Landbruksforvaltning

Her blir det lagt ut informasjon som er retta mot kommunal landbruksforvaltning.

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.

Publisert 26.01.2022

Kompetanseplan for landbruksforvaltningen i kommunene

Her finn du kompetanseplanen for landbruksforvaltninga i kommunane for 2022.


Publisert 21.12.2021

Sett av 21. mars 2022 til Landbrukskonferansen

Landbruks- og matminister Sandra Borch er invitert og statsforvaltar Bent Høie kjem på konferansen. Kjem du? Set av dagen til den viktigaste møteplassen for landbruk og grøn næring, og få med deg faglege innlegg frå både Rogaland og inn- og utland. Hovudtema for konferansen er berekraftig landbruk i takt med framtidas behov.


Publisert 08.12.2021

19 område registrert som «Kulturhistoriske landskap av nasjonal interesse» (KULA-område) i Rogaland

KULA-område er landskap det er knytt nasjonale interesser til. Eigen rapport for Rogaland med 19 registrerte KULA-område er no klar. Frå før er Hordaland, Østfold, Troms, Buskerud, Agder og Akershus del av registeret. Registreringa frå Riksantikvaren skal bidra til å ivareta og utvikle nasjonalt viktige landskap.


Publisert 24.11.2021

Verdiskaping i utmark - potensiale for grøn lønsemd

5 prosent prosent av Norge er bebygd eller opparbeida areal. 95 prosent er utmark. Bruk av landet er å bruke utmarka. NIBIO la nyleg fram ein rapport som viser det fotosyntesebaserte ressursgrunnlaget for verdiskaping i utmark. Dette er skogbruk, utmarksbeite, reindrift, jakt og fiske og høstingsbruk.


Publisert 23.11.2021

Regelverk for spredning av plantevernmidler fra droner og andre luftfartøy

Etter forskrift om plantevernmidler er spredning av plantevernmidler fra luftfartøy forbudt. Dette gjelder også ved bruk av drone. Det er mulig å søke kommunen og Mattilsynet om dispensasjon fra forbudet.


Publisert 03.11.2021

Heiplansamling – dei kom frå aust og vest med mangt å tala om

Heia i Setesdal Vesthei, Ryfylkeheiane og Setesdal Austhei har stor verdi for dei nære bygdene. For jordbruk, vasskraft, naturbasert reiseliv, jakt og fiske. Heiane har variert flora og fauna. Verdiane blir forvalta gjennom ein regionplan kalla Heiaplanen. Rogalendinger, hordingar, egdinger og telemarkingar var nyleg samla til Heiplansamling i Bykle for å diskutere forvaltning av områda.


Publisert 22.10.2021

Inngrep i kulturlandskapet og reaksjon i tilskot

Landbruks- og matepartementet har vedteke ei endring i forskrift om produksjonstilskot og avløysartilskot i jordbruket § 4. Endringa gir landbruksforvaltninga eit betre verkty til å følga opp saker der det er gjort inngrep som øydelegg kulturlandskapet, eller der kravet om vegetasjonssone mot vassdrag er brote. 


Publisert 09.08.2021

Betre oppfølging av miljøkrava i forskrift om produksjonstilskot

Landbruks- og matdepartementet føreslår å endra §4 i forskrift om produksjons- og avløysartilskot. Endringa gjeld mogleigheita for å reagera på negative inngrep i kulturlandskapet og vegetasjonssone langs vassdrag, og vil gjera det lettare for landbruksforvaltninga å handtera trekk i tilskot. Det blir også mogleg med mildare og meir målretta reaksjonar enn dagens regelverk opnar opp for.   


Publisert 17.06.2021

Digitalt sal av mjølkekvotar

Den nye digitale løysinga for mjølkekvoteordninga blei lansert 25. mars 2021. No er den digitale løysinga operativ og det kan for fyrste gang gjennomførast ei ordinær salsrunde for mjølkekvotar digitalt.


Publisert 11.06.2021

Treng du nokon å snakka med?

Mange i landbruket opplev store vanskar med å få fatt i nok arbeidskraft i år. Stor usikkerheit og auka stress kan føra til at det blir for mykje for nokon. Norsk landbruksrådgiving, NLR tilbyr støtte til dei som treng nokon å snakka med gjennom si HMS-teneste!