Økonomisk sosialhjelp

Oppdatert 23.02.2024

Den som ikkje greier å forsørgje seg sjølv, kan søkje om sosialhjelp. Hjelpa kan ytast som bidrag, lån eller garanti for lån. Økonomisk sosialhjelp skal først og fremst vere ei mellombels yting, og meininga er at den som søkjer hjelp, skal bli i stand til å hjelpe seg sjølv etter kvart. Søknader om sosialhjelp skal sendast til Nav-kontoret i kommunen.

Økonomisk sosialhjelp er ei mellombels støtte som skal dekkje nødvendige utgifter til å leve og bu. Før du kan få sosialhjelp må du utnytte moglegheitene dine til å forsørgje deg sjølv. Det kan til dømes vere arbeid, andre inntekter eller eigne midlar. Dersom du treng hjelp til å finne ut kva moglegheiter du har, kan du kontakte Nav for å få råd og rettleiing. 

Hovudansvaret for sosialtenesta ligg i kommunane, og det er Nav-kontora som tek hand om kommunens oppgåver på dette området. Det er rettleiande retningslinjer for kor mykje stønad kvar enkelt kan få tildelt, men kommunane har rett og plikt til å bruke skjønn og vurdere kvar sak for seg.

Dei rettleiande satsane i dei statlege retningslinjene omfattar utgifter til heilt grunnleggjande behov, som mat, klede, kommunikasjon, hushaldsartiklar og hygiene med meir, og tek vidare omsyn til andre sider av dagleglivet, som fritid og sosiale behov. Utgifter til andre nødvendige ting, som bustad, straum og oppvarming, bustad- og innbuforsikring og innbu og utstyr inngår i livsopphaldet, men er ikkje inkludert i dei rettleiande satsane sidan dette er utgifter som varierer mykje. Nav skal ikkje ta omsyn til om familien har barnetrygd når dei vurderer søknader frå familiar med barn.

Du kan klage

Dersom du søkjer om sosialhjelp og får avslag frå Nav, kan du klage på vedtaket. Dersom Nav er samd i klagen din, vil dei endre avgjerda og ta kontakt med deg for å gi deg hjelpa du har rett på. Dersom Nav er usamd i klagen din, sender Nav klagen din vidare til Statsforvaltaren. Statsforvaltaren behandlar klagen og svarer deg med eit brev.

Statsforvaltaren har også eit tilsynsansvar som gir rett og plikt til å føre tilsyn med om kommunen oppfyller pliktene sine etter kapittel 4 i lov om sosiale tenester i Nav. Kapittel 4 regulerer dei individuelle tenestene i lova, blant anna økonomisk stønad.

Gjeldsrådgiving

Kommunen skal tilby innbyggjarane sine økonomisk rådgiving eller gjeldsrådgiving i tråd med lov om sosiale tenester. Denne rådgivingstenesta er som regel eit tilbod ved det lokale Nav-kontoret. Statsforvaltarens oppgåver er retta mot kommunane og omfattar blant anna å gi opplærings- og kurstilbod til dei tilsette som jobbar med dette i kommunen.

Vis meir


Publisert 29.06.2017

Dekning av nødvendig livsopphold ved straffegjennomføring i overgangsbolig

Kriminalomsorgen har ansvar for det daglige livsoppholdet når straffegjennomføring skjer i overgangsbolig.


Publisert 12.06.2017

Aktivitetsplikt for personer under 30 år som tildeles sosialhjelp

Vilkår om aktivitet skal bidra til å motivere og påvirke tjenestemottaker til å komme seg ut av en vanskelig livssituasjon.


Publisert 03.05.2017

Video med råd om økonomisk hjelp fra NAV

Statens helsetilsyn har laget film om opplysning, råd og veiledning etter sosialtjenesteloven paragraf 17.


Publisert 28.02.2017

Presentasjoner fra kurs i lov om sosiale tjenester i NAV

Fylkesmannen arrangerte kurs i desember 2016 og januar 2017 for ansatte på NAV som til daglig jobber med lov om sosiale tjenester på NAV-kontor.


Publisert 07.02.2017

Samarbeid mellom barnevern og NAV skal styrkes

Nye felles retningslinjer skal bedre koordinering og samordning av tjenester til familier som er i en sosialt og økonomisk vanskelig situasjon og ungdom som mottar etterverntiltak.


Publisert 19.12.2016

Statlige veiledende retningslinjer for økonomisk stønad for 2017

Arbeids- og sosialdepartementet har justert veiledende retningslinjene for økonomisk stønad til livsopphold for 2017. Endringene trer i kraft fra 1. januar 2017.


Publisert 21.09.2016

Jobber du med økonomisk rådgivning?

Fylkesmannen gir støtte til deltakeravgiften til den nasjonale konferansen Penger til besvær 2016 i Oslo 31. oktober 1. november.


Publisert 28.06.2016

Nye livsoppholdssatser for personer under gjeldsordning fra 1. juli 2016

Er du under gjeldsordning eller har utleggstrekk i lønn, har du rett til å beholde tilstrekkelige inntekter til å dekke nødvendige kostnader til underhold.


Publisert 24.11.2015

NAV må vente med å kreve aktivitetsplikt!

Lovendringen om plikt til å stille vilkår om aktivitet ved tildeling av stønad til livsopphold, kan ikke brukes før den trer i kraft.