Fiskeforvaltning

Oppdatert 14.02.2024

Statsforvalteren har ansvar for forvaltningen av laks, sjøørret og sårbare bestander av innlandsfisk.

Statsforvalteren har også ansvaret for alle fiskearter i forhold til vassdragsregulering. Statsforvalteren samler inn fangststatistikk fra laks- og sjøørretfisket, registrerer deltakelse i sjølaksefisket og deler ut tilskudd fra det statlige fiskefondet. Overvåking er viktig for å kunne ta vare på og styrke fiskebestandene. Statsforvalteren har tett kontakt med grunneiere og jakt- og fiskelag, og samarbeider tett med politiet, Statens naturoppsyn og Kystvakten om oppsyn med fiskeressursene.

Miljødirektoratet har ansvar for fiskereguleringer i elv og sjø, og utarbeider forskrifter for fiske av laks og sjøørret.

Fylkeskommunen har ansvar for innlandsfisk av ikke-truede bestander. Fylkeskommunen har også ansvar for tildeling av fiskeoppdrettskonsesjoner.

Vis mer


Publisert 08.05.2018

Fangststatistikk for laks og sjøaure i Møre og Romsdal 2017

I 2017 vart det rapportert inn ein totalfangst av avliva og gjenutsett laks frå elvane i Møre og Romsdal på omlag 38 tonn. Dette er på same nivå som i 2016. Surna hadde størst fangst i fylket med totalt 6,2 tonn laks i 2017, medan det i 2016 vart fanga 8,2 tonn laks.


Publisert 18.08.2017

Film av gyteklar pukkellaks i elva Driva

Ved feltarbeid dokumenterer fiskeforvaltar Leif Magnus Sættem gyting av pukkellaks i Driva. Slike opptak er tidlegare ikkje kjent frå vår del av landet. Filmscena utfyller dei mange presseoppslaga om den spesielle laksearten denne sommaren.


Publisert 27.06.2017

Åpning av fiskesperra i Driva

Statssekretær i Klima- og miljødepartementet Lars Andreas Lunde stod for den offisielle åpninga av fiskesperra i Driva mandag 26. juni. Det var Miljødirektoratet som inviterte til markeringa av Norges største fysiske fiskesperre.


Publisert 12.05.2017

Endringar i forskrifter for fiske i sjø

Med bakgrunn i den negative utviklinga for sjøaure og laks i Møre og Romsdal har Fylkesmannen kome med endring av forskrifter knytt til fiske i sjø.


Publisert 16.03.2017

Fiskesesongen 2016 i elvane i Møre og Romsdal

2016 var ein normalsesong for fangst av laks, men meir av fangsten vart gjenutsett. Fangstane av sjøaure i fylket er framleis på eit lågnivå og det er kritisk for sjøauren i Driva.


Publisert 22.07.2016

Lite fisk i flomelvane

Det har vore lite regn i vår og sommar. Difor har det vore svært lite vatn i dei elvane som ikkje blir forsynt av vatn frå snøsmeltinga i høgfjellet. Det har ført til at laks og sjøaure som er på veg mot elvane for å gyte har blitt ståande i fjorden. Dette har ført til eit aktivt fritidsfiske etter laks og søaure i sjøen.


Publisert 09.11.2015

Arbeidet med sperra i Driva går nå inn i en aktiv fase

Hovedentreprisen er nylig lagt ut på anbud, med anbudsfrist 7. desember 2015.  Antatt byggestart av selve sperra er satt til 1. februar 2016, med ferdigstillelse 1. juli 2017.

Informasjon om Fiskesperre Driva, samt lenke til anbudsdokument på Doffin finner du  på informasjonssida om Drivaregionen.

Følg med på www.drivaregionen.no.


Publisert 24.08.2015

Drivaregionen - informasjonsside

I dag slippes informasjonssida om drivaregionen www.drivaregionen.no.


Publisert 04.04.2014

Fiskerettshavarar må organisere seg

Ny forskrift krev at fiskerettshavarane må organisere seg i eit felles lag.


Publisert 06.06.2013

Sjølaksefiske ved utløpet av vassdrag

I fredingstida for det enkelte vassdraget er det forbode å fiske nærare utløpsosen enn 100 m. I fisketida (som gjeld for fiske etter sjøaure) er det berre tillate å fiske med stong eller handsnøre frå land eller båt. Fiske med fastståande reiskap er ulovleg.