Barn og unge

Barn og unge er eit tverrfagleg satsingsområde hos Statsforvaltaren i Rogaland.

FN sin barnekonvensjon er sentralt i arbeidet med barn og unge. Barnekonvensjonen gjeld for alle barn utan forskjellsbehandling og utan omsyn til rase, kjønn, språk, religion, opphav, funksjonshemming eller meining.  

Ved alle handlingar som angår barn skal barnet sitt beste vere eit grunnleggande omsyn og det er staten og kommunane sitt ansvar å sette barnerettigheitene i verk. Me har sett følgande mål for arbeidet med utgangspunkt i FN sin barnekonvensjon

  • Barn skal beskyttast mot ein kvar form for diskriminering (art. 2)
  • Barnet sitt beste er eit grunnleggande prinsipp i all offentleg forvaltning  (art. 3) 
  • Barn har rett til liv og utvikling ( art. 6)
  • Barn har rett til å bli høyrtog skal få medverke i saker som angår dei (art. 12) 

Samordna innsats 

Statsforvaltaren i Rogaland er pådrivar for tverrfagleg og tverrsektorielt samarbeid for barn og unge, og jobbar for varige strukturar etter 0-24 samarbeidet.  

Me jobbar for at barn og unge skal få hjelp og tenester på eit tidleg tidspunkt og utan brot i tenestelinene i sin kommune.

Målgruppa for arbeidet vårt er alle som legg til rette for eller arbeider med barn og unge, ungdomsråd og politikarar, politisk og administrativ leiing i kommunane, fylkeskommunen, og private og frivillige velferdsorganisasjonar og helseføretak. 

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.

Publisert 11.05.2021

Valdsførebyggande verktøy i barnehage og skole

Statsforvaltaren i Rogaland samarbeider med Ressurssenter om vald, traumatisk stress og sjølvmordsførebygging (RVTS Vest) om implementering og informasjon av dei digitale valdsførebyggande verktøya «Snakke med» og «Jeg vet» i barnehage og skule. Målgruppa er  alle tilsette som i sitt arbeid snakkar med barn, skole- og barnehageleiing samt tilsette som legg til rette for kommunen sitt arbeid med valdsførebygging, t.d i kommunen sitt planarbeid mot vald.


Publisert 06.05.2021

Oppvekstkonferansen 2021

Tema for årets Oppvekstkonferanse er barn og unges medvirkning og psykiske helse når vi skal håndtere utfordringer som følge av pandemien.


Publisert 24.11.2020

Tidlig oppdagelse av utsatte barn og unge

Gjennom «koronakrisen» har oppmerksomheten rundt utsatte barn og unge blitt forsterket. Både Fylkesmannen og kommunene har bidratt til å sette temaet på dagsorden og vist både evne og vilje til å løse utfordringene på best mulig måte. Samtidig er det behov for langsiktige planer og rutiner som er kjent for både ansatte, barn, unge og familier når en bekymring eller krise oppstår.


Publisert 20.11.2020

Markering av Barnedagen 20. november 2020

FNs internasjonale barnedag markeres den 20. november hvert år for å fremme internasjonal samhandling og å gjøre barn over hele verden bevisste på deres rettigheter. I år vil barnedagen særlig sette søkelys på barnas hverdag og fremtid, og hvordan den er blitt påvirket av koronapandemien.


Publisert 20.10.2020

Oppvekstkonferansen 2020

Hvordan går det med våre mest sårbare under koronapandemien, og hvordan kan kommunene ivareta disse barna i den nåværende situasjonen?

Den årlege oppvekstkonferansen set fokus på barn og unge som av ulike grunnar strevar med livet. På grunn av utviklingen av koronasituasjonen blei konferansen som skulle vært arrangert i juni i år avlyst. Vi vil i staden arrangere eit webina som set søkelyset på situasjonen for utsette barn og unge. Korleis har det vært for barn og unge i det halvåret vi nå har vore gjennom, kva har vore dei viktige tiltaka i kommunane og korleis kan kommunane planlegge for det vidare arbeidet?


Publisert 10.09.2020

Oppvekstprofiler -sammenstilling av statistikk for barn og unge

Oppvekstprofiler for alle landets kommmuner viser noen av kommunens styrker og utfordringer. Profilene kan benyttes i planarbeidet for barn og unges oppvekstmiljø.


Publisert 02.07.2020

Arbeidet mot tvangsekteskap, kjønnslemlestelse, æresrelatert vold og negativ sosial kontroll - beredskap i sommerferien

Barn og unge har rett til beskyttelse mot tvangsekteskap, kjønnslemlestelse, æresrelatert vold og negativ sosial kontroll. Tjenestene for barn og unge i kommuner
og fylkeskommuner har en viktig rolle i arbeidet med å forebygge og gi hjelp på dette området.


Publisert 28.05.2020

Inn på tunet-tilbod til sårbare barn og ungdom

Inn på tunet er tilrettelagte og kvalitetssikra velferdstenester på gardsbruk. Tenestetilboda er retta mot eit breitt spekter av tenesteområde, blant anna barne- og familievern, barnehage, grunnskule og vidaregåande skule. I samband med Regjeringas tiltak retta mot sårbare barn- og unge, peiker landbruks- og matminister Olaug Bollestad på Inn på tunet som eit viktig satsingsområde.


Publisert 07.04.2020

Tverrfaglig og tverretatlig samarbeid – viktigere enn noen gang

Covid-19 startet som en helsehendelse, men ble raskt en utfordring som går på tvers av de fleste fagfelt som er i kontakt med barn og unge. Dette viser betydningen av og behovet for tverrfaglig og tverretatlig samarbeid og at det er viktigere enn noen gang.  


Publisert 14.11.2018

Slik er tilbodet om helsestasjon for ungdom i Rogaland

 

Regjeringa har dei siste åra gitt nær ein milliard kroner i frie inntekter og tilskot årleg for å styrkje og utvikle helsestasjons- og skulehelsetenesta, inkludert helsestasjon for ungdom (HFU), seier Ellen Margrete Carlsen, avdelingsdirektør i Helsedirektoratet. Det fortel noko om både vilje til satsing og om behov for tenestene der ute.