Rapport om salg og produksjon av økologisk mat

Økologiske grønnsaker og egg fra Krossvoll Gard på Klepp. Foto: Krossvoll Gard

Landbruksdirektoratet har lagt fram sin årlige rapport: økologiske bakerier og serveringssteder med økt salg.

Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.

Publisert 27.03.2023

Størst omsetningsvekst har bakerier og serveringssteder, samt grossistledd med respektive 20 prosent og 25 prosent økning fra 2021. Dermed nærmer bakerier og serveringssteder seg nivået av økologiske produkter som før pandemien.

Omsetningen av økologisk mat i dagligvarehandel har gått ned etter to sterke pandemi-år. Omsetningen av konvensjonelle produkter har også gått ned, men i noe mindre grad. Fordi omsetning er oppgitt i verdi og ikke i mengde, er det vanskelig å fastslå om forbruket har endret seg. Likevel kan tallene tolkes slik at forbruket av økologiske matvarer er på samme nivå som før pandemien, justert for prisvekst og inflasjon.

Stabilt, men fremdeles lite økologisk areal i Rogaland

Mens flere regioner i Norge opplever en nedgang av arealet som blir drevet som økologisk, eller som er under omlegging (fra 5,6 prosent av jordbruksarealet i 2012 til 4,5 prosent i 2022), har Rogaland ligget stabilt. Men fremdeles er andelen økologisk drevet areal på et lavt nivå i Rogaland, med ca 0,8 prosent av jordbruksarealet. 

Derimot har antallet gårder med økologisk areal eller areal under omlegging økt fra 54 i 2012 til 67 i 2022. Flere økologiske bønder driver med småskala grønnsaksdyrking, som andelslandbruk og markedshager. Disse selger produktene sine direkte til forbrukerne. Statsforvalteren noterer seg også økende interesse for å kjøpe økologisk kjøtt direkte fra produsent på bestilling. Salgstall for direktesalg er vanskelig å fange opp, og fører til at statistikken som oftest ikke gir fullstendig oversikt.

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.