Beredskap

Oppdatert 12.03.2024

Vi lever i et trygt og stabilt samfunn, men når samfunnet rammes av en stor hendelse eller krise, må vi ha en plan for hvordan vi skal håndtere situasjonen. Vi trenger planer for krisehåndtering og vi må øve på krisesituasjoner i tråd med planene. Alle aktører på sentralt, regionalt og lokalt nivå har ansvar for både å planlegge og øve. 

I tillegg til å øve egen kriseorganisasjon, har Statsforvalteren ansvar for jevnlig å øve kriseledelsen i kommunene. Statsforvalteren skal dessuten være en pådriver for øvelser som involverer andre regionale fagetater, for eksempel Forsvaret. 

Beredskap er en viktig del av samfunnsplanleggingen

En annen viktig oppgave for Statsforvalteren er å se til at vi i samfunnsplanleggingen tar beredskapshensyn, og at kommunene har egne kriseplaner.

Statsforvalteren skal koordinere den regionale atomberedskapen og bidra til at regionale og lokale etater utvikler planer for å kunne håndtere en atomulykke. Her er det Statens strålevern som er nasjonal fagetat.

Du er også en del av Norges beredskap

Hvis strømmen blir borte eller du blir isolert av været, bør du være rustet til å klare deg selv noen dager. Myndighetene ber oss derfor vurdere risiko og sårbarhet i eget hjem. Du bør tenke gjennom hva som kan skje, hvilke konsekvenser det kan få, og hvordan nettopp din familie kan håndtere det. Finn gjerne også ut hvem som kan trenge din hjelp og hvordan du kan bidra. De grunnleggende behovene de tre første døgnene av en krise er varme, mat, drikke, legemidler, hygiene og tilgang til informasjon. Mange av oss har allerede en god del av det vi trenger for å klare oss selv i noen dager, så det er ofte ikke så mye som skal til for å komme helt i mål. Her får du gode ideer til hva som bør være på plass i ditt eget beredskapslager.

Vis mer

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.

Publisert 20.12.2023

Oransje farevarsel om svært kraftige vindkast i delar av Rogaland og Agder

Eit stormsenter som nå ligg vest for Island, blir gjennom dagen forsterka og legg seg over Sør-Noreg midt på dagen torsdag. 


Publisert 07.06.2023

Omfattande varslingsprøve på mobilen

Onsdag 14. juni klokka 12.00 skal Nødvarsel på mobil testast i stor skala. Samtidig blir Sivilforsvaret sine tyfonar testa. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB)
og politiet ber nå folk om å førebu seg på denne omfattande varslingsprøva.


Publisert 01.03.2023

Noregs nest største militærøving i Rogaland og Agder

6.–24. mars gjennomfører Agder og Rogaland heimevernsdistrikt 08 den nest største militærøvinga i landet. Øvingsområdet blir heile Agder og Rogaland. Over 4 200 soldatar deltar dei tre vekene.


Publisert 16.02.2023

Stormen "Otto" kjem fredag ettermiddag. Farevarsel på oransje nivå i delar av Rogaland

Meteorologisk Institutt har sendt ut farevarsel om svært kraftige vindkast på oransje nivå for Sunnhordland og ytre delar av Rogaland fredag ettermiddag. Kva bør me gjera? 


Publisert 14.10.2022

Eigenberedskapsveka 2022

Har du det du treng for å klare deg sjølv i minst 3 døgn dersom vatn og straum plutseleg forsvinn?


Publisert 25.04.2022

Stor skogbrannfare i heile fylket -oransje nivå

Kombinasjonen av tørt vér, sol og vind gjer at det er stor gras- og lyngbrannfare i snøfrie område. Meteorologisk institutt har no sendt ut varsel om stor skogbrannfare, på oransje nivå, for heile Vestlandet. Varselet gjeld fram til det kjem nok nedbør til å motvirke brann i terreng.


Publisert 11.11.2020

Spørsmål og svar om innreise til Norge

Må alle som kjem frå utlandet opphalda seg i karantenehotell nå? Det er mange spørsmål som dukkar opp etter at regjeringa innførte smitteverntiltak i sist veke. Her kan du få svar. 


Publisert 01.04.2020

Finn fram krimboka, brettspelet og gå på påskeeggjakt – men gjer det i nærmiljøet

Me er heldige som har mange flotte turområde i Rogaland. Fylkesmannen i Rogaland hadde under normale omstende oppfordra rogalendingane til å bruka desse flittig. Men ikkje nå, viss du må reisa langt.


Publisert 09.02.2020

Ekstremværet Elsa: Varsel på raudt og oransje nivå

Meteorologisk instititutt har nå stadfesta at dei varslar raudt nivå for vasstand måndag kveld og natt til tysdag. Det er i tillegg oransje farevarsel for måndag førmiddag. Kva betyr dette for oss?

Publisert 14.01.2020

Ekstremvêret Didrik: Det blir ekstremt høg vasstand

Det er venta ekstremt høg vasstand natt til onsdag, rekna til 80–90 centimeter over høgda i tidevasstabellane. Varselet er nå på raudt nivå og dermed eit ekstremvarsel som har fått namnet Didrik