Hvor går grensen for å melde inn bivirkninger etter koronavaksinasjon?

Det er den siste tiden vært tema hvor grensen for melding om bivirkninger tilknyttet koronavaksinasjon ligger, når dette er vaksiner som per nå har betinget godkjenning. Registeret over bivirkninger etter vaksinasjon meldt til helsepersonell (BIVAK) har svart ut dette.

Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.

Publisert 26.08.2021

Dette sier BIVAK/FHI:

Fordi dette preparatet er nytt har vi ikke fullstendig kunnskap om bivirkninger, og det er ønskelig at helsepersonell melder uvanlige og uventede hendelser ved enhver mistanke om at det skyldes vaksinen. Så første bud er at må foreligge en mistanke om sammenheng med vaksinasjon.

Det er vanskelig å angi en eksakt tidslinje for hvor lenge man skal følge opp og anse en hendelse som bivirkning. Ut ifra dataene som foreligger fra studiene på vaksinen og erfaring fra bruk vet vi mye om de vanligste bivirkningene etter mRNA-vaksinene: disse oppstår 1-2 dager etter vaksinasjon, og varer i noen få dager, og sjeldent mer enn 5 dager etter vaksinasjon. Det har liten nytteverdi å melde om svært vanlige, kjente forbigående bivirkninger som hodepine, utmattelse, uvelhetsfølelse, feber, kvalme og smerter i kroppen – slike meldinger vil ikke bidra til økt eller ny kunnskap om vaksinene.

Bud to er at det er viktigst å melde fra ved mistanke om: ​​​

  • nye bivirkninger som ikke er nevnt i pakningsvedlegget
  • uventede bivirkninger
  • alvorlige bivirkninger (se alvorlighetskriterier)
  • mulig vaksinesvikt (alvorlig covid-19 sykdom etter fullført vaksinasjon)

Kontaktpersonar