Klimaomstilling

Solceller på låvetak i Hjelmeland kommune.
Solceller på låvetak i Hjelmeland kommune. Foto: Dagfinn Hatløy.
Oppdatert 08.04.2024

Utsleppet av klimagassar i Noreg må ned for at vi skal nå dei internasjonale og nasjonale måla som er definerte i Parisavtalen og klimalova. Vi kan avgrense klimaendringane ved å redusere klimagassutslepp og å auke opptak og binding av karbon. Samtidig må vi erkjenne at klimaet alt er i ferd med å endre seg, og at vi må tilpasse oss eit endra klima.

Utsleppsreduksjonar

Statsforvaltaren skal arbeide for å redusere utslepp av klimagassar på ei rekkje område. Vi er bindeleddet mellom nasjonal klimapolitikk og kommunar og andre aktørar i fylket. Statsforvaltaren har dessutan ein viktig funksjon i å følgje opp planarbeidet i kommunane, både som rettleiar i kommunal planlegging og ved å fremje motsegn dersom planar er i strid med nasjonale retningslinjer. På landbruksområdet informerer og rettleiar vi om tiltak og verkemiddel som kan redusere klimagassutsleppa og auke opptak og binding av karbon. Vi jobbar for å formidle kunnskap og informasjon om klima til kommunane innanfor alle ansvarsområda våre. Dette gjer vi gjennom dialog med kommunane og gjennom samlingar, kurs og konferansar.

Klimatilpassing

I Noreg betyr klimaendringane i hovudsak høgare gjennomsnittstemperatur, auka nedbørintensitet, auka avrenning, færre dagar med snø, auka havnivå og konsekvensar for naturmiljøet. Endringane gir auka risiko for flaum, stormflo, skred (både jordskred og snøskred) og skader som følgje av overvatn. Klimaendringane har også meir sakteverkande effektar på natur og samfunn, som endringar i artar og økosystem og endra vilkår for naturbaserte næringar som fiskeri, landbruk og reiseliv. Klimaendringane har ulike konsekvensar i ulike område av landet, og nødvendige tiltak kan variere frå stad til stad. 

Statsforvaltaren skal bidra til at samfunnet klarer å avgrense den negative effekten av klimaendringane. Rolla vår er å ta avgjerder og vere rettleiar innan fleire av fagområda våre. Arealplanlegging har ei nøkkelrolle i klimatilpassingsarbeidet, og Statsforvaltaren rettleiar og kan komme med motsegn. Statsforvaltaren har dessutan ei sentral rolle innanfor regional samfunnstryggleik og beredskap, som omfattar tilsyn, rettleiing og risikoførebyggande arbeid, og handtering av akutte situasjonar. Landbruk, avløp, naturforvaltning og vassforvalting er andre fagområde der Statsforvaltaren kan vere med og bidra til at samfunnet er førebudd på å tole konsekvensane av et endra klima.

Vis meir

Berekraftige satsingar

Klimaomstilling er eitt av tre satsingsområde for Statsforvaltaren i Rogaland. Dei to andre områda er Kommunestruktur og Barn og unge. Gjennom samordna innsats skal me løfte satsingsområda og bidra til ei berekraftig framtid.

Klimaendringane er ein stor omfattande utfordring for samfunnet. I satsinga er hovudmålet vårt å bidra til å styrke kommunane sitt klimaarbeid. I samsvar med visjonen vår – me tek vare på Rogaland – skal me arbeide med klimatilpassing og reduksjon av klimagassutslepp i fylket. I 2021 er arbeidet med å reduserer klimagassutslepp prioritert.

Me skal arbeide for å

  • styrke klimakompetansen i kommunane og i deira arbeid med reduksjon av klimagasser og klimatilpasning.

  • synleggjere samanhengen mellom klimakrisen og naturkrisen.
  • synleggjere plan- og bygningsloven som verktøy for å nå FNs bærekraftsmål.

  • vere pådrivar for tverrsektorielt samarbeid og samordning mellom kommunar og regionalt nivå i arbeid relatert til klimaomstilling.

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.

Publisert 11.05.2021

Klimasmarte løsninger i jordbruket- samla informasjon til deg som bonde

Statsforvalteren i Vestland har utarbeidet en egen nettside kalt «Bondeboka». Bondeboka gir bonden en oversikt over regelverk, lovverk og ordninger bonden bør kjenne til. Her finner du også en oversikt over klimasmarte løsninger i landbruket.


Publisert 22.04.2021

Fortsatt mulig å søke om klimasatsmidler

I år er klimasatsmidlene for hele landet som på 100 mill. kr. Midlene skal fordeles på mange kategorier og hovedfristen var 15. februar, men det kan fortsatt søkes om tilskudd innen enkelte kategorier.


Publisert 22.03.2021

Utbygging på myrareal er konfliktfullt

Reguleringsplanen i Nordstøldalen i Sauda legger til rette for et nytt hyttefelt, deler av det på myr. Statsforvalteren har innsigelse til planen fordi den mangler vurderinger for hvilke konsekvenser utbyggingen får for biologisk mangfold, karbonrike areal og friluftsliv i området.


Publisert 08.03.2021

Innspill og innsigelser til planlegging av spennende boligområde på Sande i Sola

Områdeplanen legger opp til å etablere nye byggefelt sentralt i Sola kommune. Det er positivt at det fortettes i et område med forholdsvis god kollektivdekning, gangavstand til sentrumsfunksjoner og muligheter for et kortreist hverdagsliv. 


Publisert 04.02.2021

Løsningen er naturbasert- men hvordan?

Rapport fra arbeidet med kartlegging av forvaltningens behov for kunnskap, veiledning og brukerstøtte til ulike naturbaserte løsninger for klimatilpasning er nå publisert.


Publisert 29.01.2021

Statsvitenskapsstudent med klimavennlig agenda

Sander Vebø Byom skal lære mer om Rogalands klimautfordringer i praksisperioden hos Statsforvalteren.


Publisert 20.01.2021

Nye marine grunnkart for Stavanger

Norges Geologiske Undersøkelser (NGU) har i dag publisert at de første marine grunnkartene fra toktet i 2020 i Stavanger kommune er på vei.


Publisert 02.12.2020

Bonden og klimaomstilling

Det er mange nyhende om korleis me skal redusere klimagassutslepp og tilpassa oss til ein kvardag med våtare og villare ver. Landbruket er inga unntak. For å nemne nokre relevante omtala tema finn du Klimakur 2030, klimaavtalen mellom regjeringa og jordbruket, landbrukets klimaplan og klimakalkulator.


Publisert 16.11.2020

Regionalt arbeid med klimatilpasning

Det viktigste klimatilpasningstiltaket er å redusere utslipp, men endringer kommer og vi må forberede og tilpasse oss disse. Det er billigere å forebygge enn å reparere, og det er et nasjonalt mål om at samfunnet skal klimatilpasses.


Publisert 13.05.2020

Vegen mot nullutsleppsamfunnet- Klimakur 2030

Vi skal vera med å kutte over heile linja – smått og stort, lokalt, regionalt og nasjonalt, privat og offentleg. I vår uttale har me lagt stor vekt på område der Noreg og Rogaland kan gjere ein skilnad: Berekraftig arealbruk, energiproduksjon,  endring i forbruk, materialeffektivitet, maritime næringar og landbruk.