Landbruk og mat

Sammensatt bilde av tre som spirer, traktor i arbeid og geiter
Oppdatert 26.11.2024

Den viktigste samfunnsoppgaven til norsk landbruk er å sikre nok, trygg og variert mat av god kvalitet. Men landbruket bidrar også til bosetting og næringsliv over hele landet, miljøgoder som bevaring av biologisk mangfold, kulturlandskap og skogens og jordas funksjon som karbonlager. Landbruket spiller også en viktig rolle for å videreføre tradisjonell kunnskap og kultur.

Det er et politisk mål å opprettholde et levende landbruk i hele landet. Statsforvalteren skal bidra til at den nasjonale landbrukspolitikken blir gjennomført, ved hjelp av informasjon, forvaltning av virkemidler og lokalt tilpassede tiltak. Statsforvalteren skal blant annet

  • gi råd og bistand til kommunene
  • kontrollere kommunene
  • behandle klager på kommunale vedtak innenfor landbrukslovgivningen
  • arbeide sammen med andre regionale etater og organisasjoner for næringsutvikling innenfor jordbruk og skogbruk
  • arbeide for å nå nasjonale målsettinger for omlegging til økologisk landbruk
  • arbeide for å begrense nedbygging av dyrket og dyrkbar jord og skog

Statsforvalteren veileder også kommuner, organisasjoner, næringsaktører og bønder om mulighetene som finnes i det offentlige systemet. Statsforvalteren støtter opp under aktiviteter knyttet til utvikling og bevaring av regionale matkulturer, kunnskapsoppbygging om mat og kunnskap om mat og helse, spesielt rettet mot barn og unge.

Andre viktige offentlige aktører innen landbruk er

Vis mer

dfsadf


30.06.2025

Oppstart av verneprosesser - Frivillig vern av skog

Statsforvalteren har sendt ut et varsel om oppstart av verneprosesser for 10 områder i Stor-Elvdal, Trysil, Dovre, Lom, Nord-Fron, Sør-Fron, Nordre Land og Sør-Aurdal kommuner. 


27.06.2025

Landbruksfaglig samling

Statsforvalteren i Innlandet, Innlandet fylkeskommune og Innovasjon Norge har gleden av å invitere alle ansatte ved landbrukskontorene til den første felles samlingen for Innlandet på tvers av fagområder. 


27.06.2025

God tilbakemelding til Statsforvalteren på 2024-resultatet

I 2024 ble alle våre rundt 300 oppdrag for departementer og direktorater løst uten avvik. Regnskapet gikk i balanse og er godkjent uten anmerkninger fra Riksrevisjonen. Statsforvalteren i Innlandet er godt fornøyd med tilbakemeldingen på fjorårets innsats.


25.06.2025

Ny veileder med nye satser for RMP 2025

Innlandet har fått 259,2 mill kr til disposisjon for årets RMP-tiltak i Jordbruksavtalen. Midlene er fordelt på tiltakene og de oppdaterte satsene finner du i den nye veilederen. 


24.06.2025

Status og muligheter for økologisk landbruk i Innlandet er kartlagt

Stortinget har satt mål om 10 % økologisk produksjon innen 2032 og har lagt fram en ny nasjonal stategi for økologisk landbruk. Hvordan står det til her i Innlandet, og hvilke muligheter har vi for å styrke produksjonen her?   


24.06.2025

- Vi må finne løsninger som balanserer vekst og vern

Matproduksjon, rovvilt, naturmangfold og plansaker – det krevs god balanseevne i den nye jobben til Eli Blakstad. Etter 100 dager som miljø- og landbruksdirektør hos Statsforvalteren er hun blitt mer opptatt av rent vann og at produktiv skog må beskyttes bedre. Og - at innlendinger må være mer frempå i Oslo. 


04.06.2025

Tiltaksplanene for villrein må bli mer forpliktende

En mangeårig og grundig prosess ligger bak forslaget til tiltaksplan for villrein i Rondane som nå er på høring. Dette har vært en viktig prosess for å sette villreinens utfordringer på dagsorden. Planen har mange gode tiltak vi i fellesskap skal jobbe videre med. Men vi må gjennomføre de viktigste tiltakene først. 


