Jordvern

Oppdatert 08.04.2024

Vi treng dyrka og dyrkbar jord for å sikre matforsyning på lang sikt. Derfor bør vi i størst mogleg grad unngå å byggje vegar, bustader og industribygg på dyrka mark. Jordvern inneber å sikre at den beste jorda framleis blir brukt til å dyrke mat og ikkje omdisponert til andre formål.

Presset på matjordareal varier frå fylke til fylke

Utfordringane på dette området varierer mykje frå region til region, med overskot av areal, attgroing og dårleg vedlikehald i enkelte område, og underskot, nedbygging, mangel på areal å spreie husdyrgjødsel på og høge leigeprisar i andre område.

Dei delane av landet med byar og tettstader som veks mest, har også dei mest produktive jordbruksområda. Dei siste 50 åra er det omdisponert meir enn ein million dekar jordbruksareal til andre formål. I arealplanlegginga må utbyggingsbehov, transportsystem, grønstruktur, friluftsinteresser, biologisk mangfald og kulturminnevern vurderast samla.

Vis meir

Jordvern i Nordland er Statsforvalterens strategiske plan for forvaltning av jordbruksareal i Nordland 2022-2025. Planen inneholder mål og resultatmål for jordvern i fylket.

Planen ligger til høyre på siden under relaterte dokumenter. 

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.

Publisert 09.05.2016

Jordvernbrev fra landbruks- og matministeren

Landbruks- og matminister Jon Georg Dale skrev i mars 2016 et «jordvernbrev» om oppfølging av nasjonal jordvernstrategi.


Publisert 26.04.2016

Jordvern for framtida

Fylkesmannen setter nye mål for jordvern i en ny jordvernplan. - Nedbyggingen  skal være under  200 daa årlig. Jordbruksareal og dyrkbar jord er en fellesressurs som vi må ta vare på for fremtida, sier landbruks- og reindriftsdirektør Monica A. Iveland.


Publisert 22.02.2016

Kommuneplan Narvik: Fylkesmannens uttalelse med innsigelser

Narvik kommune har lagt fram et forslag til ny kommuneplanens arealdel med fokus på næringsutvikling og fortetting i årene som kommer. Deler av forslaget er i konflikt med interesser som statlige myndigheter skal ivareta.


Publisert 15.12.2015

Ny nasjonal jordvernstrategi vedtatt

Stortinget har vedtatt ny nasjonal jordvernstrategi. Det er fastsatt et årlig mål for omdisponering av dyrka jord til maks 4000 daa.


Publisert 09.10.2015

Innsigelse til kommuneplanens arealdel for Rana

Fylkesmannen fremmer innsigelse ut fra hensynet til sikring av mineralressurser, og ut fra vesentlig konflikt mellom planforslaget og hensynet til naturverninteresser og reindrifta sine interesser i planområdet.


Publisert 18.09.2015

Jordlovens § 9 - definisjon av begrepene dyrka og dyrkbar jord er endret

Landbruks- og matdepartementet har i september 2015 endret definisjonen av begrepene dyrka og dyrkbar jord slik at disse er oppdatert i tråd med kartsystemene AR5 og FKB Dyrkbar jord.


Publisert 04.09.2015

Mindre omdisponering av jordbruksareal i 2014

I Nordland ble det omdisponert 265 daa dyrka jord i 2014. Dette er en kraftig nedgang fra de to foregående år.


Publisert 02.06.2015

Innsigelse til kommunedelplan for Nesna tettsted

Innsigelsen fra Fylkesmannen er knyttet til framtidig boligområde BF5 Nordvollen Øst, ut fra hensyn til nasjonale mål for bevaring av jordressursene (jordvern).


Publisert 26.05.2015

Innsigelse til kommunedelplan for Leknes

Fylkesmannen har fremmet innsigelser til kommunedelplan for Leknes. Innsigelsene ble fremmet ut fra vesentlige konflikter mellom planforslaget og landbruks- og miljøvernhensyn i området.


Publisert 17.03.2015

Ny, norsk nettside om matjorda

I forbindelse med FNs internasjonale jordår har Fylkesmannen i Buskerud laget ei ny nettside som skal inneholde fagstoff om matjord og vise aktiviteter knyttet til Jordåret.