskole og videregående opplæring

Oppdatert 12.03.2024

Grunnopplæringen består av grunnskole og videregående opplæring. Opplæring på grunnskolenivå er et kommunalt ansvar. Fylkeskommunen har ansvar for opplæring på videregående nivå. Private skoler godkjent etter privatskoleloven kan også tilby grunnopplæring.

Statsforvalteren har ansvaret for at eksamen i grunnskolen og på videregående skole, nasjonale prøver og obligatoriske elektroniske kartleggingsprøver blir gjennomført etter gjeldende lover og retningslinjer.

Statsforvalteren veileder fylkeskommunale, kommunale og private skoleeiere etter opplæringsloven og privatskoleloven. Vi skal også føre tilsyn med at skoleeierne driver i samsvar med gjeldende lover og forskrifter.

Mobbing og andre former for krenkende ord og handlinger

Alle barn og unge har rett til et trygt og godt skolemiljø uten mobbing og krenkelser. Hvis du som elev ikke har det trygt og godt på skolen, skal skolen hjelpe til. Hvis skolen ikke hjelper til, kan du ta kontakt med oss hos Statsforvalteren. Vi har mer informasjon om hvordan du får en trygg skoledag uten mobbing. 

Klage til Statsforvalteren

Statsforvalteren behandler klager på enkeltvedtak etter bestemmelsene i opplæringsloven og privatskoleloven med tilhørende forskrifter. Hvis du ønsker å klage på et enkeltvedtak, sender du klagen til den instansen som har truffet vedtaket. Dersom denne instansen ikke gir medhold i klagen din, blir klagen automatisk sendt til Statsforvalteren for endelig behandling.

Vis mer

Utdanningsdirektoratet har samlet kunnskap og utviklet støtte til skoler og skoleeiere i arbeidet med kunstig intelligens (KI). Under finner du lenke til deres nettside.

Råd om kunstig intelligens i skolen | udir.no


Publisert 24.06.2019

Evaluering av nytt kapittel 9A i opplæringsloven

Deloitte har på vegne av Utdanningsdirektoratet utarbeidet evalueringsrapporten om nytt kapittel 9 A i opplæringsloven. Rapporten viser blant annet at flere elever blir hørt og får hjelp, men det er fortsatt ulik praktisering av regelverket og utfordringer i dokumentasjonsarbeidet på skolene. 


Publisert 12.06.2019

Ny film: Sosial læring og inkluderende læringsmiljø

Som en del av den nye lærerplanen lages det nå mange støttefilmer til bruk i skole og hjem. 3 minutter med gode tips til lærere og foreldre.


Publisert 01.11.2018

Støttemateriell til ny overordnet del av læreplanverket er publisert!

Ny overordnet del av læreplanverket blir gjeldende sammen med de nye læreplanene i 2020. Fylkesmannen anbefaler skolene å starte diskusjonen om verdiene og prinsippene i god tid før de nye læreplanene trer i kraft.


Publisert 01.06.2018

Eksamensvurderingene skal ikke være tilfeldig!

Fylkesmannen arrangerer derfor opplæring i samarbeid med Utdanningsdirektoratet. I to dager har sensorer i engelsk- og matematikkeksamen på 10. trinn vært samlet i Kristiansand og fått god og omfattende vurderingskompetanse.


Publisert 01.03.2018

Språkkommuner - frist 9. mars!

Språkkommuner er et tiltak i den nasjonale strategien for språk, lesing og skriving – Språkløyper. Fylkesmannen minner om fristen og oppfordrer kommunene til å søke!

 

 


Publisert 02.02.2018

Søk videreutdanning!

Søknadsperioden for videreutdanning for lærere, lærerspesialistutdanning, rektorutdanning barnehagelærere og styrerutdanning er i gang. Søknadsfrist er 1. mars.


Publisert 23.01.2018

Kompetanseutviklingsmidler i skolen – hva er hva?

Vi har flere statlige ordninger for kompetanseutvikling i skolen. Disse henger sammen og griper langt på vei inn i hverandre. Samtidig er ordningene ulike og det kan være utfordrende å holde styr på hva som er hva. Utdannings- og barnevernsavdelingen hos Fylkesmannen i Aust- og Vest-Agder ønsker derfor med denne artikkelen å gi en enkel oversikt over de tre tiltakene:

  • Desentralisert ordning for kompetanseutvikling i skolen
  • Kompetanse for kvalitet – videreutdanning for lærere
  • Kompetanse for kvalitet - regionale tilbud om videreutdanning for lærere.

Publisert 14.12.2017

Tall som teller - Statistikk om grunnskolen

I dag publiseres nye tall om statistikk for grunnskolen for skoleåret 2017-18 i GSI. Tallene viser oss at det i begge fylkene er mer enn dobbelt så mange gutter enn jenter som får spesialundervisning.


Publisert 27.10.2017

Hør på elevene!

Nå har skolene en mulighet til å høre hvordan elevene har det. Elevundersøkelsen åpnet 2.oktober. Fylkesmannen anbefaler alle skolene å la alle elevene fra 5. til og med 10. trinn ta Elevundersøkelsen.


Publisert 30.09.2017

Konferanse om psykisk helse og livsmestring i skolen

Fylkesmannen vil anbefale denne konferansen som arrangeres av Helsedirektoratet og Utdanningsdirektoratet.