04.06.2025

Tiltaksplanene for villrein må bli mer forpliktende

En mangeårig og grundig prosess ligger bak forslaget til tiltaksplan for villrein i Rondane som nå er på høring. Dette har vært en viktig prosess for å sette villreinens utfordringer på dagsorden. Planen har mange gode tiltak vi i fellesskap skal jobbe videre med. Men vi må gjennomføre de viktigste tiltakene først. 


28.05.2025

Naturmangfold i jordbrukslandskapet - feltkurs

Dette er arrangement nr. 2 i en kursserie om naturmangfold i jordbrukslandskapet i 2025. Kurset foregår ute i terrenget og med transport i deltakernes egne biler mellom ekskursjonslokalitetene. Deltakerne må ta med egen mat og drikke for dagen.


23.05.2025

Ny tiltaksplan for jordbruket i Innlandet

Som Norges største matregion har Innlandet en viktig oppgave med å ta vare på og videreutvikle jordbruket. Den nye tiltaksplanen er et verktøy nettopp for å gripe mulighetene jordbruket vårt byr på.


23.05.2025

Gode råd for bygging av lønsame lausdriftsfjøs

For alle som skal bygge om til lausdrift for mjølkekyr, er det viktig å velje løysingar som gir lønsemd i produksjonen. Nå finst det gode råd å få.


22.05.2025

Kursrekke om naturmangfold i jordbruket

I dag, 22. mai, markerer vi FNs internasjonale dag for biologisk mangfold med et nettseminar om naturmangfold i jordbruket. Du finner lenke til å delta på seminaret på siden med informasjon om kurs om naturmangfold i kurskalenderen vår.


16.05.2025

Ny veileder til regionale miljøkrav for jordbruket i Innlandet

Regionale miljøkrav for jordbruket (RMK) er innført i 2025. Bonden må sørge for at det settes igjen buffersoner som skal hindre erosjon og avrenning mot vann.


14.05.2025

Organisasjonen Grimsdalen er nominert til den nasjonale kulturlandskapsprisen

Organisasjonen Grimsdalen er foreslått som kandidat til den nasjonale kulturlandskapsprisen 2025 for sitt mangeårige arbeid med å bevare og videreutvikle dette unike kulturlandskapet.


07.05.2025

Kommunale jordvernstrategier

Statsforvalteren i Innlandet oppfordrer kommunene i Innlandet til å utarbeide kommunale jordvernstrategier. Kommunene kan søke Landbruksdirektoratet om tilskudd til å utarbeide jordvernstrategi. Søknadsfristen er 15.mai.


30.04.2025

Kronprins Haakon deltar på skogdag i Våler og Åsnes

H.K.H. Kronprins Haakon besøker skogene i Våler og Åsnes tirsdag 13. mai. Gjennom dagen vil Kronprinsen få et innblikk i viktigheten av god forvaltning av skog og balansen mellom skogen som rekreasjonsområde, næringsområde og naturmangfoldsområde. 


29.04.2025

Tilskudd fra klima- og miljøprogrammet første søknadsomgang 2025

Etter første søknadsrunde i 2025 er det innvilget 2 264 000 kroner til tiltak som kan styrke kunnskapen om klima- og miljøutfordringene for jordbruket og hvordan vi best kan løse dem.


29.04.2025

Webinar for kommunene om melding ved produksjonssvikt

Ved mistanke om skade på avling skal skaden meldes til kommunen omgående.  Kommunene inviteres til webinar om temaet melding ved produksjonssvikt. 

 


25.04.2025

AR5 Feltkurs i Sel

NIBIO i samarbeid med Statsforvaltaren inviterer til AR5 feltkurs i Sel kommune tysdag 17.juni. Kurset er for fagansvarlege innan landbruk og andre som skal jobbe med ajourføring av AR5 i kommunane.


25.04.2025

AR5 Feltkurs i Stange

NIBIO i samarbeid med Statsforvaltaren inviterer til AR5 feltkurs i Stange kommune tysdag 3.juni. Kurset er for fagansvarlege innan landbruk og andre som skal jobbe med ajourføring av AR5 i kommunane.


Flere nyheter Få nyhetsvarsel