Grunnskule og vidaregåande opplæring

Oppdatert 12.03.2024

Grunnopplæringa vil seie grunnskule og vidaregåande opplæring. Opplæring på grunnskulenivået er eit kommunalt ansvar. Fylkeskommunen har ansvar for opplæringa på vidaregåande nivå. Private skular godkjende etter privatskulelova kan også tilby grunnopplæring.

Statsforvaltaren har ansvaret for at eksamen i grunnskulen og på vidaregåande skule, nasjonale prøver og obligatoriske elektroniske kartleggingsprøver blir gjennomførte etter gjeldande lover og retningslinjer.

Statsforvaltaren rettleiar fylkeskommunale, kommunale og private skuleeigarar etter opplæringslova og privatskulelova. Vi skal òg føre tilsyn med at skuleeigarane driv i samsvar med gjeldande lover og forskrifter.

Mobbing og andre former for krenkande ord og handlingar

Alle barn og unge har rett til eit trygt og godt skulemiljø utan mobbing og krenkingar. Viss du som elev ikkje har det trygt og godt på skulen, skal skulen hjelpe til. Viss skulen ikkje hjelper til, kan du ta kontakt med oss hjå Statsforvaltaren. Vi har meir informasjon om korleis du får ein trygg skuledag utan mobbing. 

Klage til Statsforvaltaren

Statsforvaltaren behandlar klager på enkeltvedtak etter føresegnene i opplæringslova og privatskulelova med tilhøyrande forskrifter. Ei klage på eit enkeltvedtak skal sendast først til den instansen som har gjort vedtaket. Dersom denne instansen ikkje gir medhald i klaga, eller ikkje avviser saka, skal ho sendast til Statsforvaltaren for endeleg behandling.

Statsforvaltaren behandlar klager på enkeltvedtak etter føresegnene i opplæringslova og friskulelova med tilhøyrande forskrifter. Viss du ønskjer å klage på eit enkeltvedtak, sender du klagen din til den instansen som har gjort vedtaket. Dersom denne instansen ikkje gir deg medhald i klagen din, blir klagen automatisk sendt vidare til Statsforvaltaren for endeleg avgjerd.

Vis meir


Publisert 28.02.2023

Utlysning av tilskot til studiepermisjon for videreutdanning i samisk skoleåret 2023/24

Statsforvalteren i Troms og Finnmark skal tildele tilskot til studiepermisjon for vidaretudanning i samisk for skuleåret 2023/24


Publisert 09.02.2023

Eksamensmøte 2023 - Lysark frå møtet

Statsforvaltaren gjennomførte digitalt møte om eksamen og vurdering onsdag 8. februar. Det var god oppslutning om møtet.


Publisert 31.01.2023

Elevundersøkinga 2022

Resultata frå Elevundersøkinga hausten 2022 vart publisert 20. januar. Etter dette har mange skolar og skoleeigarar tatt kontakt om at dei har tilgang til færre resultat i år enn tidlegare.


Publisert 25.01.2023

Anonymitet i samband med finansiering av skoleturar

Statsforvaltaren i Møre og Romsdal har fått spørsmål frå ein kommune som handlar om anonymitet knytt til frivillige økonomiske gåver som finansiering av skoleturar. Kommunen viser til at det er ei utfordring å ta vare på anonymiteten når føresette bidrar med frivillige økonomiske gåver.


Publisert 23.01.2023

Fagsamling for barnehage, barnevern og skule

Fagsamling for barnehage, barnevern og skule 31.05.-01.06.2023


Publisert 23.01.2023

Webinar 14. februar 2023

Aktuell informasjon frå Statsforvaltaren innanfor områda barnehage, barnevern og skule


Publisert 03.01.2023

Skoleleiarkonferansen 2023

23.-24. mars vert Skolelederkonferansen 2023 arrangert som "lunsj til lunsj-konferanse" på Alexandra hotell i Molde.


Publisert 20.12.2022

Nytt fra nyttår 2023

Her finn du ei oversikt over endringar og nyheiter for barnehage, SFO og skule. Vi oppdaterer artikkelen ut januar om det kjem noko nytt.


Publisert 08.12.2022

Materiell frå eksamenssamlinga i grunnskolen

Statsforvaltaren, i samarbeid med Utdanningsdirektoratet, arrangerte 03.11.22 ei digital samling om eksamen etter LK20. Presentasjonane frå samlinga ligg no tilgjengeleg på vår nettside.


Publisert 15.11.2022

Kompetansepakke om inkluderande praksis

Målet med denne kompetansepakka er å oppnå ein meir inkluderande praksis og ein kultur for mangfald.


Kva er berekraftig matproduksjon?

Nettsida bærekraftigmatproduksjon.no syner på ein pedagogisk måte den kompliserte samanhengen mellom matproduksjon, klima og bruk av areal.

Vi følgjer familien Hansen som stiller nokre spørsmål før dei kan bestemme seg for kva dei skal ha til middag. Mellom anna lurer dei på: "Skal vi velje vegetarburgar eller hamburgar?", "Har dyra hatt det bra?", "Er det så viktig at maten er produsert i Norge?" og "Kva kostar det eigentleg?".

Nettsida passar fint for å formidle korleis maten blir produsert. Bruk gjerne nettsida i skolen!

Sida er produsert i samarbeid mellom Statsforvaltaren i Vestfold og Telemark og fleire miljø- og landbruksorganisasjonar.