Skogbruk

Oppdatert 20.12.2023

Statsforvalterens oppgaver innenfor skogbruk er knyttet til den langsiktige forvaltningen av skog som ressurs for lønnsom næringsvirksomhet. I samarbeid med andre aktører er Statsforvalteren også engasjert i arbeidet for større verdiskaping basert på trevirke som råstoff.

Statsforvalteren skal være en pådriver for økt bruk av trevirke som bygningsmateriale og til produksjon av bioenergi. Det er også et viktig mål å bidra til at vi har en infrastruktur som kan sikre en effektiv og lønnsom hogst, samtidig som næringen tar hensyn til miljøet. Statsforvalteren gir veiledning og bistand til kommunene på områder som landbruksveier, skogskader, bioenergi, skogskjøtsel og miljøspørsmål. Andre arbeidsområder er koordinering av skogbruksplanleggingen i fylket, forvaltning av skogfondsordningen, tilskuddsforvaltning og kontrolloppgaver.

Vis mer

Lytt til podkast

Veit du kvifor vi er mest opptatt av å hente ut grantømmer frå skogane i Møre og Romsdal? Og veit du kvifor vi bør la noko skog stå heilt urørt?


Publisert 11.11.2021

Fylkesskogsamling på god gammel lest

Med alle dei innskrenkingar koronapandemien har ført med seg, kunne vi endeleg invitere til fylkesskogsamling i Kristiansund 27. – 28. oktober. Utfordringar med å etablere ny skog var den raude tråden i programmet.


Publisert 28.10.2021

Oppstartsmøte for prosjekt «Analyse av flaskehalsar på kommunalt vegnett»

Onsdag 19. oktober arrangerte Kystskogbruket i samarbeid med Statsforvaltaren i Møre og Romsdal eit oppstartsmøte for «Analyse av flaskehalsar for tømmertransport og anna godstransport på kommune- og fylkesvegar i Møre og Romsdal»


Publisert 13.10.2021

Statsforvaltaren med fagsamling for den kommunale skogforvaltninga

Om ikkje det vert planta meir skog i Møre og Romsdal, risikerer vi å miste produktive skogareal. Dette ønsker Statsforvaltaren å forhindre.  


Publisert 15.04.2021

Søker fleire skogplantarar no!

Rundt 1 million skogplanter skal plantast ut i Møre og Romsdal i 2021. Innreiseforbod for utanlandske arbeidarar gir utfordringar. Kjem ikkje plantene i jorda vil dei bli kasta!


Publisert 07.04.2021

Skogfondet veks – medan skogane i fylket treng meir planting og pleie

Skogeigarar i Møre og Romsdal har over 64 millionar kroner inneståande i fond. Samtidig har skogen i fylket eit stort behov for nyplanting og ungskogpleie.


Publisert 01.02.2021

Skogåret 2020 – mykje hogst og utfordring i planting

Hogst av skog heldt eit høgt nivå i Møre og Romsdal i 2020. Samstundes er det utfordringer i nyplanting og ungskogpleie.


Publisert 15.12.2020

Kommunane tar godt vare på skogen

Frå og med 2020 tok kommunane over mynde og tilskot til ordningar rundt skogdrift og skogvegbygging i fylket. Dei har gjort ein god jobb.


Publisert 28.09.2020

Tar kloke val i bygging av skogsvei

Dei siste to åra har skogeigarar i Møre og Romsdal fått tilbod om rådgjeving frå profesjonell vegplanleggjar på eit veldig tidleg stadium. Det har gitt gode resultat.


Publisert 15.07.2020

Gjødsling av skog i Møre og Romsdal

I regi av Allskog vert det no gjødsla skog med helikopter i Molde, Gjemnes og Surnadal kommunar. Til saman skal rundt 7 000 daa gjødslast. Dette er mest eldre granskog som skal avverkast om rundt 10 år. Skoggjødsling er eit vinn/vinn tiltak for skognæring og klima.


Publisert 06.05.2020

Foryngingsplikt og foryngingskontroll

Skogeigar si plikt til å fornye skogen etter hogst er ein naudsynt del av eit langsiktig og berekraftig skogbruk. Skog er ein fornybar ressurs, men det krev normalt oppfølgjande tiltak. Kommunane som skogbruksmynde har ansvar for å følgje opp foryngingsplikta ved foryngingskontroll.