Smittesporing - nytt digitalt kurs tilgjengelig på kompetansebroen

For å bistå kommunene i arbeidet med å lære opp nye smittesporere har Statsforvalteren i Innlandet og Helsedirektoratet laget digitale opplæringsressurser som er gratis tilgjengelig på Kompetanseboren. Den praktiske opplæringen må foregå i den enkelte kommune.

Publisert 15.01.2021

Opplæringsressursen 

Opplæringsressursene innen smittesporing på Kompetansebroen er bygget opp slik:  

  • NY Opplæring i smittesporing, del 1 gir innføring i temaet- for personer uten helsefaglig bakgrunn
  • Helsedirektoratets kurs i smittesporing med tilhørende kunnskapstest og kursbevis er hovedkurset, del 2- for alle uavhengig av kompetansenivå
  • Utdypende del 3 fra Statsforvalteren i Vestfold og Telemark. Inneholder regionale eller lokale tilpasninger, men temaene er aktuelle også i Innlandet- for de som har et ønske om å fordype seg

Opplæring i smittesporing, del 1 har blitt til i et samarbeid mellom Statsforvalteren i Innlandet, Høgskolen i Innlandet og lokale smittesporere, i dialog med Helsedirektoratet og Kompetansebroen. Kurset er tenkt som en innføring i temaet for personer uten helsefaglig bakgrunn, og lagt opp slik at det kan gjennomføres før kursdeltakeren går over til Helsedirektoratet sitt nasjonale kurs med etterfølgende kunnskapstest. 

Opplæring i smittesporing, del 1 inneholder tre temaer og moduler med avsluttende spørsmål til slutt. Kursdeltakeren vil i kurset få 

  • Innblikk i hvordan den sentrale helseforvaltningen i Norge er bygd opp med fokus på   smittevern og smittesporers rolle og oppgaver.
  • En kort innføring i viktige juridiske rammer som smittesporing reguleres av.  
  • Teoretisk rammer rundt kommunikasjon, samt hvordan gjennomføre et telefonintervju med en nærkontakt. 

I kurset Opplæring i smittesporing, del 1 er det satt fokus på oppfølging av nærkontakter. Oppfølging av indekstilfellet er en oppgave som ikke omhandles i dette kurset. Om det er nyttig for deltakeren å ta alle tre kursene, eller om det er tilstrekkelig å ta det nasjonale kurset fra Helsedirektoratet kommer an på hvilken kunnskap kursdeltakeren har om temaet fra før. Det er likevel viktig at alle tar den avsluttende nasjonale kunnskapsprøve. Opplæringsressursen er et digitalt kurs, og må suppleres med praktisk opplæring i kommunene (for eks. bruk av smittesporingsverktøy, lokale rutiner m.m.). 

Gjennomført kurs

Etter ha gjennomført det nasjonale smittesporingskurset blir deltakerne oppfordret til å følge med på kommuners hjemmesider for å se etter stillingsannonser for smittesporere, eventuelt ta kontakt med aktuelle kommuner direkte for å tilby sin kompetanse. Vi ber om at kommunene legger ut informasjon om kontaktperson for rekruttering på sine hjemmesider, og forbereder et system som tar godt imot og registrerer de som tar kontakt.