Smittevern

Oppdatert 14.03.2023

Godt smittevern er en forutsetning for å begrense utbrudd og spredning av smittsomme sykdommer i helsetjenesten og samfunnet. Godt smittevern er også avgjørende for å håndtere utfordringen med antibiotikaresistens.

Regjeringen har lansert en handlingsplan for et bedre smittevern. Handlingsplanen skal redusere helsetjenesteassosierte infeksjoner og gi bedre organisering og struktur av smittevernet i Norge.

Antibiotikaresistens

Antibiotikaresistens er et voksende problem i verden og utgjør en alvorlig trussel mot global helse. Vi risikerer en fremtid uten effektive antibiotika, der infeksjoner som i dag regnes som ufarlige, igjen kan bli et alvorlig helseproblem og en hyppig dødsårsak.

Smittevern og infeksjonsforebygging bidrar til å hindre antibiotikaresistens. Høy vaksinasjonsdekning, både i befolkningen generelt, og spesielt blant helsepersonell, er et viktig smitteverntiltak.

Statsforvalterens oppgaver

Statsforvalteren deltar i arbeidet med å sette i verk smitteverntiltak og følger opp bruken av antibiotika. Statsforvalteren skal dessuten bidra aktivt for å øke andelen som vaksineres mot sesonginfluensa, spesielt for ansatte i helsetjenesten. Statsforvalteren arrangerer hvert år smittevernkonferanser for kommunale ledere og annet personell i den kommunale helse- og omsorgstjenesten. 

Pandemihåndtering

Statsforvalteren har hatt en sentral rolle i håndteringen av koronapandemien. Vi har nær kontakt med sentrale helse- og beredskapsstyremakter og kommuner for å informere, koordinere og utarbeide felles kjøreregler for håndteringen av pandemien regionalt. Statsforvalteren har en viktig oppgave i å få til god samhandling mellom ulike fagområder og mellom sentrale helsestyresmakter og kommunene.

Vis mer

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.

Publisert 03.06.2021

FHI til Innlandskommunene: - Nedtrapping, men ikke for tidlig!

Når alle er vaksinert, vil viruset bli mindre farlig for oss, og da må smittevernet i landet tilpasses dette. Men foreløpig er vi ikke der – ikke trapp ned for tidlig, var budskapet fra FHI til Innlandet.


Publisert 12.05.2021

Innvandrere i Innlandet på koronamøte med Statsforvalteren

Innvandrermiljøene er mer utsatt for smitte og alvorlig sjukdom, og flere takker nei til vaksine. Dette bekymrer både Statsforvalteren og ledere i innvandrermiljøene, særlig nå før feiringene og fridagene i mai.


Publisert 12.02.2021

Smittevern i sykehjem og heldøgns omsorgsboliger

Kommunene i Innlandet har vært ulikt rammet av covid-19 viruset, og har dermed forskjellig erfaring med håndtering av smitte i helsetjenestene. Statsforvalteren har på oppdrag fra Helsetilsynet fulgt opp smittevern i sykehjem og heldøgns omsorgsboliger.

 


Publisert 21.12.2020

Bruk av tvang ved covid-19 - der frivillighet ikke fører frem

I enkelte tilfeller kan tvang være nødvendig for å gjennomføre testing og karantene. Her kan du finne en gjennomgang av regelverket.


Publisert 21.12.2020

Råd og tips til forebygging av karantene av ansatte i helse- og omsorgssektoren

Innlandet er i en situasjon med økende smittetrend. Ansatte i helse- og omsorgssektoren som settes karantene kan få store konsekvenser. Her er en liste med råd og tips til hvordan tjenestene kan organiseres for å redusere risikoen.


Publisert 07.09.2020

1,2 millioner doser influensavaksiner til risikogrupper og helsepersonell

Kommunen må planlegge vaksinering av disse gruppene. Vaksinen blir tilgjengelig i løpet av oktober. Folkehelseinstituttet arrangerer webinar om influensavaksinasjon 9. september.