Tilsyn med nedlagte kommunale deponi

Dato:
4. mai 2021 - 25. mai 2021
Sted:
Nordland
Kommune:
(videomøte)
Ansvarlig:
Klima- og miljøavdelinga
Målgruppe:
Alstahaug kommune, Vefsn kommune, Bodø kommune, Brønnøy kommune

I 2021 har Statsforvalteren i Nordland en tilsynsrunde på flere nedlagte kommunale deponi. Vi ønsker å undersøke om kommunene har gjennomført alle tiltakene i avslutningsplanene som de leverte på slutten av 90-tallet og begynnelsen av 2000-tallet, og få en oppdatert status på forurensningssituasjonen ved disse deponiene.

Publisert 08.06.2021

Tilsyn med 8 nedlagte deponier i år

I år har vi hatt tilsyn med nedlagte deponier/avfallsplasser i følgende kommuner:

  • Alstahaug kommune - Nyjord nedlagte deponi
  • Vefsn kommune - Skotsmyra nedlagte deponi
  • Bodø kommune - Bratten nedlagte deponi
  • Brønnøy kommune - Tverrøya nedlagte deponi
  • Nesna kommune - Handå nedlagte deponi, og Nesna Havn nedlagte deponi
  • Vågan kommune - Osan nedlagte deponi
  • Vestvågøy kommune - Myklevikmark nedlagte deponi

Tilsynsrapportene kan lastes ned under "dokumenter" på denne siden.

Bakgrunn

Statsforvalteren er forurensningsmyndighet for kommunale deponi som ble avsluttet før 1. mai 2002 da forskrift om deponering av avfall (forløperen til avfallsforskriften kapittel 9) trådte i kraft.

Sent på 90-tallet og tidlig på 2000-tallet ga vi pålegg til kommunene om å utarbeide en tiltaksplan for avslutning av gamle kommunale deponi. Tiltaksplanene ble utarbeidet etter en veileder fra Fylkesmannen. Statsforvalteren (da Fylkesmannen) godkjente disse tiltaksplanene og ga utslippstillatelse etter forurensningsloven. Vi har siden da avsluttet oppfølgingen av rundt hundre slike kommunale deponi i fylket.

I Nordland er det fortsatt 12 deponi i 11 kommuner som ikke har gitt tilstrekkelig eller tilfredsstillende tilbakemelding om gjennomføring av tiltaksplan, eller som fortsatt har krav om kontroll med sigevannet fra deponiene - og Statsforvalteren ønsker i år å få en oppdatert status fra kommunene på disse.

Tiltaksplanene/avslutningsplanene skulle omfatte plan for opprydding, overdekking og innsåing, tiltak for å hindre overflatevann til fyllinga, oppsamling og kontroll av sigevann, og på noen deponi var det også krav om gassmåling. Videre skulle kommunene ved behov gjennomføre grunnundersøkelser, og etablere saksbehandlingsrutiner som sikret at kommunen hadde registrert og gjort kjent områder der det var nedlagte deponier og sørge for at det ikke ble igangsatt bygge- og anleggsaktivitet på områdene før forurensingsgraden var tilstrekkelig kartlagt. Nøyaktig hvilke tiltak som var pålagt for det enkelte deponiet var avhengig av hvilken tiltaksklasse deponiet var satt i.


Bygging på nedlagte deponier

Miljødirektoratet har utarbeidet veiledningsmateriell for etablering av bygg på eller ved nedlagte deponier.

Veiledningsmateriellet skal være et verktøy for kommuner og statsforvaltere slik at de kan gjøre gode og riktige vurderinger i prosesser der det vurderes bygging på deponier.

Miljødirektoratet anbefaler generelt at det ikke bygges boliger, sosial infrastruktur (barnehager, skoler og helse- og velferdsbygg) eller næringsbygg (f.eks. kontorer, industri, lager) på nedlagte deponier hvor det er gassdannelse eller i randsonen til disse deponiene. Helsedirektoratet støtter denne anbefalingen. Dersom det likevel søkes om å bygge på eller i randsonen til nedlagte deponier, må det kunne dokumenteres at dette er helse- og miljømessig forsvarlig.

 

Nasjonal kartlegging av nedlagte deponier i regi av Miljødirektoratet

Miljødirektoratet har tidligere i år sendt ut e-post til alle landets kommuner om et pågående kartleggingsprosjekt der de ber kommunen legge inn informasjon om de nedlagte deponiene. Alle nedlagte deponier skal registreres, også de som tidligere er registrert i Grunnforurensning. For sistnevnte er det kun supplerende informasjon som vil bli etterspurt.

Med deponi menes alle former for deponi og avfallsfyllinger hvor det er deponert avfall eller større mengder biologisk nedbrytbart materiale; eksempelvis mat- og hageavfall, trerøtter, papir, papp, trevirke, bark og naturstoffer (ull og bomull). 

Fristen for innsending av opplysninger er overskredet, men det er fortsatt mulig å fylle ut skjema via nettsiden til prosjektet. Vi oppfordrer alle kommuner til å legge inn informasjon om nedlagte deponier i kommunen på nettsiden for Nasjonal kartlegging av nedlagte deponier.